Thursday, November 4, 2010

Help, I have a situation.


 Dilemma strikes you once in a awhile. I hate it when I'm caught in a middle of decision.

Sometimes I think I want to resume a full time work. But I really don't feel like want to leave my baby at any nursery. I wonder how other mothers out there handle this dilemma..sampai ofis nangis tak korang?


 Bestnya kalau dapat.. That's why I need to earn! 


Aariz is approaching 4 months now. I fully BF him. Pumping is another issue. Aariz unlikely to accept bottle. He refuses bottle unless he's very hungry. I heard that some nursery tak bagi habis susu yang kita bekalkan?

Oh my biggest, biggest dilemma is to be apart from my baby! I'd rather watching him wakes up in a good mood, than sending him to nursery every morning =(  I love it when I can bfing my baby than preparing him bottles of milk. And I can't imagine how they bathe my baby, while bathing my baby as just another ritual and unique time to get in touch with him. 

But I really need a full time work as a balance to my social life.

macammana nak tinggalkan si comel ni


When is the best time to send a baby to a nursey?

21 comments:

BibiEr Karim said...

That cheeky smile of him bisa buat jantung gugur. Sy xdpt tlg lessen ur dilemma sbb sy xdpt think as a mother yet. Ngeh~~

eis said...

sy pernah ada pengalaman nangis lepas hantar anak ke pengasuh. sakit dada tgk dia menangis time tu. sob.

advice: hantar lepas dia boleh makan bubur sebab sayang nanti kalau termiss 'suapan pertama' dr mummynya.. (over kan sy, tp moment tu terlampau indah bah)

Ernie Khairina said...

Err,
gembira mau keluar bah tu c boy hehe

eis,
yakan..suapan pertama!

Nurhafizah Fauzi said...

berat hati tapi terpaksa fikirkan secara rasional. Takpe, fikir je semua org pun ade baby cute2 macam Aariz,kompem nangis la nak tinggal..tapi sebab keje, terpaksa. cakap kat Aariz, nanti mummy nak beli Thomas & Friends utk Aariz, mahal tu, so mummy nak pegi work kejapp je. Aariz tido, bangun, mummy dah balik :))

Ok pe, lagi rindu lagi best (ceh, mcm bercinta plak)

Ernie Khairina said...

thanks fizah,
but easier said than done =(

lola said...

Ernie been there myself! initially it was such an emotional struggle to justify any decision i made, but at the end of the day changes are inevitable and it is all out of love.....it really is up to u when to be ready, a happy ernie is a happy mom ;))

lola x

zailamohamad said...

Just nak share pengalaman Zaila, masa anak sulung berumur 8 bulan Zaila dapat kerja, memang sedih sangat2 nak tinggalkan dia sebab masa tu he's fully breastfeed n xnak minum dr botol susu, awal2 tu memang susah sangatlah tapi Alhamdulillah lama2 dia boleh adopt dengan keadaan tu, pengalaman anak kedua pula, habis je pantang memang terus hantar nursery sebab Zaila kn sambung kerja, masa tu lembik2 lg tapi nak wat camne kan & Alhamdulillah, sudah mahu jadi kakak pon..
anak ketiga ni tak tahu lagi (tahun depan baru pk) tapi Zaila rasa nowadays ni kita xsemestinya harus keluar bekerja sebab masih banyak lg choice yg ada seperti berniaga online, Zaila memang salute ibu2 yg tidak bekerja tapi masih dapat meguruskan perniagaan sehingga boleh menjana duit ribu2 sebulan (kalah kita yg bekerja ni) so Ernie, kalau u xnak bekerja pon xpe tapi make sure u built your own business empire kat rumah, mana tahu biz makin maju & one fine day u boleh buka butik *bestnyaa*
so go for working at home mummy (WAHM)^____^

Ernie Khairina said...

lola,
thanks dear..when I'll be ready is just another question =(
i salute every mommies out there! hebat

Ernie Khairina said...

