Monday, May 31, 2010

the 8th photo

Tag dari hot mama eis =) So, the instruction is to go to the 8th photo folder, select the 8th photo and  tell the story behind it.

I'm sitting here in my bed and using (old) laptop, hence gambar lamaaaaa.. Boring tapi boleh saja la ok? And again, unfortunately I have to skip the 8th photo- tidak boleh tayang yang itu. So, I choosed this one intstead.


I'm positively remember that this one was taken by a mexican guy, who wrongly thought I'm Indonesian =). Before that I met Indonesian girls yang cakap french fluent gila.. sebab keja as sales girl. Sexy! In this photo, I was sitting outside the most grand department store - Galeries Lafayette, Paris-  waiting for a group of datin yang shopping sakan kat dalam tu.

See, I'm not really a big shopping fan, ok fine because I have no money haha, especially in a country with higher exchange rate. Kalau China or Indonesia lain kisah la kan. Kerana aku tidakla kedekut gambar..let's have a view what's inside the store..nak tak?




Sangat grand! And because fitting rooms dia yang best are meant to be over-occupied, ada juga lah main2 those designers dresses..kat sini takda orang kisah pun korang nak buat apa. I noticed designers dresses with matching shawl, which I think, or obviously custom for minah2 arab yang kaya raya tu. 




Sunday, May 30, 2010

Don't talk behind my back!!

The good thing is..I'll hear it in one way or another. MasyAllah.
berbaloi ka balasan begini?

Saturday, May 29, 2010

Beryl's free chocolate buffet!


Just got back from chocolate buffet...it's free for everyone! 
Will last until tomorrow 10 PM.



Hazelnut Milk... White Yogurt.. free free!



I knew Beryl's masa dalam flight kot, if I'm not mistaken. Love at first bite for its dark chocolate, who's with me? I thought it was imported choc, but hey it's local product.

Hmm, bestnya ada own product.. I've been thinking to have mine..apa eh? haha..



Teringat masa kecil2 pungut buah koko ..Cara nak buka koko - pulas. Menarik. 

Thursday, May 27, 2010

promosi..promosi...




Tudung ala Ariani with Dazzling Diamante




Material : Soft Lycra

Price : RM45 per set

To order or further details please contact FIZA  at ucbajukurung@gmail.com




Tudung Syria Lycra with Dazzling Diamante






Material : Soft Lycra

Price : RM40 per set
(inner tudung + tudung with diamante)

To order or further details please contact FIZA  at ucbajukurung@gmail.com


Wednesday, May 26, 2010

karma itu pasti

sorilah agak lama tak hapdet. tak da cerita..tapi suddenly, teringat this story..about karma..jeng2.

masa sekolah rendah, mungkin darjah dua, tengah rajin-rajin bantu nenek jual kuih kat skola (bukan siti nurhaliza saja eh jual kuih kat skola). so, antara kuih yang laku adalah kuih onde2 kaler hijau ada santan. kuih2 selamba masuk dalam beg galas.

nak buka cerita karma ku, satu hari adalah sorang kawan skola tanya boleh tak dia nak makan dulu kuih tuh esoknya bayar.

dengan ntah rasukan apa, oh please don't hate me.. aku jawab tak boleh, tak bagi gile! jahatnya ya Allah. pastu sampai rumah dengan bangga cerita kat nenek..sekali nenek marah, nenek cakap , lebih kurang macam ni maksudnya - ko bagi semua pun lagi bagus, untung 20 sen saja tapi perangai macam tu dapat apa? sedih!

ini pula cerita beberapa belas tahun kemudian..cheh drama gila. ok la hari tuh pegi pasar malam..pasar malam tuh pun dah nak tutup, so ternampak kedai jual kuih ni...

sambil pilih2 kuih serba jenis seringgit tuh..goreng pisang ni macam sedap, minta la makcik tu bagi seringgit. bayangkan pisang goreng tuh bertimbun lagi..boleh je sebenarnya nak bagi extra 2-3 ketul. aku pun buat2 la tanya makcik tu..'eh seringgit berapa?' makcik tu kata 4. memang 4 la dia bagi weh..ya Allah..hahaha..makcik ni pun...

terus teringat perangai aku masa kecik2 jual kuih. sungguh berkira!

