Saturday, January 23, 2010

hujan emas di negeri sendiri

Mengapa kita selalu tergila-gila nak pergi tempat lain? Mungkin bukan semua orang,..tapi kebanyakkannya sangat mahu! bergelojak la orang kata.

Sebenarnya apa yang kita cari kat sana, yang tak ada kat tempat kita?

ok lame nya questions..obviously banyak!

Mungkin kita nak adventure kot..contohnya turun2 je dari hotel tu..tak tahu pun nak kemana..ditambah pula tempat yang bahasa memang kita tak paham..tapi serius best. Sebab menguji kita ni joyah ke tak..contoh gambar diatas boleh minta hotel potter snap gambar =)

Dengan ucapan, 'merci!'

Ok fine, ini contoh tourist saja..bagi mereka yang terpaksa (tak ada perkataan terpaksa kot kalau tiba2 dapat pegi) bagi mereka yang bertuah tu, kena tinggal sana lama2 mesti banyak benda lagi kan nak kena discover ..



Bangunan2 oldskool semua sebenarnya menarik. Itulah yang memanggil pelancong datang. Yelah senibina kita berbeza tapi semuanya ada tarikan sendiri,bukan? (bosannya ayat!) Korang faham la kot kan.

Ini ada bangunan berabad tahun nak kena runtuh..hish, cuba tukar pudu jel tu jadi muzium, dapat juga menjana ekonomi. Pasti aku datang 7-6 kali.

Walaupun tidak sehebat ini, please la..tunjuk usaha betul2 nak buat muzium..arghh. Muzium bukan tidur.. sepatutnya muzium itu membangkitkan!


Atau pun, tempat tuh cantik sangat..SubhanAllah macam lukisan! Yang ni, memang la tempat kita tak ada..yeke? dah habis explore negeri sendiri? Mungkin keadaan berbeza..tapi keindahan tetap tertanding.

Itulah siapa suruh buang sampah merata2?!!

(p/s jangan tengok tapak kasut)


Lepas tu yang tak tahan..kalau dengar pasal naik train or tukar2 train kat oversea ni, rasa macam cool semacam..haha (applicable to me la kot!) Cuba pegi stesen masjid jamek tu, apa beza nya..sama je kot. Cuma train tu bukan 2/3 tingkat la kan.

Dengar2 star/putra ada gerabak baru? Teringin pula nak try. Kesimpulannya.

10 comments:

nurul khairunie said...

kalau inginkan pengalaman, pergi ke tempat yang tidak pernah kita pergi.

the experience that matters. even Rasulullah pun suruh kita pigi cari pengalaman/ilmu tempat lain (hingga ke negeri china, yup been there!)

Ernie Khairina said...

khay,
thats why i'm CRAZY OVER GOING PLACES..
kalau berangan pun boleh senyum lebar telinga

zailamohamad said...

tapi kalau duduk lama2 di tempat orang pun pasti akan bosan juga kan?? sure masa tu dah start rindu Malaysia balik;)

Ernie Khairina said...

zaila,
tak pernah pula tinggal lama2..mungkin kena cuba tak? =P

Anonymous said...

Hello everyone!
I would like to burn a theme at here. There is such a thing, called HYIP, or High Yield Investment Program. It reminds of ponzy-like structure, but in rare cases one may happen to meet a company that really pays up to 2% daily not on invested money, but from real profits.

For quite a long time, I make money with the help of these programs.
I don't have problems with money now, but there are heights that must be conquered . I make 2G daily, and I started with funny 500 bucks.
Right now, I'm very close at catching at last a guaranteed variant to make a sharp rise . Turn to my blog to get additional info.

http://theinvestblog.com [url=http://theinvestblog.com]Online Investment Blog[/url]

Nurhafizah Fauzi said...

ernie, ko cakap kat diri sendiri ek..huhu..

aku pun crazy over going places, tapi bila waraskan diri balik, tahan je la nafsu tu..the time will come when we can afford to travel the world. Kena sabar je (bak kata laki aku)

Contohnya, aku dgr ade org tu tak penah gi Johor?

MommyAdam said...

i guess the element of the unknown tu kot kan...tapi tak paham apsal ko suka part tukar2 train tu..hehe..

but bagusla ko..appreciate museums..

Ernie Khairina said...

fizah,
haa..aku teringin nk g JB!

Aida,
aku pun hairan kenapa aku suke main2 dgn train padahal penat =D

Anonymous said...

aku rasa ko suka part tukar2 train tu sbb kat kl ko jarang2 tukar2 train kot? hehe.. kalo mcm aku yg dah biasa transit kat masjid jamek utk ke putra, then sampai kl sentral naik komuter plak; so dah tak rasa apa la kot..
but still, aku kagum la jugak dgn london tube yg ada 270 station, and has served people since 19th century lagi; and no, dia tak bertingkat2 :D ~aina

Ernie Khairina said...

aina,
yay..aku juga suatu masa dulu mcm tu.sekarang dah duk kat kg bangi ni mana nk ada lrt bagai, komuter jek la.
kalo kt abroad aku rase best nk baca2 peta2 train sistem tu, nak2 pula nama2 tempat yg pelik (plus bahasa tak paham kalo) haha ..ya you know what i mean! aku jumpe lrt bertingkat kt paris..sku macam, weh cube teka di bawah bangunan yg oldskool tuh ade sistem lrt yg hebat..let's europe!