Zaila,
wah pengalaman anak kedua tuh yg sangat mencabar kan, lembik2 lagi dah hantar nursery. yes zaila, WAHM is every woman's dream..
p/s bestnya zaila dah nk tiga =)

kemaryahya said...

ok, this is what i think.
bekerja perlu. yes. we need more money. n plus, security. bukan ape ernie.. aku byk kes kawan2 yg ditinggalkan laki. n laki bermasalah, n at the end, si isteri pula kene tanggung semua. what happen if isteri not working? oh damn..tp, insyaAllah..cek wan baik..but anyhow, bekerja itu penting juga..
2ndly, mmg till now i cannot tahan that feeling being apart frm najmi. even skang bila hantar pon najmi akan buat muke muram bila mama dia nak pergi. say something to him. "ok najmi, ceria selalu k. mama pergi berjuang. najmi tgu mama balik ye!" bila mlm, pay full attention to him. and, one thing, takyah anta nursery la. anta kat babysitter.tgk2 gak background org tu. kat bangi sure ramai hsewife yg duk melepak..try la cari...

Nurhafizah Fauzi said...

kemar! perlu ke 'berjuang'? ada2 je kan

liveR_acHe said...

aku takleh nak komen sbb anak aku nenek die jage...hoho..terjamin laa sket..hehe..btw, dah try usha bondamama.com? kot2 ko nak carik tempat jage baby kan...website ni aku jumpe dulu time nak carik babysitter..dulu die wat training utk surirumah yg xde keje n ade minat nak jadi babysitter, n endorsed by yayasan ape ntah dulu...so sume yg die dah train die post kat lam website ni and bagi title BONDA utk yg dah lame jage baby and MAMA utk yg beginner..satu babysitter leh jage maximum 3 orang je...tapi skang aku tgk website die dah lain sket..tak tau konsep same lagi ke x...leh try tanye laa..kat bangi ade satu...

Ernie Khairina said...

kema,
najmi buat muke muram mesti comel =)

fizah,
berjuang! harusla ayat2 kema

apek,
best gile info ko! tengkiu2!

lily said...

geramnya tgk aariz senyum tu,
comell sgt!! ;)

fathinz md nor said...

ernie,
tu lah sedih kan nak tinggalkan kids..
sama lah dilemma kite. thats y belum kerja2 lagi. even few offers coming. kite habis belaja next week. and i should start job-hunting by now. but tried to send Rayyan for a week pun dah gagal. tgh hari je dah ambik sbb tak sampai hati. ini pun dah 3 hari tak g nursery.

my second option would be, WAHM or SOHO and angkut sume budak2 to work, provided i have a maid yang boleh follow ikot nak g mana2. ie post office, suppliers, jumpe client, banks etc.

but. yups. easy said than done. i dont wont the 'touch of a maid' either.

owh on another note,
its better to find a good nursery. registered one, with JKM and the teachers ada KKAK. kursus asas asuhan kanan2. akak pusing2 10 nursery harituh. only 2 registered. and its a hugggee diffrent between registered and unregistered one. the curriculum. the way they handle kids. sucurity. the note book. etc. babysitter is a good option. but i dont favour babysitter coz they dont teach or stimulate the kids. (same with the unregister taska). and bayangkan kita jaga ank sorg pun kelam kabut nak masak buat itu ini. kalau org jaga anak kite, cemanalah kan.. but babysitter is a good option for babies. i guess.

u can also try 'home manager'. trained by JKM, utk babysitters yg ade cert. they have 3 weeks training and satu rumah boleh jaga not more than 9 kids with at least 2 staff.

owhh btw, i just found out Al ikhlas cambridge pretahfiz preschool. they 'teach' babies as early as 2month old. but it cost 600 for babies and 400 for kindy. wow. tapi kat website jkm, they are not registered. yet.

AyuKirana said...

weh ernie..damn!!so cute aariz smiles..

2ndly, yes, dulu2 i was always have a doubt to babysitter at adriana daycare centre..but now, no more, aku semakin mempercayai mereka BUT u have to fully korek info from them on how they manage yr baby..like me ernie, aku yg selalu gile ambil kesempatan konon2 nak tmpang solat asar kat taska, tp sebenarnya aku yg jadi penyiasat..aku tgk toilet, bilik simpan baju2 baby, kebersihan lantai, blk baby, dpr..hehe, u have no idea how aku sempat tgk sume benda2 tu..

adriana yg pagi2 ceriaje bgn pagi, tapi bila smpi taska dia sambil menangis tp sambil juga hulur tgn minta cikgu dia dkung..maksudnya dia paham, hehe, rela dlm terpakse, comel bila terkenang..but i'm glad she understands

aku pernahje terpikir to quit n fully jaga adriana kat rmh..it's ok ernie kalo financial support bole cover semua keinginan ko, tp as for me, hehe, A BIG NO NO, akuni sume nak beli..dari kst, hbeg,langsir rmh, mcm2 demand aku..that's why, lifestyle aku tu memerlukan aku bekerja to fullfill bkn saje keperluan, tp KEHENDAK aku & Adriana..hehe ;p

by d way, kema. love yr berjuang 'spirit'..yes kema, mcm ko, berjuang itu releven kerana ko adalah isteri, ibu, worker & juga student..hebat ko kema!!! :)..