Friday, May 21, 2010

scare me

I'm not so good at forgetting,
And I don't know what to do,
When it always comes around,
 
Happy weekend. 
 

Thursday, May 20, 2010

7 things about myself



Salam everyone! Got this from Aida TPG and Zaila

Thanks! Dan award lain yang tak buat lagi tu, I'll do it alright =)


  7 things about myself 

*  *  *  *  *  *  *

1. I'm the eldest of three, and  I look like my mother =)

 Mak and khairieah, di KK ni

 kan? 

*  *  *  *  *  *  * 

2. I'm half Malay and half Dusun. My native languages are : Melayu and Dusun/Kadazan. 


*  *  *  *  *  *  *

3. love onion ring

.
.
.
.
.
.
but not the onion


haaa, macam mana tu? I tak makan bawang!


*  *  *  *  *  *  * 

4.  Saya memakai loket berhuruf A. I love the letter A.



*  *  *  *  *  *  *


5. This is interesting! I knew 'Al-Hambra' from a friend back in high school, masa tu baru form 2. Her bf's name was Al-Hambra, such a weird name.. little did I know,  it turns to be among my dream places. The red castle in Granada, Spain was the place where artists and intellectuals had taken refuge as the Spanish Christians took to reclaim Spain from the Moors and won victories over the Andalucia. 


The Court of the Lions

the replica in Shenzhen... 
One day I will! 

*  *  *  *  *  *  *

6. I'm a fan of museums. Pergi mana2 mesti cari muzium dulu ok!  Too bad, I can't name the Louvre as the the best museum I've been to - sebab duk luar ja, tak sempat masuk! I personally think the National Museum of Hong Kong is the best yang pernah pegi =)

But, someday I must go to the British Museum, specifically the reading room. Nak tengok Karl Marx's desk, O7. Studi sampai mati kat sini bole?

 *  *  *  *  *  *  *


7. I'll always cherish our memories in Beijing.  I love Beijing, the metropolitan rich city but preserved the precious historical. I think Beijing is the Paris of the orient. 

Sweater Topshop ini beli sebab nampak VJ Channel V pakai..sabar je lah!


Beijing at night

*  *  *  *  *  *  * 

So, nak bagi award ini seterusnya kepada;  
Fairy, Cheryna, Shikin, Dida, Honeylanz, eis dan Nonny! (hehe)


Wednesday, May 19, 2010

random...very random!


 
Kebaya is my favorite, but fuhhh..dah lama tak pakai kebaya! 

Tuesday, May 18, 2010

Rose of Eden


The Garden of Eden, Arabic – Jannah ‘Adn, is described as the place where Adam and Eve lived after they were created by God.  There have been a number of claims as to the actual geographic location of the Garden of Eden. Most put the Garden somewhere in the Middle East, Jurusalem, Africa and several other places (wiki)

Hold on, that sounds odd, .. but hey, I’ve always had a fondness for something between belief and unexplained phenomenon. And it's just interesting for reading record!

Selalu kan ada dokumentari ala2 ni kat NatGeo, or History channel. And, what this has to do with my entry? Or my post title? Nothing! I just love the name – Rose of Eden, or Hawa of Eden.

Ok fine, jangan layan gila aku ni..nanti you all pula pening. Tulah, if you still remember my entry, Tafsir Ibnu Katsir - Surah Al Baqarah, ada semua cerita ni..


Anyway, here’s some photo updates.

 
dah tak Nicole Richie...

The Garden , best takda tisu, dia bagi towel.
I think I look like wearing baby wrap

why am I craving so much ice? sebab tu baby double chin

shall I?

Saturday, May 15, 2010

my favorite pictures!