Saturday, January 23, 2010

hujan emas di negeri sendiri

Mengapa kita selalu tergila-gila nak pergi tempat lain? Mungkin bukan semua orang,..tapi kebanyakkannya sangat mahu! bergelojak la orang kata.

Sebenarnya apa yang kita cari kat sana, yang tak ada kat tempat kita?

ok lame nya questions..obviously banyak!

Mungkin kita nak adventure kot..contohnya turun2 je dari hotel tu..tak tahu pun nak kemana..ditambah pula tempat yang bahasa memang kita tak paham..tapi serius best. Sebab menguji kita ni joyah ke tak..contoh gambar diatas boleh minta hotel potter snap gambar =)

Dengan ucapan, 'merci!'

Ok fine, ini contoh tourist saja..bagi mereka yang terpaksa (tak ada perkataan terpaksa kot kalau tiba2 dapat pegi) bagi mereka yang bertuah tu, kena tinggal sana lama2 mesti banyak benda lagi kan nak kena discover ..



Bangunan2 oldskool semua sebenarnya menarik. Itulah yang memanggil pelancong datang. Yelah senibina kita berbeza tapi semuanya ada tarikan sendiri,bukan? (bosannya ayat!) Korang faham la kot kan.

Ini ada bangunan berabad tahun nak kena runtuh..hish, cuba tukar pudu jel tu jadi muzium, dapat juga menjana ekonomi. Pasti aku datang 7-6 kali.

Walaupun tidak sehebat ini, please la..tunjuk usaha betul2 nak buat muzium..arghh. Muzium bukan tidur.. sepatutnya muzium itu membangkitkan!


Atau pun, tempat tuh cantik sangat..SubhanAllah macam lukisan! Yang ni, memang la tempat kita tak ada..yeke? dah habis explore negeri sendiri? Mungkin keadaan berbeza..tapi keindahan tetap tertanding.

Itulah siapa suruh buang sampah merata2?!!

(p/s jangan tengok tapak kasut)


Lepas tu yang tak tahan..kalau dengar pasal naik train or tukar2 train kat oversea ni, rasa macam cool semacam..haha (applicable to me la kot!) Cuba pegi stesen masjid jamek tu, apa beza nya..sama je kot. Cuma train tu bukan 2/3 tingkat la kan.

Dengar2 star/putra ada gerabak baru? Teringin pula nak try. Kesimpulannya.

10 comments:

nurul khairunie said...

kalau inginkan pengalaman, pergi ke tempat yang tidak pernah kita pergi.

the experience that matters. even Rasulullah pun suruh kita pigi cari pengalaman/ilmu tempat lain (hingga ke negeri china, yup been there!)

Ernie Khairina said...

khay,
thats why i'm CRAZY OVER GOING PLACES..
kalau berangan pun boleh senyum lebar telinga

zailamohamad said...

tapi kalau duduk lama2 di tempat orang pun pasti akan bosan juga kan?? sure masa tu dah start rindu Malaysia balik;)

Ernie Khairina said...

zaila,
tak pernah pula tinggal lama2..mungkin kena cuba tak? =P

Anonymous said...

Hello everyone!
I would like to burn a theme at here. There is such a thing, called HYIP, or High Yield Investment Program. It reminds of ponzy-like structure, but in rare cases one may happen to meet a company that really pays up to 2% daily not on invested money, but from real profits.

For quite a long time, I make money with the help of these programs.
I don't have problems with money now, but there are heights that must be conquered . I make 2G daily, and I started with funny 500 bucks.
Right now, I'm very close at catching at last a guaranteed variant to make a sharp rise . Turn to my blog to get additional info.

http://theinvestblog.com [url=http://theinvestblog.com]Online Investment Blog[/url]

Nurhafizah Fauzi said...

ernie, ko cakap kat diri sendiri ek..huhu..

aku pun crazy over going places, tapi bila waraskan diri balik, tahan je la nafsu tu..the time will come when we can afford to travel the world. Kena sabar je (bak kata laki aku)

Contohnya, aku dgr ade org tu tak penah gi Johor?

MommyAdam said...

i guess the element of the unknown tu kot kan...tapi tak paham apsal ko suka part tukar2 train tu..hehe..

but bagusla ko..appreciate museums..

Ernie Khairina said...

fizah,
haa..aku teringin nk g JB!

Aida,
aku pun hairan kenapa aku suke main2 dgn train padahal penat =D

Anonymous said...

aku rasa ko suka part tukar2 train tu sbb kat kl ko jarang2 tukar2 train kot? hehe.. kalo mcm aku yg dah biasa transit kat masjid jamek utk ke putra, then sampai kl sentral naik komuter plak; so dah tak rasa apa la kot..
but still, aku kagum la jugak dgn london tube yg ada 270 station, and has served people since 19th century lagi; and no, dia tak bertingkat2 :D ~aina

Ernie Khairina said...

aina,
yay..aku juga suatu masa dulu mcm tu.sekarang dah duk kat kg bangi ni mana nk ada lrt bagai, komuter jek la.
kalo kt abroad aku rase best nk baca2 peta2 train sistem tu, nak2 pula nama2 tempat yg pelik (plus bahasa tak paham kalo) haha ..ya you know what i mean! aku jumpe lrt bertingkat kt paris..sku macam, weh cube teka di bawah bangunan yg oldskool tuh ade sistem lrt yg hebat..let's europe!