Ernie Khairina said...

lily, thanks =)

Ernie Khairina said...

kak fathin,
haah mmg best kalo leh jadik kimora, angkut sume anak2 masa bekerja, sangat bahagia ok!

really? mcmana derang leh suka2 buka nursery kalo tak register.. hish, tuh la saya tak pusing2 lagi tgk nursery ni. haah betul tu, kite anak sorang pun agak kengkabut cane lah derang jaga anak org ramai2 tu kan.

Best tuh al ikhlas cambridge, berminat juga tapi lokasi nye..

thanks kak fathin! akak mmg selalu bermaklumat hehe

Ernie Khairina said...

hada,
ko jadi penyiasat..aku yg baca sambil bayangkan.
alolo mesti comel adriana kan pagi2 dah paham mummy nak g work =D

hada, aku jugak byk sangat benda2 nk beli ni ishk!

Mommy AdaMia said...

i have done both and dua2 ade pro and cons. you will have to make your choice.if you decide to start work, here are some tips;

1. just because you work, doesn't mean you cannot fully bf. try a good bottle intended for breastfed baby. yes it is harder than direct breastfeeding. but it can be done.
2. kene cari a good nursery (yg pro-breastfeeding).
3. you can still choose to bathe your baby even when you're working. I bathe Adam everyday when i was working. he got used to bathing in the early morning before I go to work. We still get to bond.

that said, i cried countless of times after leaving Adam at nursery/babysitter. i am so grateful for having this time as a sahm.

Ernie Khairina said...

aida,
wahh adam mandi pagi gile la tu ye..

i came to a conclusion, aku rasa nak tunggu Aariz besar skit dulu la..6 or 7 months maybe, tapi lepas tu dah ke UK pula..

Thursday, November 4, 2010

Help, I have a situation.


 Dilemma strikes you once in a awhile. I hate it when I'm caught in a middle of decision.

Sometimes I think I want to resume a full time work. But I really don't feel like want to leave my baby at any nursery. I wonder how other mothers out there handle this dilemma..sampai ofis nangis tak korang?


 Bestnya kalau dapat.. That's why I need to earn! 


Aariz is approaching 4 months now. I fully BF him. Pumping is another issue. Aariz unlikely to accept bottle. He refuses bottle unless he's very hungry. I heard that some nursery tak bagi habis susu yang kita bekalkan?

Oh my biggest, biggest dilemma is to be apart from my baby! I'd rather watching him wakes up in a good mood, than sending him to nursery every morning =(  I love it when I can bfing my baby than preparing him bottles of milk. And I can't imagine how they bathe my baby, while bathing my baby as just another ritual and unique time to get in touch with him. 

But I really need a full time work as a balance to my social life.

macammana nak tinggalkan si comel ni


When is the best time to send a baby to a nursey?

21 comments:

BibiEr Karim said...

That cheeky smile of him bisa buat jantung gugur. Sy xdpt tlg lessen ur dilemma sbb sy xdpt think as a mother yet. Ngeh~~

eis said...

sy pernah ada pengalaman nangis lepas hantar anak ke pengasuh. sakit dada tgk dia menangis time tu. sob.

advice: hantar lepas dia boleh makan bubur sebab sayang nanti kalau termiss 'suapan pertama' dr mummynya.. (over kan sy, tp moment tu terlampau indah bah)

Ernie Khairina said...

Err,
gembira mau keluar bah tu c boy hehe

eis,
yakan..suapan pertama!

Nurhafizah Fauzi said...

berat hati tapi terpaksa fikirkan secara rasional. Takpe, fikir je semua org pun ade baby cute2 macam Aariz,kompem nangis la nak tinggal..tapi sebab keje, terpaksa. cakap kat Aariz, nanti mummy nak beli Thomas & Friends utk Aariz, mahal tu, so mummy nak pegi work kejapp je. Aariz tido, bangun, mummy dah balik :))

Ok pe, lagi rindu lagi best (ceh, mcm bercinta plak)

Ernie Khairina said...

thanks fizah,
but easier said than done =(

lola said...