Dear baby,

Mommy typically likes to sleep on left side, or belly down position. But  now have trouble finding a comfortable position.. Bila dah ngam tu, you'll start kicking and moving around  - macam tak selesa.. So at last, Mommy sleep on a straight side je la ( which sometimes cause back ache in the morning )  

Nevermind, anything for you =)

Just so you know, Mommy is very excited with your recent photos..hari2 tengok tak kurang 12 kali kot. Dan rindu bila tinggal, padahal baby memang ada dalam perut pun..

I know you're too busy with your sleeping, dreaming and maybe new kicking skills, so let's Mommy  help you to update your little calender - you're now 7 months young! Can't wait to gigit you la baby haha. And, you surely don't mind to share your photos with my friends, right ..

Ok, kicking means agree.


pssttt everyone, here take a look =) 


Tuesday, May 11, 2010

amalan Rasulullah yang diamalkan oleh kaum Yahudi



Attention : long article, WORTH reading 



Penulis : Dr. Stephen Carr Leon
(setelah dialih bahasa)

Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship di beberapa hospital disana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu.. Mengapa Yahudi Bijak??. Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum YAHUDI, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman diHollywood dan sebagainya.

Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebabnya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa Tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Adakah bijak boleh dijana?

Maka saya tergerak membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin.

Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, ugama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain.

Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, pertama kali saya perhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu? Beliau menjawab.. Ya, ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan, saya sedang melatih otak beliau, semuga ia menjadi genius apabila dewasa kelak. Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jemu beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.

Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan korma bersama susu , dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang, menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak didalam kandungan. Menurut beliau ini adalah adat orang orang yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.

Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka. Setiap undangan yg sama perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam.

Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah Yahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita merasa mengantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.

Di Israel, merokok adalah taboo (haram), apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel, siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh atau lembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah ?? tekalah sendiri..! Ys, Yahudi!

Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka, Pemakanan anak anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever) Didalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain musik dan memahami nota notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak.

Ini menurut saintis Yahudi, gegaran musik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius musik terdiri dari kaum Yahudi.

Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak anak Yahudi akan diajar metamatik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Di dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak anak di California, ianya jauh berbeza tentang IQ dan boleh saya katakan 6 tahun kebelakang!!!. Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yg diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari, menurut teman saya ini, memanah dan menembak dapat melatih otak fokus kepada sesuatu perkara.

Selanjutnya pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi (menengah) disini murid murid ditekan dengan pelajaran mata sains dan mereka digalakkan mencipta produk, segala projek mereka walaupon kadangkala kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa senjata, perubatan dan engineering, idea itu akan dibawa ke institute tinggi di Politeknik dan Universiti.

Satu lagi yg di beri keutamaan ialah fakulti perniagaan. Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentang perniagaan. Diakhir tahun diuniversiti, para penuntut dibidang niaga dikehendaki melakukan projek dan mempraktikkanya dan anda hanya akan lulus jika kumpulan anda(10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US1juta! (duit sebenar) Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai perniagaan didunia! Siapakah yg mencipta design Levis yg terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes dan fesyen.

Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksigen dikepala, banyak ugama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif. Lihat orang orang Jepun, mereka sering menunduk nundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang orang Jepun yg pandai? Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!

Berpusat di New York, Dewan perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yg berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja) jika mereka ada idea yg bernas, jawatan kuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatan kuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yg perniagaan mereka menurut landasan yg betul. Maka itu lahirlah Starbuck, Dell comptr, Cocacola, DKNY, Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Guess, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah, barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar.

Kesimpulanya, pada teori saya, melahirkan anak dan keturunan yg bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan masa. Persiapan awal adalah ketika sang ibu mengandung, galakkanlah siibu melakukan latihan metamatik yg mudah tetapi konsisten disamping mendengar musik klasik. Seterusnya ubahlah cara pemakanan, makanlah makanan yg elok dan berkhasiat yg baik untuk otak, menghayati musik sejak kecil adalah baik sekali untuk pertumbuhan otak kanak kanak, dengan bermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih anak anak mencerdaskan otak mereka demikian juga sukan yg memerlukan konsetrasi yg tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak.

