Friday, May 30, 2008

passport missing in Amman

I received a short message from my aunt (ummi) whom in Amman right now, expected to depart from any hours to Jeddah. She told me that her passport is missing (am always become a hub for thing like this,regardless geographical!) and probably cant perform the umrah. Other members of the group continues the ‘ziarah’ and abandon my aunt at the airport. Luckily, my other aunt (mummy) is willing to accompany. Hmm..am trying contacting here and there..but seems the agent put the situation at ease..and me, worried to the max here in office..will update later.

khairieah / khairunnie ; if you happen to read this, DO NOT let mum know, she surely get anxious. lemme settle.

****************************************************
Spoken with the travel agent, the best they can do is to return my aunt home..sedih sgt! Because even Malaysia Embassy in Jordan issue the temporary visa, who will issue for visa entering Mecca? It must be done at origin country. Nothing they can do…am hoping for miracle that somehow they found the passport. But reported that they have searched around the cabin.
Sad to be true…
Ill follow up with the people when my aunt will landed and catch her up at KLIA..sedih sgt!

Thursday, May 29, 2008

a little wonder

Often driving to office, I always confront my vocal by singing along with the track from FM.(*poyo) I am the person who listening to lyrics, until I sang the 4 minutes by Madonna/JT/Timbaland and comes to this phrase
“the road to heaven paved with good intention..yeah” haha. ( was at tol batu tiga s.alam) so, I captured in my memory and later will google in metrolyrics when I found it was actually “the road to HELL is paved with good intention”
..sound not that right…and starting to hate the phrase..when actually it is an idiom.

So, I browsed.. I just wanna know whats the real meaning for the idiom..

1 ) Ever had someone hurt you horribly, even though that person didn't intend to? shows that we are sometimes thoughtless, and we are imperfect
Ever have someone try to force his/her will upon you because it is "what is best" for you?shows egotistic fever (that you know better than the actual person what is good for him/her - assuming we are talking about adults of sound mind) in which we can believe our opinions and views are 100% right for everyone

2) Something that you say which means people often intend to do good things but much of the time, they do not make the effort to do those things.
'I kept meaning to visit her but I didn't get round to it.'

3) "I'm so sorry, I meant to help that sick woman, I really wanted to, I swear! I just didn't find the time"
Just because you want to do good doesn't mean a damn thing unless you do the good you intended to do. Instead you didn't do it and ended up doing something bad as a result, i.e. not helping. Thus you are on your way to hell, sinner.

Ahhh..what’s a tumbled world..
So, its simply mean;

Merely intending to do good, without actually doing it, is of no value.

After all idiom may subjective, different perceptions.. and later, I caught in the deep meaning by the phrase..which I used to interfere.
Its like something bad you really don’t want to let it happen, trying to persuade the situation not to be happen, but along the way are a difficulties..that only bring to terrible result. Hmm..

So, I wish it was “ the road to HEAVEN paved with good intention”

Tuesday, May 27, 2008

East Coast Leisure!

Yap, I was having so much fun in east coast. Since my last visit to Kemaman Terengganu, I was starting to believe that Terengganu would be my next spot of traveling. Hubby was assigned for highway and signboard audit to east coast, and of course I was the one who very much excited during the journey. ngehehe..We began the trip at friday night and reach at hubby’s kampung Pasir Pekan, Kota Bharu at 6 am. Letih sangat tapi banyak undangan kenduri kahwin. After semua2 tuh, we all lepak kat Pantai Cahaya Bulan ( dulu called Cinta Berahi) hmm..main laying-layang melayan si kecil Alyssa..she’s cute tapi petang tuh die sombong dengan camera.. Scenic seashore! Layang layang melayang..soar to the blue sky

menarik kan layang layang yang bentuk ship tuh, RM 70

It was 4 in the morning that we arrived at Kuala Terengganu..kalau nak tengok kepelbagaian signboard, sini la tempatnya. Suke hati je letak macamana pun..anyway, still lead us to the hotel. Sunyi sepi je bandar ni waktu malam, wait until tomorrow..zzzz

The next day, I was intended to Hazlin’s wedding..kawan masa kat MMU..susah betul nak cari lorong surau, Jln Pasir Panjang ni..sejam juga nak cari..tapi, makanan kat sini memang sedap-sedap la..kat kenduri pun sedap! nyumm..