Ernie been there myself! initially it was such an emotional struggle to justify any decision i made, but at the end of the day changes are inevitable and it is all out of love.....it really is up to u when to be ready, a happy ernie is a happy mom ;))

lola x

zailamohamad said...

Just nak share pengalaman Zaila, masa anak sulung berumur 8 bulan Zaila dapat kerja, memang sedih sangat2 nak tinggalkan dia sebab masa tu he's fully breastfeed n xnak minum dr botol susu, awal2 tu memang susah sangatlah tapi Alhamdulillah lama2 dia boleh adopt dengan keadaan tu, pengalaman anak kedua pula, habis je pantang memang terus hantar nursery sebab Zaila kn sambung kerja, masa tu lembik2 lg tapi nak wat camne kan & Alhamdulillah, sudah mahu jadi kakak pon..
anak ketiga ni tak tahu lagi (tahun depan baru pk) tapi Zaila rasa nowadays ni kita xsemestinya harus keluar bekerja sebab masih banyak lg choice yg ada seperti berniaga online, Zaila memang salute ibu2 yg tidak bekerja tapi masih dapat meguruskan perniagaan sehingga boleh menjana duit ribu2 sebulan (kalah kita yg bekerja ni) so Ernie, kalau u xnak bekerja pon xpe tapi make sure u built your own business empire kat rumah, mana tahu biz makin maju & one fine day u boleh buka butik *bestnyaa*
so go for working at home mummy (WAHM)^____^

Ernie Khairina said...

lola,
thanks dear..when I'll be ready is just another question =(
i salute every mommies out there! hebat

Ernie Khairina said...

Zaila,
wah pengalaman anak kedua tuh yg sangat mencabar kan, lembik2 lagi dah hantar nursery. yes zaila, WAHM is every woman's dream..
p/s bestnya zaila dah nk tiga =)

kemaryahya said...

ok, this is what i think.
bekerja perlu. yes. we need more money. n plus, security. bukan ape ernie.. aku byk kes kawan2 yg ditinggalkan laki. n laki bermasalah, n at the end, si isteri pula kene tanggung semua. what happen if isteri not working? oh damn..tp, insyaAllah..cek wan baik..but anyhow, bekerja itu penting juga..
2ndly, mmg till now i cannot tahan that feeling being apart frm najmi. even skang bila hantar pon najmi akan buat muke muram bila mama dia nak pergi. say something to him. "ok najmi, ceria selalu k. mama pergi berjuang. najmi tgu mama balik ye!" bila mlm, pay full attention to him. and, one thing, takyah anta nursery la. anta kat babysitter.tgk2 gak background org tu. kat bangi sure ramai hsewife yg duk melepak..try la cari...

Nurhafizah Fauzi said...

kemar! perlu ke 'berjuang'? ada2 je kan

liveR_acHe said...

aku takleh nak komen sbb anak aku nenek die jage...hoho..terjamin laa sket..hehe..btw, dah try usha bondamama.com? kot2 ko nak carik tempat jage baby kan...website ni aku jumpe dulu time nak carik babysitter..dulu die wat training utk surirumah yg xde keje n ade minat nak jadi babysitter, n endorsed by yayasan ape ntah dulu...so sume yg die dah train die post kat lam website ni and bagi title BONDA utk yg dah lame jage baby and MAMA utk yg beginner..satu babysitter leh jage maximum 3 orang je...tapi skang aku tgk website die dah lain sket..tak tau konsep same lagi ke x...leh try tanye laa..kat bangi ade satu...

Ernie Khairina said...

kema,
najmi buat muke muram mesti comel =)

fizah,
berjuang! harusla ayat2 kema

apek,
best gile info ko! tengkiu2!

lily said...

geramnya tgk aariz senyum tu,
comell sgt!! ;)

fathinz md nor said...

ernie,
tu lah sedih kan nak tinggalkan kids..
sama lah dilemma kite. thats y belum kerja2 lagi. even few offers coming. kite habis belaja next week. and i should start job-hunting by now. but tried to send Rayyan for a week pun dah gagal. tgh hari je dah ambik sbb tak sampai hati. ini pun dah 3 hari tak g nursery.

my second option would be, WAHM or SOHO and angkut sume budak2 to work, provided i have a maid yang boleh follow ikot nak g mana2. ie post office, suppliers, jumpe client, banks etc.