Merokok menjanjikan jenerasi yg bodoh (bangang) dan sudah tentu genes bodoh akan mengikut ke jenerasi siperokok. Lawatan saya ke Singapore pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali, disini perokok seperti dianak tirikan dan begitu susah sekali untuk perokok dan anda tahu berapa harga sekotak rokok? US$7 !!! ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!! Saya puji sekali sikap pemerintah Singapore dan menkjubkan sekali! dan seperti Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segi pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel, maka itu saya lihat banyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia walaupon hakikat nya negeri Singapore hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan!!

Anda mungkin muskil, benarkah merokok dapat melahirkan jenerasi bodoh dan bangang? saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat saja Indonesia, jika anda ke Jakarta, dimana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga kemusium hidung anda akan segera terbau asak rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! dan hasilnya? Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyak kah universiti terdapat disana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan mereka di pertandingan metamatik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.

Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal ugama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Firaun hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival. Yang ingin saya ketengahkan ialah, mampukah kita dapat melahirkan jenerasi yg bijak seperti Yahudi? Jawabanya ialah mungkin ya dan tidak mustahil dan ianya memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendidik anak dan saya kira hanya memerlukan 3 jenerasi sahaja. Ini dapat saya lihat sendiri tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yg telah saya nyatakan diatas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis karangan (essay) sepanjang 5 mukasurat penuh. Esay nya hanyalah mengenai Mengapa saya gemarkan tomato!

Selamat sejahtera dan semoga kita dapat melahirkan manusia yg bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa.


Monday, May 10, 2010

Kaufmann..Country Hide..Santa Barbara...

Are you looking for an addition to your collection, or items for your hantaran? Something good for all leather lovers,

Visit my new online store Hall of Leather for Brand New with Tag and Authentic leather bags.


KAUFMANN . COUNTRY HIDE . SANTA BARBARA

Luggage
Sling Bag
Pauch Bag
Hand Bag
Wallet Bag
Belt


Country Hide Sling Bag

 Recommended Retail Price = RM 429.00
Hall of Leather Price = RM 280.00 (Shipping cost included)


Kaufmann Sling Bag
Recommended Retail Price = RM 229.00 
 Hall of Leather Price = RM 150.00 (Shipping cost included)


 Kaufmann Wallet

Recommended Retail Price = RM 99.00
Hall of Leather Price = RM 69.00 (Shipping cost included)


and more.....

 smell the leather like you just bought it forever


Friday, May 7, 2010

answers from Quran

Interesting to share. If you think you can't tolerate the summer heat, wait until you finish reading this...


Neraka Jahanam telah lama wujud

Nabi saw bersabda;

Neraka memohon keizinan Tuhannya dengan berkata, "Wahai Tuhanku, sebahagian dari diriku memakan sebahagian yang lain. Oleh kerana itu izinkan aku bernafas dua kali setahun". Lalu Allah mengizinkan neraka bernafas menyebabkan kita merasa sangat sejuk iaitu musim sejuk dan sangat panas iaitu musim panas.



I was at a photocopy shop, and while waiting for my order I read this one (tak tahu buku siapa) tapi menarik sangat, ingat nak copy sekali tapi tak sempat. So I placed my name and phone number, hope that the owner to call me.

Happy weekend =)

Thursday, May 6, 2010

nicole richie



*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

my new body!


hehe..relevan tak tajuk?


And look what I found.. very cute romper!


not for Sparrow James Midnight Madden


Wednesday, May 5, 2010

i'm free like a bird!

My exam is over!! =)

I have neglected this blog, almost a week, but readers are still keeping up with me. Merci everyone! So, I'm free like a bird now. Nak tulis apa? nak tulis apa? I have no idea why! hmm..what's currently in vogue?



sapa kata budak master takde nota yang macam ni?


