Friday, June 22, 2012

lunch picnic at the Black Country open museum



Soon after Eryantie told me that she's coming to UK, we've been planning a trip to this open museum located in Dudley. Not very far from our house so it meant for a day trip, and a picnic trip yay!

Black Country got its name as an industrial region in the midland of England. Their industries includes coal, iron, steel, glass.. and some that you can imagine. So this open museum giving a tribute to the traditional lives, memang hidup betul tempat ni. Yang bestnya most of the buildings are original and relocated from their original sites.  

Kalau sebelum ni tengok yang lavish je, palaces and castles, now jom tengok the life of the ordinary people in the early 20th century..


Midlands..that's our place...to Worcester via Bromsgrove, I think it's quite far.




We had a chance to see their cottage with vege garden, and their living quaters. Middle class family rumah kecil tapi ramai anak..while yang posh pula anak dua je..



 at the back kitchen 

This place is real. I asked them and they told me their stories ; the housewives, the glass maker, the tailor, the chemist .. memang feel la kat sini. The citizen visitors tu I think they were reminscing their old times ..


and we walked to their town, hopped on the tram ride..





So, we had picnic lunch..letih jugalah mengejar Aariz berlari2 kan..he was very happy enjoying the view and the sun. Kalau duk kat oversea ni memang happy sangat dapat matahari =)




After lunch, we continued again to the other part of the town, which has their schools, chapel and of coz more shops..

school children and their teacher.
taktaulah kalau budak2 ni semua berlakon on that day..rasa macam kitorang pula ter 'back to the past'. 

more shops

Eryantie at a drug store. Orang ni cakap, those days botol perfume mahal, orang refill kalau nak beli.

Us infront of hygine shop..tengok la bath tub tu hehe


Oh did I mention about coal? Oh we went down a tunnel, joined the racecourse colliery. It was dark, narrow-gauge and such that we bent our knee most of time inside there. It wasn't the first time for me, had this experience in Beijing and Padang Indonesia. Tapi yang tu lebih kepada pertahanan, but this time we learnt about their limestone mine industries. Man, everyone was working hard for living..can't imagine that =(  Baru masuk 40 minit pun dah rasa sesak nafas. Aariz was sleeping all the way. 





So we knew, the Black Country was one of the most heavily industrilised area in Britain (and pollution, I believe) Kalau nak maju semua orang kenalah kerja keras..eh tiba2 kesimpulan =)


6 comments:

abe6pcb said...

Assalamualaikum.

Saya kagum dengan Puan. Meskipun puan berada di mana pelusuk dunia pun, namun puan tetap dengan identiti puan, seorang rakyat Malaysia dan muslim sejati.

Trade mark ... Malaysia ........ nasi lemak....... sedap nampak sambal tumis tu ..... he he he...

Blog puan banyak memberi maklumat yang berguna , seolah-olah kita orang turut sama dalam perjalanan puan itu. Memberi peluang kepada orang-orang macam saya ini (yang tidak berpeluang melancong ) melihat dunia.... Terima kasih.

Dari pemerhatian saya berkenaan orang puith ni ialah tentang kebersihan.. Suasana jalan dan sekeliling bangunan mereka nampak begitu bersih.. Sepatutnya keadaan ini mesti berada di Malaysia , kerana dalam islam kebersihan itu sebahagian daripada iman ... tetapi keadaan menjadi sebaliknya......

Harap-harap pemimpin kita dapat mencari dan meniru formula kebersihan dari mereka .... Betul tak?

Semuga puan di rahmati dengan apa yang puan sekeluarga lakukan.... Terima kasih .

Ernie Khairina said...

Abe6pcb

wslm..alahai terharu saya baca komen ni. Dulu saya pun selalu baca blog org yg duk kat oversea ni sebab saya minat nak tahu. jadi bila berpeluang tinggal kat sini saya cuba nak sampaikan pengalaman tu mengikut pengalaman saya pula =)

Sambal nasi lemak tu mmg sedap saya daoatkan kat internet..masa tumis tu letak ikan bilis tumbuk..gerenti sedap.hehe

Haah betul kat kawasan mat salleh ni bersih dan hijau je..

Thanks..and keep on reading my blog =)

abe6pcb said...

InsyaAllah. Ni pun dah add kat readinglist.

Lily Riani said...

how quaint this little town. need to include my list nih. are you base in MY or out?

Ernie Khairina said...

Lily,

I live in UK =) well, currently

BibiErr Karim said...

My version of Black Country Museum sgt detail la rasa. Tiba2 excited upload gmbr byk2.

Tq bawa sy p sna!!! Seriously, sgt2 bersyukur! Tinguk org zaman dulu2 hidup trus insaf kijap. Tapi best kan, even ruma kecil anak ramai...they live happily smpi tua.