Lin, congratulations on your wedding!
Memang tak lengkap la siri lawatan saya kalau tidak ke Muzium kan. The building was attractive, memang terasa pergi zaman dulu2 la..last time people called Terengganu as Teng Ya Nu, hehe now you know..while Pahang was Pheheng and Kelantan was Cilatan.. adalah somewhere kat muzium tu mention
indah

posing la ape lagi

and of course I wanna witness the Batu Bersurat..
masuk2 je cari yang ni dulu

Previously the Batu Bersurat was used as alas kaki untuk mengambil wuduk di sebuah surau, until it was found by this one man and sent to the Sultan, dan pernah juga sampai ke Kota Singa..and now return to Terengganu. Batu Bersurat contain messages and some believe that it show the earliest Islam approached to the country..hmm, masa pegi melawat Cheng Ho Museum, Melaka..they claimed that it was the initial approach..mungkin ada beberapa versi.

So we continued to Taman Tamadun Islam, located next to the museum

Masjid Kristal
Toward inside the park, I found myself macam betul2 berada di era kegemilangan Islam. The fine architecture of the mosque around the globe impressed me, and waaahh speechless je tengok semua2 ni…hebatkan
the Great Mosque of Samara, Iraq

the Shrine Abu Nasr Parsa, Afganistan
The philosophical perception of art, translate thru the architecture.. it’s like a story!

Kul Sharif Mosque, Russia

Mohammed Ali Mosque, Egypt

Suleyman Moque, Turkey

Ini lah yang saya cari2..Taj Mahal

Last but not least, The Palace of Al Hambra, Granada, Spain..all this while memang rajin google kat internet.. I adore!

at the side of the great palace..once called Red Castle

Taman tema ni luas sangat..ada banyak lagi yang bole kita tengok, I will post to my Picasa later, really want to share with you guys..or, have yourself here la..Its worth it to explore things like this! oya, sebelum masuk taman ini, derang bagi passport main2..mean every building yang you all lawati akan kena chop..alaa, macam kite betul2 pegi tempat ni..brilliant!
Then, it was sundown when we lepak at Batu Burok Beach..hmm, makan lagi!


Monday, May 26, 2008

foolish

The thing I used to do everyday
Pang me now

Maybe I should’nt for tomorrow..
and after
Fullstop.

Life always has a funny way..
Quizzical.

Thursday, May 22, 2008

ticket Man U vs Chelsea

added


at last, I witness the glory..thanks terry..see you in next bond movie.
******************************************************************************

wear the jersey


Sebenarnye, pagi ni mmg merajuk gile sebab tidak dikejut depade nk tgk match penting mlm tadi..(penat je belagak dgn fizarosli kat bangsar semalam) tapi,
bak kate abg mlm ni bole tgk dgn selesa dan dah tau sape pemenang..
well, before the match pun, I knew its Red Devils..
Tonight will rejoice the match with hubby..tho its not live telecasts. .will still wear the jersey..

Wednesday, May 21, 2008

nak muntah

Last 2 months I have been assigned to continue the works previously by my ex co-worker,
.... this morning my boss asked me to take an additional work by another colleague that have been transferred to different department..

So this is just great ..NOT at all

p/s dah balik2..dah 530

Tuesday, May 20, 2008

weekend leisure @ melaka

hari ahad lepas adelah kenduri kawen kawan skola saya mase kat kajang, Azura Azlan (anak doctor, mak nurse)..so, setiap kali kenduri org saya mmg sibuk dengan costume, dan abg adelah org yg terpakse menjadi pengkritik saya..walaupun kekadang komen die saya tak dgr..kalo saya rase lawa, nk juga..