Monday, May 31, 2010

the 8th photo

Tag dari hot mama eis =) So, the instruction is to go to the 8th photo folder, select the 8th photo and  tell the story behind it.

I'm sitting here in my bed and using (old) laptop, hence gambar lamaaaaa.. Boring tapi boleh saja la ok? And again, unfortunately I have to skip the 8th photo- tidak boleh tayang yang itu. So, I choosed this one intstead.


I'm positively remember that this one was taken by a mexican guy, who wrongly thought I'm Indonesian =). Before that I met Indonesian girls yang cakap french fluent gila.. sebab keja as sales girl. Sexy! In this photo, I was sitting outside the most grand department store - Galeries Lafayette, Paris-  waiting for a group of datin yang shopping sakan kat dalam tu.

See, I'm not really a big shopping fan, ok fine because I have no money haha, especially in a country with higher exchange rate. Kalau China or Indonesia lain kisah la kan. Kerana aku tidakla kedekut gambar..let's have a view what's inside the store..nak tak?




Sangat grand! And because fitting rooms dia yang best are meant to be over-occupied, ada juga lah main2 those designers dresses..kat sini takda orang kisah pun korang nak buat apa. I noticed designers dresses with matching shawl, which I think, or obviously custom for minah2 arab yang kaya raya tu. 




Sunday, May 30, 2010

Don't talk behind my back!!

The good thing is..I'll hear it in one way or another. MasyAllah.
berbaloi ka balasan begini?

Saturday, May 29, 2010

Beryl's free chocolate buffet!


Just got back from chocolate buffet...it's free for everyone! 
Will last until tomorrow 10 PM.



Hazelnut Milk... White Yogurt.. free free!



I knew Beryl's masa dalam flight kot, if I'm not mistaken. Love at first bite for its dark chocolate, who's with me? I thought it was imported choc, but hey it's local product.

Hmm, bestnya ada own product.. I've been thinking to have mine..apa eh? haha..



Teringat masa kecil2 pungut buah koko ..Cara nak buka koko - pulas. Menarik. 

Thursday, May 27, 2010

promosi..promosi...




Tudung ala Ariani with Dazzling Diamante




Material : Soft Lycra

Price : RM45 per set

To order or further details please contact FIZA  at ucbajukurung@gmail.com




Tudung Syria Lycra with Dazzling Diamante






Material : Soft Lycra

Price : RM40 per set
(inner tudung + tudung with diamante)

To order or further details please contact FIZA  at ucbajukurung@gmail.com


Wednesday, May 26, 2010

karma itu pasti

sorilah agak lama tak hapdet. tak da cerita..tapi suddenly, teringat this story..about karma..jeng2.

masa sekolah rendah, mungkin darjah dua, tengah rajin-rajin bantu nenek jual kuih kat skola (bukan siti nurhaliza saja eh jual kuih kat skola). so, antara kuih yang laku adalah kuih onde2 kaler hijau ada santan. kuih2 selamba masuk dalam beg galas.

nak buka cerita karma ku, satu hari adalah sorang kawan skola tanya boleh tak dia nak makan dulu kuih tuh esoknya bayar.

dengan ntah rasukan apa, oh please don't hate me.. aku jawab tak boleh, tak bagi gile! jahatnya ya Allah. pastu sampai rumah dengan bangga cerita kat nenek..sekali nenek marah, nenek cakap , lebih kurang macam ni maksudnya - ko bagi semua pun lagi bagus, untung 20 sen saja tapi perangai macam tu dapat apa? sedih!

ini pula cerita beberapa belas tahun kemudian..cheh drama gila. ok la hari tuh pegi pasar malam..pasar malam tuh pun dah nak tutup, so ternampak kedai jual kuih ni...

sambil pilih2 kuih serba jenis seringgit tuh..goreng pisang ni macam sedap, minta la makcik tu bagi seringgit. bayangkan pisang goreng tuh bertimbun lagi..boleh je sebenarnya nak bagi extra 2-3 ketul. aku pun buat2 la tanya makcik tu..'eh seringgit berapa?' makcik tu kata 4. memang 4 la dia bagi weh..ya Allah..hahaha..makcik ni pun...

terus teringat perangai aku masa kecik2 jual kuih. sungguh berkira!