but. yups. easy said than done. i dont wont the 'touch of a maid' either.

owh on another note,
its better to find a good nursery. registered one, with JKM and the teachers ada KKAK. kursus asas asuhan kanan2. akak pusing2 10 nursery harituh. only 2 registered. and its a hugggee diffrent between registered and unregistered one. the curriculum. the way they handle kids. sucurity. the note book. etc. babysitter is a good option. but i dont favour babysitter coz they dont teach or stimulate the kids. (same with the unregister taska). and bayangkan kita jaga ank sorg pun kelam kabut nak masak buat itu ini. kalau org jaga anak kite, cemanalah kan.. but babysitter is a good option for babies. i guess.

u can also try 'home manager'. trained by JKM, utk babysitters yg ade cert. they have 3 weeks training and satu rumah boleh jaga not more than 9 kids with at least 2 staff.

owhh btw, i just found out Al ikhlas cambridge pretahfiz preschool. they 'teach' babies as early as 2month old. but it cost 600 for babies and 400 for kindy. wow. tapi kat website jkm, they are not registered. yet.

AyuKirana said...

weh ernie..damn!!so cute aariz smiles..

2ndly, yes, dulu2 i was always have a doubt to babysitter at adriana daycare centre..but now, no more, aku semakin mempercayai mereka BUT u have to fully korek info from them on how they manage yr baby..like me ernie, aku yg selalu gile ambil kesempatan konon2 nak tmpang solat asar kat taska, tp sebenarnya aku yg jadi penyiasat..aku tgk toilet, bilik simpan baju2 baby, kebersihan lantai, blk baby, dpr..hehe, u have no idea how aku sempat tgk sume benda2 tu..

adriana yg pagi2 ceriaje bgn pagi, tapi bila smpi taska dia sambil menangis tp sambil juga hulur tgn minta cikgu dia dkung..maksudnya dia paham, hehe, rela dlm terpakse, comel bila terkenang..but i'm glad she understands

aku pernahje terpikir to quit n fully jaga adriana kat rmh..it's ok ernie kalo financial support bole cover semua keinginan ko, tp as for me, hehe, A BIG NO NO, akuni sume nak beli..dari kst, hbeg,langsir rmh, mcm2 demand aku..that's why, lifestyle aku tu memerlukan aku bekerja to fullfill bkn saje keperluan, tp KEHENDAK aku & Adriana..hehe ;p

by d way, kema. love yr berjuang 'spirit'..yes kema, mcm ko, berjuang itu releven kerana ko adalah isteri, ibu, worker & juga student..hebat ko kema!!! :)..

Ernie Khairina said...

lily, thanks =)

Ernie Khairina said...

kak fathin,
haah mmg best kalo leh jadik kimora, angkut sume anak2 masa bekerja, sangat bahagia ok!

really? mcmana derang leh suka2 buka nursery kalo tak register.. hish, tuh la saya tak pusing2 lagi tgk nursery ni. haah betul tu, kite anak sorang pun agak kengkabut cane lah derang jaga anak org ramai2 tu kan.

Best tuh al ikhlas cambridge, berminat juga tapi lokasi nye..

thanks kak fathin! akak mmg selalu bermaklumat hehe

Ernie Khairina said...

hada,
ko jadi penyiasat..aku yg baca sambil bayangkan.
alolo mesti comel adriana kan pagi2 dah paham mummy nak g work =D

hada, aku jugak byk sangat benda2 nk beli ni ishk!

Mommy AdaMia said...

i have done both and dua2 ade pro and cons. you will have to make your choice.if you decide to start work, here are some tips;

1. just because you work, doesn't mean you cannot fully bf. try a good bottle intended for breastfed baby. yes it is harder than direct breastfeeding. but it can be done.
2. kene cari a good nursery (yg pro-breastfeeding).
3. you can still choose to bathe your baby even when you're working. I bathe Adam everyday when i was working. he got used to bathing in the early morning before I go to work. We still get to bond.

that said, i cried countless of times after leaving Adam at nursery/babysitter. i am so grateful for having this time as a sahm.

Ernie Khairina said...

aida,
wahh adam mandi pagi gile la tu ye..

i came to a conclusion, aku rasa nak tunggu Aariz besar skit dulu la..6 or 7 months maybe, tapi lepas tu dah ke UK pula..