kalo ditanye best jadik lelaki atau perempuan (eww..ape bentuk soklan ni..anyway,) of course saya akan jawab jadik pempuan paling best sebab boleh pakai kebaya..huhu

kerana kebaya itu sopan, tapi sebenarnye adelah pakaian seksi tersembunyi..atau kalo lebih daring, kamu boleh letak belah kat mane2..anyway, bak kate abg pakai kebaya jgn nak gelak lebih2..nanti terbuka semua..kalo selama ni gelak 'hakhakahk', sekang ni kena gelak 'hi..hi..hi'..ok, since ini adelah kenduri kawen, maka tatatertib kena jage..walaupun saya rase saya terover costume, which baju saya mcm org baru balik dr menikah..lip lap nye over..well, sebab tuh la nk pakai baju..supaye org nmpk..ngehehe

Promosi, saya ade jual kain jawa yang saya pakai tuh..sape minat leh kontek.


dan berjumpe ngan kawan2 adelah perkara paling best..sebab sume citer kuar..citer pasal datuk k kawin lagi pon ade (ntah betul ke tak)..citer pasal movie la..ape2 jek la yg sempat.kenduri Azura buat kat dewan poliklinik (bapa doctor kate) dekat MITC, Ayer Keroh Melaka..MITC ni setiap kali datang mesti lain, kali ni tgk dh banyak tower crane yang naik..derang nak bagi padat tempat tuh..ade restoren terapung..tapi yang tak best kat sini masa bile pula sume jalan jadi one way? kecoh..

kalo bukan cendol jonker88 tuh jangan harap abg rajin nak drive sampai melaka nih..so, selepas borak2 ngan pengantin, I changed cloth..and go..hehe


saya kira bandar melaka selalu meriah dengan macam2 acara..dan of course jem kan..ni gambar yang sempat saya snap mase jem..cantik kan..thousand doves~

so, setelah dapat parking..kami pun bergegas ke jonker88..nyum2..tapi tak amik gambar pula (tak larat nk amik gmbr dah jonker nih) saya order cendol idaman..isian cendol die biase jek, tapi setelah di simbah ngan santan dan gula melaka yang pure punye..aiihh..sed gil! (sedap gile)..dan order goreng2 (makanan cicah2)..dan baba laksa (baba laksa silap order..sepatutnye asam laksa)
setelah tu, saya teringat nak melawat museum Cheng Ho kat jonker walk nih (suke museum) tapi sebelum tuh setiap kali dtg jonker ada misi..masuk kedai kapal (kedai ni jual replika kapal) bukan sebab nak tengok kapal tapi nak pastikan ikan ni selalu macam nih..


anyway, meriah betul kawasan ni hari tu..kitorang pun join sekali..


bangunan merah

always like the Victoria Fountain


di kawasan ni banyak gerai2 menjual souvenir..so, happening juga la kat sini..jalan2 dan paling best tengok2 orang..hehe, bole je tergelak tengok aktiviti orang lain.

ouh ya, aida..I think adam will looks cool with this..


masuk museum juga kat sini. muzium sejarah melaka..sejarah melaka, as we all knew kan..tapi, yang menarik minat saya adalah benda nih


this so called Makara..ini ade lah haiwan ilusi yang di percayai gabungan beberapa jenis haiwan seperti gajah,burung..erk..sound scary. diperkatakan dikalangan orang portugis, jawa dan penduduk tempatan..tapi kesahihan die tak dapat ditentukan..amat mistik..pendapat ini ada la seperti yang tercatat kat sini..tapi lain pula seperti dalam Wikipedia; Makara

dan jalan sampai runtuhan gereja st. paul kat atas bukit tu..letihnye menapak tangga..tibe2 nasha aziz pun ade..takpe la nasha..aku penat nih..




berdekatan dengan kawasan ini, adalah tinggalan kota A Famosa



so, ok la.. my last weekend leisure.
20 May 2000 was our Alpha Registration Day, MMU

Friday, May 16, 2008

di petang yang hening


when Medical Equipment and Financial collide = messy

p/s fizaros n lynn..jom g mkn mee wantan kt bangsar

crazy

Have you ever done or imagine about doing a crazy thing.Well, I had experienced or better say, my clumsy tale.

I was doing house keeping for some folders (include my personal things eg; resume la, mp3 la, pictures..) and suddenly found this pic.. Its look like a concrete beams and arches…Guess what?