Friday, May 21, 2010

scare me

I'm not so good at forgetting,
And I don't know what to do,
When it always comes around,
 
Happy weekend. 
 

Thursday, May 20, 2010

7 things about myself



Salam everyone! Got this from Aida TPG and Zaila

Thanks! Dan award lain yang tak buat lagi tu, I'll do it alright =)


  7 things about myself 

*  *  *  *  *  *  *

1. I'm the eldest of three, and  I look like my mother =)

 Mak and khairieah, di KK ni

 kan? 

*  *  *  *  *  *  * 

2. I'm half Malay and half Dusun. My native languages are : Melayu and Dusun/Kadazan. 


*  *  *  *  *  *  *

3. love onion ring

.
.
.
.
.
.
but not the onion


haaa, macam mana tu? I tak makan bawang!


*  *  *  *  *  *  * 

4.  Saya memakai loket berhuruf A. I love the letter A.



*  *  *  *  *  *  *


5. This is interesting! I knew 'Al-Hambra' from a friend back in high school, masa tu baru form 2. Her bf's name was Al-Hambra, such a weird name.. little did I know,  it turns to be among my dream places. The red castle in Granada, Spain was the place where artists and intellectuals had taken refuge as the Spanish Christians took to reclaim Spain from the Moors and won victories over the Andalucia. 


The Court of the Lions

the replica in Shenzhen... 
One day I will! 

*  *  *  *  *  *  *

6. I'm a fan of museums. Pergi mana2 mesti cari muzium dulu ok!  Too bad, I can't name the Louvre as the the best museum I've been to - sebab duk luar ja, tak sempat masuk! I personally think the National Museum of Hong Kong is the best yang pernah pegi =)

But, someday I must go to the British Museum, specifically the reading room. Nak tengok Karl Marx's desk, O7. Studi sampai mati kat sini bole?

 *  *  *  *  *  *  *


7. I'll always cherish our memories in Beijing.  I love Beijing, the metropolitan rich city but preserved the precious historical. I think Beijing is the Paris of the orient. 

Sweater Topshop ini beli sebab nampak VJ Channel V pakai..sabar je lah!


Beijing at night

*  *  *  *  *  *  * 

So, nak bagi award ini seterusnya kepada;  
Fairy, Cheryna, Shikin, Dida, Honeylanz, eis dan Nonny! (hehe)


Wednesday, May 19, 2010

random...very random!


 
Kebaya is my favorite, but fuhhh..dah lama tak pakai kebaya! 

Tuesday, May 18, 2010

Rose of Eden


The Garden of Eden, Arabic – Jannah ‘Adn, is described as the place where Adam and Eve lived after they were created by God.  There have been a number of claims as to the actual geographic location of the Garden of Eden. Most put the Garden somewhere in the Middle East, Jurusalem, Africa and several other places (wiki)

Hold on, that sounds odd, .. but hey, I’ve always had a fondness for something between belief and unexplained phenomenon. And it's just interesting for reading record!

Selalu kan ada dokumentari ala2 ni kat NatGeo, or History channel. And, what this has to do with my entry? Or my post title? Nothing! I just love the name – Rose of Eden, or Hawa of Eden.

Ok fine, jangan layan gila aku ni..nanti you all pula pening. Tulah, if you still remember my entry, Tafsir Ibnu Katsir - Surah Al Baqarah, ada semua cerita ni..


Anyway, here’s some photo updates.

 
dah tak Nicole Richie...

The Garden , best takda tisu, dia bagi towel.
I think I look like wearing baby wrap

why am I craving so much ice? sebab tu baby double chin

shall I?

Saturday, May 15, 2010

my favorite pictures!