Friday, June 22, 2012

lunch picnic at the Black Country open museum



Soon after Eryantie told me that she's coming to UK, we've been planning a trip to this open museum located in Dudley. Not very far from our house so it meant for a day trip, and a picnic trip yay!

Black Country got its name as an industrial region in the midland of England. Their industries includes coal, iron, steel, glass.. and some that you can imagine. So this open museum giving a tribute to the traditional lives, memang hidup betul tempat ni. Yang bestnya most of the buildings are original and relocated from their original sites.  

Kalau sebelum ni tengok yang lavish je, palaces and castles, now jom tengok the life of the ordinary people in the early 20th century..


Midlands..that's our place...to Worcester via Bromsgrove, I think it's quite far.




We had a chance to see their cottage with vege garden, and their living quaters. Middle class family rumah kecil tapi ramai anak..while yang posh pula anak dua je..



 at the back kitchen 

This place is real. I asked them and they told me their stories ; the housewives, the glass maker, the tailor, the chemist .. memang feel la kat sini. The citizen visitors tu I think they were reminscing their old times ..


and we walked to their town, hopped on the tram ride..





So, we had picnic lunch..letih jugalah mengejar Aariz berlari2 kan..he was very happy enjoying the view and the sun. Kalau duk kat oversea ni memang happy sangat dapat matahari =)




After lunch, we continued again to the other part of the town, which has their schools, chapel and of coz more shops..

school children and their teacher.
taktaulah kalau budak2 ni semua berlakon on that day..rasa macam kitorang pula ter 'back to the past'. 

more shops

Eryantie at a drug store. Orang ni cakap, those days botol perfume mahal, orang refill kalau nak beli.

Us infront of hygine shop..tengok la bath tub tu hehe


Oh did I mention about coal? Oh we went down a tunnel, joined the racecourse colliery. It was dark, narrow-gauge and such that we bent our knee most of time inside there. It wasn't the first time for me, had this experience in Beijing and Padang Indonesia. Tapi yang tu lebih kepada pertahanan, but this time we learnt about their limestone mine industries. Man, everyone was working hard for living..can't imagine that =(  Baru masuk 40 minit pun dah rasa sesak nafas. Aariz was sleeping all the way. 





So we knew, the Black Country was one of the most heavily industrilised area in Britain (and pollution, I believe) Kalau nak maju semua orang kenalah kerja keras..eh tiba2 kesimpulan =)


6 comments:

abe6pcb said...

Assalamualaikum.

Saya kagum dengan Puan. Meskipun puan berada di mana pelusuk dunia pun, namun puan tetap dengan identiti puan, seorang rakyat Malaysia dan muslim sejati.

Trade mark ... Malaysia ........ nasi lemak....... sedap nampak sambal tumis tu ..... he he he...

Blog puan banyak memberi maklumat yang berguna , seolah-olah kita orang turut sama dalam perjalanan puan itu. Memberi peluang kepada orang-orang macam saya ini (yang tidak berpeluang melancong ) melihat dunia.... Terima kasih.

Dari pemerhatian saya berkenaan orang puith ni ialah tentang kebersihan.. Suasana jalan dan sekeliling bangunan mereka nampak begitu bersih.. Sepatutnya keadaan ini mesti berada di Malaysia , kerana dalam islam kebersihan itu sebahagian daripada iman ... tetapi keadaan menjadi sebaliknya......

Harap-harap pemimpin kita dapat mencari dan meniru formula kebersihan dari mereka .... Betul tak?

Semuga puan di rahmati dengan apa yang puan sekeluarga lakukan.... Terima kasih .

Ernie Khairina said...

Abe6pcb

wslm..alahai terharu saya baca komen ni. Dulu saya pun selalu baca blog org yg duk kat oversea ni sebab saya minat nak tahu. jadi bila berpeluang tinggal kat sini saya cuba nak sampaikan pengalaman tu mengikut pengalaman saya pula =)

Sambal nasi lemak tu mmg sedap saya daoatkan kat internet..masa tumis tu letak ikan bilis tumbuk..gerenti sedap.hehe

Haah betul kat kawasan mat salleh ni bersih dan hijau je..

Thanks..and keep on reading my blog =)

abe6pcb said...

InsyaAllah. Ni pun dah add kat readinglist.

Lily Riani said...

how quaint this little town. need to include my list nih. are you base in MY or out?

Ernie Khairina said...

Lily,

I live in UK =) well, currently

BibiErr Karim said...

My version of Black Country Museum sgt detail la rasa. Tiba2 excited upload gmbr byk2.

Tq bawa sy p sna!!! Seriously, sgt2 bersyukur! Tinguk org zaman dulu2 hidup trus insaf kijap. Tapi best kan, even ruma kecil anak ramai...they live happily smpi tua.