When I was following hubby for his business trip to Paris ( + honeymoon..) I became very certain that I could triumph over Paris by myself. Considering myself as an adventurous rebellious girl or org kate redah aje..

I charged my phone at Eiffel Tower..huhu

While hubby and colleagues attending the World Road Congress at Chambree de Commerce et d’industrie de Paris (previously held in Kuala Lumpur..Malaysia hebat) I keep myself away from the group. Because they are all boring Datins ( am the youngest in the group with no title of course) forever busy with their shopping agenda. Who doesn’t love shopping? But I can’t afford to shop at La Fayette! Poor me..So I choosed to appreciate the scenery of the city.

Eiffel Tower to my view. I felt my adrenaline rush and my heart best faster than ever! Orang lain dah biase kat Paris ni, so saya sorang aje yang teruja lebih2. Masa tu we all dalam bas..bole tak ramai yang tak nak turun, tapi pilih untuk tido..hello..boringnye! So, I must..by myself ke..tak kira..keluar dari sini! So, I walked alone. But I have no camera with me, and my phone battery pun kong. Noticed that the bus driver was a typical French man who doesn’t speak English.First thing first, how to converse in French - “ Can I have my handphone charger, in my luggage, inside the bus board? (I have french certificate..masa skola..mmg tak ingat la)

Hahaha..its hard for me to remember how I convey the message tho.

Then I began toward the tower. After wandering around sambil2 tanya orang kat mane bole charge phone..gile tak..Frankly speaking, the people are merely not friendly and helpful. At last I found a police room at side of the souvenir shop.. I plugged the charger and I waited for 15 mins. Hehe..tak penah di buat orang kan. Orang lain naik tower, saya pula duduk tunggu nak charge phone and the pic on top was the Eiffel tower from my view..pade masa tuh..hahaha. Well, brave little me.

P/s abg, u o me second level of Eiffel Tower.


I marched inside the Cathedrale Notredame..gila!
Enough said. I did. When we visited the church, I was the one yang beria2 nak masuk dalam. Saja. Nak tengok. Pernah juga masuk before ni, mungkin yang ni lain sket kan. Inside, we heard the church choir, saw the confession room..candle everywhere..why they made this hall shady and gloomy?erk..Spooky... mungkin masa tu ada acara tertentu kot.
Sebab amat sibuk tengok benda2 dalam tu, saya sebenarnya dah tertinggal dari group..bole tak? Dunno where hubby about..Relex la..Not. Until I notice that I now behind an assemblage of people in blue uniform, walking in line..holding something, I dunno ..its like a spear..nak kuar..tolong..for me to reach the exit door, I have to follow this people..
Sampai kat depan tu, muke hubby dah garang..isk..memang tak nak la buat benda mcm ni lagi!

P/s bole percaya? ..tak kot..because I repeat the same when we were in Summer Palace..Degil!



Seine River

Thursday, May 15, 2008

bandung lagi

We spent our last weekend in Bandung, and this time our visit were meant for Shopping, Dining and lepak2 je..ok, here are some photos..photo journal je la eh..

Shopping ..sampai malam..



stop thinking about taking pictures while shopping, ok! This is the only picture I took.I did the shopping session like a crazy women..:P..anyway, the place shown was Rumah Mode.. the most convinient and comfortable place for shoopers..It combined both shooping area and dining place..complete!

Eat..Eat..Eat..



bole RM 4? my fav meal


perhatikan nasi yang dibungkus dengan daun pisang tu..teringat zaman dulu..g bendang ngan nenek bawa nasi bentuk nih..nasi ni sedap! aroma die..hmmm..peh tuh setelah hampir 20 tahun tak jumpe ikan ni, selalu dulu mancing kat kawasan bendang, kami panggil ikan keruk (sebab byk tulang) org kat bandung panggil ikan mas..


ni pula makanan yang kitorang pesan kat hotel..angkat tepon je..tibe2 org hantar makanan ke bilik..this meal worth RM5 only (w/o tax) style tak nasi tuh pakai topi..

ouh ya, harus cuba teh botol..found everywhere here..popular than coca cola!


Lepak dan makan..