Dear baby,

Mommy typically likes to sleep on left side, or belly down position. But  now have trouble finding a comfortable position.. Bila dah ngam tu, you'll start kicking and moving around  - macam tak selesa.. So at last, Mommy sleep on a straight side je la ( which sometimes cause back ache in the morning )  

Nevermind, anything for you =)

Just so you know, Mommy is very excited with your recent photos..hari2 tengok tak kurang 12 kali kot. Dan rindu bila tinggal, padahal baby memang ada dalam perut pun..

I know you're too busy with your sleeping, dreaming and maybe new kicking skills, so let's Mommy  help you to update your little calender - you're now 7 months young! Can't wait to gigit you la baby haha. And, you surely don't mind to share your photos with my friends, right ..

Ok, kicking means agree.


pssttt everyone, here take a look =) 


Tuesday, May 11, 2010

amalan Rasulullah yang diamalkan oleh kaum Yahudi



Attention : long article, WORTH reading 



Penulis : Dr. Stephen Carr Leon
(setelah dialih bahasa)

Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship di beberapa hospital disana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu.. Mengapa Yahudi Bijak??. Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum YAHUDI, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman diHollywood dan sebagainya.

Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebabnya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa Tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Adakah bijak boleh dijana?

Maka saya tergerak membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin.

Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, ugama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain.

Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, pertama kali saya perhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu? Beliau menjawab.. Ya, ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan, saya sedang melatih otak beliau, semuga ia menjadi genius apabila dewasa kelak. Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jemu beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.

Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan korma bersama susu , dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang, menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak didalam kandungan. Menurut beliau ini adalah adat orang orang yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.

Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka. Setiap undangan yg sama perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam.

Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah Yahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita merasa mengantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.

Di Israel, merokok adalah taboo (haram), apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel, siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh atau lembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah ?? tekalah sendiri..! Ys, Yahudi!

Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka, Pemakanan anak anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever) Didalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain musik dan memahami nota notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak.

Ini menurut saintis Yahudi, gegaran musik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius musik terdiri dari kaum Yahudi.

Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak anak Yahudi akan diajar metamatik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Di dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak anak di California, ianya jauh berbeza tentang IQ dan boleh saya katakan 6 tahun kebelakang!!!. Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yg diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari, menurut teman saya ini, memanah dan menembak dapat melatih otak fokus kepada sesuatu perkara.

Selanjutnya pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi (menengah) disini murid murid ditekan dengan pelajaran mata sains dan mereka digalakkan mencipta produk, segala projek mereka walaupon kadangkala kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa senjata, perubatan dan engineering, idea itu akan dibawa ke institute tinggi di Politeknik dan Universiti.

Satu lagi yg di beri keutamaan ialah fakulti perniagaan. Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentang perniagaan. Diakhir tahun diuniversiti, para penuntut dibidang niaga dikehendaki melakukan projek dan mempraktikkanya dan anda hanya akan lulus jika kumpulan anda(10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US1juta! (duit sebenar) Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai perniagaan didunia! Siapakah yg mencipta design Levis yg terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes dan fesyen.

Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksigen dikepala, banyak ugama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif. Lihat orang orang Jepun, mereka sering menunduk nundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang orang Jepun yg pandai? Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!

Berpusat di New York, Dewan perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yg berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja) jika mereka ada idea yg bernas, jawatan kuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatan kuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yg perniagaan mereka menurut landasan yg betul. Maka itu lahirlah Starbuck, Dell comptr, Cocacola, DKNY, Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Guess, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah, barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar.

Kesimpulanya, pada teori saya, melahirkan anak dan keturunan yg bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan masa. Persiapan awal adalah ketika sang ibu mengandung, galakkanlah siibu melakukan latihan metamatik yg mudah tetapi konsisten disamping mendengar musik klasik. Seterusnya ubahlah cara pemakanan, makanlah makanan yg elok dan berkhasiat yg baik untuk otak, menghayati musik sejak kecil adalah baik sekali untuk pertumbuhan otak kanak kanak, dengan bermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih anak anak mencerdaskan otak mereka demikian juga sukan yg memerlukan konsetrasi yg tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak.

Merokok menjanjikan jenerasi yg bodoh (bangang) dan sudah tentu genes bodoh akan mengikut ke jenerasi siperokok. Lawatan saya ke Singapore pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali, disini perokok seperti dianak tirikan dan begitu susah sekali untuk perokok dan anda tahu berapa harga sekotak rokok? US$7 !!! ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!! Saya puji sekali sikap pemerintah Singapore dan menkjubkan sekali! dan seperti Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segi pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel, maka itu saya lihat banyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia walaupon hakikat nya negeri Singapore hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan!!

Anda mungkin muskil, benarkah merokok dapat melahirkan jenerasi bodoh dan bangang? saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat saja Indonesia, jika anda ke Jakarta, dimana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga kemusium hidung anda akan segera terbau asak rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! dan hasilnya? Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyak kah universiti terdapat disana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan mereka di pertandingan metamatik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.

Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal ugama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Firaun hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival. Yang ingin saya ketengahkan ialah, mampukah kita dapat melahirkan jenerasi yg bijak seperti Yahudi? Jawabanya ialah mungkin ya dan tidak mustahil dan ianya memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendidik anak dan saya kira hanya memerlukan 3 jenerasi sahaja. Ini dapat saya lihat sendiri tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yg telah saya nyatakan diatas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis karangan (essay) sepanjang 5 mukasurat penuh. Esay nya hanyalah mengenai Mengapa saya gemarkan tomato!

Selamat sejahtera dan semoga kita dapat melahirkan manusia yg bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa.


Monday, May 10, 2010

Kaufmann..Country Hide..Santa Barbara...

Are you looking for an addition to your collection, or items for your hantaran? Something good for all leather lovers,

Visit my new online store Hall of Leather for Brand New with Tag and Authentic leather bags.


KAUFMANN . COUNTRY HIDE . SANTA BARBARA

Luggage
Sling Bag
Pauch Bag
Hand Bag
Wallet Bag
Belt


Country Hide Sling Bag

 Recommended Retail Price = RM 429.00
Hall of Leather Price = RM 280.00 (Shipping cost included)


Kaufmann Sling Bag
Recommended Retail Price = RM 229.00 
 Hall of Leather Price = RM 150.00 (Shipping cost included)


 Kaufmann Wallet

Recommended Retail Price = RM 99.00
Hall of Leather Price = RM 69.00 (Shipping cost included)


and more.....

 smell the leather like you just bought it forever


Friday, May 7, 2010

answers from Quran

Interesting to share. If you think you can't tolerate the summer heat, wait until you finish reading this...


Neraka Jahanam telah lama wujud

Nabi saw bersabda;

Neraka memohon keizinan Tuhannya dengan berkata, "Wahai Tuhanku, sebahagian dari diriku memakan sebahagian yang lain. Oleh kerana itu izinkan aku bernafas dua kali setahun". Lalu Allah mengizinkan neraka bernafas menyebabkan kita merasa sangat sejuk iaitu musim sejuk dan sangat panas iaitu musim panas.



I was at a photocopy shop, and while waiting for my order I read this one (tak tahu buku siapa) tapi menarik sangat, ingat nak copy sekali tapi tak sempat. So I placed my name and phone number, hope that the owner to call me.

Happy weekend =)

Thursday, May 6, 2010

nicole richie



*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

my new body!


hehe..relevan tak tajuk?


And look what I found.. very cute romper!


not for Sparrow James Midnight Madden


Wednesday, May 5, 2010

i'm free like a bird!

My exam is over!! =)

I have neglected this blog, almost a week, but readers are still keeping up with me. Merci everyone! So, I'm free like a bird now. Nak tulis apa? nak tulis apa? I have no idea why! hmm..what's currently in vogue?



sapa kata budak master takde nota yang macam ni?