Paskal Makan, Kosmos was the most favourite place here..they have stalls sell choices of foods and also the live band. I like when they sang Stars are Blind..cool!


Tapi bukan sume halal ok, ade satu kedai tuh memang jual sume makanan berasas kan b*b!, goreng ke bakar ke sup ke..sume kite tak nak makan. aa kedai kat belakang saye tu..ok nk makan dulu..abg cepat amik gambar! hehe..


setiap kali nak makan la amik gambarnye..ngehehe




those things were fine, not until it comes to public trasportation. Since then they are still using angkutan kota as their main transportation. cheaper than taxi.

gini aja gayanya angkutan kota..konpius org tuh nape nak amik gambar dlm van ni..not that bad..adventurous la skit..


sempat

We saved the last day for massage session..waa..best! errkk..tapi kalo malu2 tuh takyah la amik full body massage ye..sebab kena naked, derang ni selambe je..hoho..I tried traditional full body massage..hmm..hmmm..(tapi kat bilik je, sebab ade org risau..sed..kurang feel) ok, gambar massage takde!

Wednesday, May 14, 2008

RG warded

macam hari2 biase, kami keluar rumah agak lewat..kot keje kt s alam, kuar rumah kul 8.15 tuh kire lewat la kan..sementara nk ke kete borak2 gelak2, pehtu saya pon masuk la dlm RG, while hubby g kete lagi satu yg parking agak jauh..

masuk kete dengan harapan nk pasang air cond, sekali..tak leh start la pulak. immediately dial #1 dan terus di transfer kan ke num hubby..in about seconds hubby pon muncul balik.."peace! kete tak leh start..cane ni?"


sementara hubby menguruskan semua2, call service centre / insurance la..ape2 yg berkaitan, weh mekanik pon dh masuk opis..tapi saya hanya duduk kt bahu jalan tu menengok org lain dlm kete memasing..ceh tak aci..peh tuh saya pon tgk2 la kete fizaroosli..uii fiza pon dh g opis..adeh., panasnye pagi nih..


at last truk kuning yg kite selalu nmpk kt highway tuh pon muncul..aku ke? kete aku ke kali ni? cam tak caye je RG nk kena on tow..


kaw rumah ni crowded tapi berbukit senang derang tarik


RG adelah Man U fan




selalunye truk on tow ni cam lembab kan, tapi tak pun..tibe2 je dah sampai dan org insurance tuh pon asik2 call tanya keadaan kete ni..isk caring sgt pun pelik juga..kena charge ke? tak pun, free je..






die ni mmg komited.. isi borang gaya komited

dan smpai kat service centre tu pun, keadaan adalah selesa..siap leh wifi lagik dlm tu, ade refreshment..pehtu kat bengkel tuh sume mekanik pakai smart2..rajin..


akhirnye dlm kul 3 ptg baru RG kuar spital..bateri rosak..dh 2 tahun pakai tak ganti..kete auto mmg leceh..WDU tuh lasak je, dah beberapa kali saya tukar sendiri je bateri die..


so kalo rase2 nk start kete susah tuh, gi la buat ape2 yg patut..yg RG ni dh lama camtu tapi saya wat taktau je..kan dh masuk opis lewat ..

p/s saya komited amik gambar

Tuesday, May 13, 2008

L.I.F.E

Problem is bad.
..ended with sadden.
Still,
not that very bad,
if the decision is in our hand,
by ourself.
We will choose the blissful ending, rite?

How about those..
That takes so much hope,
to come..
or the purest thing to vanished?

*Sigh..
Life..
it so happen.

anyway, lets just start the day..with smile..
Like another day..

Nice weather today huh..Beautiful clouds..

p/s I need an escapade..

abg, soon to Bali? shall we?

Friday, May 30, 2008

passport missing in Amman

I received a short message from my aunt (ummi) whom in Amman right now, expected to depart from any hours to Jeddah. She told me that her passport is missing (am always become a hub for thing like this,regardless geographical!) and probably cant perform the umrah. Other members of the group continues the ‘ziarah’ and abandon my aunt at the airport. Luckily, my other aunt (mummy) is willing to accompany. Hmm..am trying contacting here and there..but seems the agent put the situation at ease..and me, worried to the max here in office..will update later.

khairieah / khairunnie ; if you happen to read this, DO NOT let mum know, she surely get anxious. lemme settle.

****************************************************
Spoken with the travel agent, the best they can do is to return my aunt home..sedih sgt! Because even Malaysia Embassy in Jordan issue the temporary visa, who will issue for visa entering Mecca? It must be done at origin country. Nothing they can do…am hoping for miracle that somehow they found the passport. But reported that they have searched around the cabin.
Sad to be true…
Ill follow up with the people when my aunt will landed and catch her up at KLIA..sedih sgt!

Thursday, May 29, 2008

a little wonder

Often driving to office, I always confront my vocal by singing along with the track from FM.(*poyo) I am the person who listening to lyrics, until I sang the 4 minutes by Madonna/JT/Timbaland and comes to this phrase
“the road to heaven paved with good intention..yeah” haha. ( was at tol batu tiga s.alam) so, I captured in my memory and later will google in metrolyrics when I found it was actually “the road to HELL is paved with good intention”
..sound not that right…and starting to hate the phrase..when actually it is an idiom.

So, I browsed.. I just wanna know whats the real meaning for the idiom..

1 ) Ever had someone hurt you horribly, even though that person didn't intend to? shows that we are sometimes thoughtless, and we are imperfect
Ever have someone try to force his/her will upon you because it is "what is best" for you?shows egotistic fever (that you know better than the actual person what is good for him/her - assuming we are talking about adults of sound mind) in which we can believe our opinions and views are 100% right for everyone

2) Something that you say which means people often intend to do good things but much of the time, they do not make the effort to do those things.
'I kept meaning to visit her but I didn't get round to it.'

3) "I'm so sorry, I meant to help that sick woman, I really wanted to, I swear! I just didn't find the time"
Just because you want to do good doesn't mean a damn thing unless you do the good you intended to do. Instead you didn't do it and ended up doing something bad as a result, i.e. not helping. Thus you are on your way to hell, sinner.

Ahhh..what’s a tumbled world..
So, its simply mean;

Merely intending to do good, without actually doing it, is of no value.

After all idiom may subjective, different perceptions.. and later, I caught in the deep meaning by the phrase..which I used to interfere.
Its like something bad you really don’t want to let it happen, trying to persuade the situation not to be happen, but along the way are a difficulties..that only bring to terrible result. Hmm..

So, I wish it was “ the road to HEAVEN paved with good intention”

Tuesday, May 27, 2008

East Coast Leisure!

Yap, I was having so much fun in east coast. Since my last visit to Kemaman Terengganu, I was starting to believe that Terengganu would be my next spot of traveling. Hubby was assigned for highway and signboard audit to east coast, and of course I was the one who very much excited during the journey. ngehehe..We began the trip at friday night and reach at hubby’s kampung Pasir Pekan, Kota Bharu at 6 am. Letih sangat tapi banyak undangan kenduri kahwin. After semua2 tuh, we all lepak kat Pantai Cahaya Bulan ( dulu called Cinta Berahi) hmm..main laying-layang melayan si kecil Alyssa..she’s cute tapi petang tuh die sombong dengan camera.. Scenic seashore! Layang layang melayang..soar to the blue sky

menarik kan layang layang yang bentuk ship tuh, RM 70

It was 4 in the morning that we arrived at Kuala Terengganu..kalau nak tengok kepelbagaian signboard, sini la tempatnya. Suke hati je letak macamana pun..anyway, still lead us to the hotel. Sunyi sepi je bandar ni waktu malam, wait until tomorrow..zzzz

The next day, I was intended to Hazlin’s wedding..kawan masa kat MMU..susah betul nak cari lorong surau, Jln Pasir Panjang ni..sejam juga nak cari..tapi, makanan kat sini memang sedap-sedap la..kat kenduri pun sedap! nyumm..

Lin, congratulations on your wedding!
Memang tak lengkap la siri lawatan saya kalau tidak ke Muzium kan. The building was attractive, memang terasa pergi zaman dulu2 la..last time people called Terengganu as Teng Ya Nu, hehe now you know..while Pahang was Pheheng and Kelantan was Cilatan.. adalah somewhere kat muzium tu mention
indah

posing la ape lagi

and of course I wanna witness the Batu Bersurat..
masuk2 je cari yang ni dulu

Previously the Batu Bersurat was used as alas kaki untuk mengambil wuduk di sebuah surau, until it was found by this one man and sent to the Sultan, dan pernah juga sampai ke Kota Singa..and now return to Terengganu. Batu Bersurat contain messages and some believe that it show the earliest Islam approached to the country..hmm, masa pegi melawat Cheng Ho Museum, Melaka..they claimed that it was the initial approach..mungkin ada beberapa versi.

So we continued to Taman Tamadun Islam, located next to the museum

Masjid Kristal
Toward inside the park, I found myself macam betul2 berada di era kegemilangan Islam. The fine architecture of the mosque around the globe impressed me, and waaahh speechless je tengok semua2 ni…hebatkan
the Great Mosque of Samara, Iraq

the Shrine Abu Nasr Parsa, Afganistan
The philosophical perception of art, translate thru the architecture.. it’s like a story!

Kul Sharif Mosque, Russia

Mohammed Ali Mosque, Egypt

Suleyman Moque, Turkey

Ini lah yang saya cari2..Taj Mahal

Last but not least, The Palace of Al Hambra, Granada, Spain..all this while memang rajin google kat internet.. I adore!

at the side of the great palace..once called Red Castle

Taman tema ni luas sangat..ada banyak lagi yang bole kita tengok, I will post to my Picasa later, really want to share with you guys..or, have yourself here la..Its worth it to explore things like this! oya, sebelum masuk taman ini, derang bagi passport main2..mean every building yang you all lawati akan kena chop..alaa, macam kite betul2 pegi tempat ni..brilliant!
Then, it was sundown when we lepak at Batu Burok Beach..hmm, makan lagi!


Monday, May 26, 2008

foolish

The thing I used to do everyday
Pang me now

Maybe I should’nt for tomorrow..
and after
Fullstop.

Life always has a funny way..
Quizzical.

Thursday, May 22, 2008

ticket Man U vs Chelsea

added


at last, I witness the glory..thanks terry..see you in next bond movie.
******************************************************************************

wear the jersey


Sebenarnye, pagi ni mmg merajuk gile sebab tidak dikejut depade nk tgk match penting mlm tadi..(penat je belagak dgn fizarosli kat bangsar semalam) tapi,
bak kate abg mlm ni bole tgk dgn selesa dan dah tau sape pemenang..
well, before the match pun, I knew its Red Devils..
Tonight will rejoice the match with hubby..tho its not live telecasts. .will still wear the jersey..

Wednesday, May 21, 2008

nak muntah

Last 2 months I have been assigned to continue the works previously by my ex co-worker,
.... this morning my boss asked me to take an additional work by another colleague that have been transferred to different department..

So this is just great ..NOT at all

p/s dah balik2..dah 530

Tuesday, May 20, 2008

weekend leisure @ melaka

hari ahad lepas adelah kenduri kawen kawan skola saya mase kat kajang, Azura Azlan (anak doctor, mak nurse)..so, setiap kali kenduri org saya mmg sibuk dengan costume, dan abg adelah org yg terpakse menjadi pengkritik saya..walaupun kekadang komen die saya tak dgr..kalo saya rase lawa, nk juga..

kalo ditanye best jadik lelaki atau perempuan (eww..ape bentuk soklan ni..anyway,) of course saya akan jawab jadik pempuan paling best sebab boleh pakai kebaya..huhu

kerana kebaya itu sopan, tapi sebenarnye adelah pakaian seksi tersembunyi..atau kalo lebih daring, kamu boleh letak belah kat mane2..anyway, bak kate abg pakai kebaya jgn nak gelak lebih2..nanti terbuka semua..kalo selama ni gelak 'hakhakahk', sekang ni kena gelak 'hi..hi..hi'..ok, since ini adelah kenduri kawen, maka tatatertib kena jage..walaupun saya rase saya terover costume, which baju saya mcm org baru balik dr menikah..lip lap nye over..well, sebab tuh la nk pakai baju..supaye org nmpk..ngehehe

Promosi, saya ade jual kain jawa yang saya pakai tuh..sape minat leh kontek.


dan berjumpe ngan kawan2 adelah perkara paling best..sebab sume citer kuar..citer pasal datuk k kawin lagi pon ade (ntah betul ke tak)..citer pasal movie la..ape2 jek la yg sempat.kenduri Azura buat kat dewan poliklinik (bapa doctor kate) dekat MITC, Ayer Keroh Melaka..MITC ni setiap kali datang mesti lain, kali ni tgk dh banyak tower crane yang naik..derang nak bagi padat tempat tuh..ade restoren terapung..tapi yang tak best kat sini masa bile pula sume jalan jadi one way? kecoh..

kalo bukan cendol jonker88 tuh jangan harap abg rajin nak drive sampai melaka nih..so, selepas borak2 ngan pengantin, I changed cloth..and go..hehe


saya kira bandar melaka selalu meriah dengan macam2 acara..dan of course jem kan..ni gambar yang sempat saya snap mase jem..cantik kan..thousand doves~

so, setelah dapat parking..kami pun bergegas ke jonker88..nyum2..tapi tak amik gambar pula (tak larat nk amik gmbr dah jonker nih) saya order cendol idaman..isian cendol die biase jek, tapi setelah di simbah ngan santan dan gula melaka yang pure punye..aiihh..sed gil! (sedap gile)..dan order goreng2 (makanan cicah2)..dan baba laksa (baba laksa silap order..sepatutnye asam laksa)
setelah tu, saya teringat nak melawat museum Cheng Ho kat jonker walk nih (suke museum) tapi sebelum tuh setiap kali dtg jonker ada misi..masuk kedai kapal (kedai ni jual replika kapal) bukan sebab nak tengok kapal tapi nak pastikan ikan ni selalu macam nih..


anyway, meriah betul kawasan ni hari tu..kitorang pun join sekali..


bangunan merah

always like the Victoria Fountain


di kawasan ni banyak gerai2 menjual souvenir..so, happening juga la kat sini..jalan2 dan paling best tengok2 orang..hehe, bole je tergelak tengok aktiviti orang lain.

ouh ya, aida..I think adam will looks cool with this..


masuk museum juga kat sini. muzium sejarah melaka..sejarah melaka, as we all knew kan..tapi, yang menarik minat saya adalah benda nih


this so called Makara..ini ade lah haiwan ilusi yang di percayai gabungan beberapa jenis haiwan seperti gajah,burung..erk..sound scary. diperkatakan dikalangan orang portugis, jawa dan penduduk tempatan..tapi kesahihan die tak dapat ditentukan..amat mistik..pendapat ini ada la seperti yang tercatat kat sini..tapi lain pula seperti dalam Wikipedia; Makara

dan jalan sampai runtuhan gereja st. paul kat atas bukit tu..letihnye menapak tangga..tibe2 nasha aziz pun ade..takpe la nasha..aku penat nih..




berdekatan dengan kawasan ini, adalah tinggalan kota A Famosa



so, ok la.. my last weekend leisure.
20 May 2000 was our Alpha Registration Day, MMU

Friday, May 16, 2008

di petang yang hening


when Medical Equipment and Financial collide = messy

p/s fizaros n lynn..jom g mkn mee wantan kt bangsar

crazy

Have you ever done or imagine about doing a crazy thing.Well, I had experienced or better say, my clumsy tale.

I was doing house keeping for some folders (include my personal things eg; resume la, mp3 la, pictures..) and suddenly found this pic.. Its look like a concrete beams and arches…Guess what?

When I was following hubby for his business trip to Paris ( + honeymoon..) I became very certain that I could triumph over Paris by myself. Considering myself as an adventurous rebellious girl or org kate redah aje..

I charged my phone at Eiffel Tower..huhu

While hubby and colleagues attending the World Road Congress at Chambree de Commerce et d’industrie de Paris (previously held in Kuala Lumpur..Malaysia hebat) I keep myself away from the group. Because they are all boring Datins ( am the youngest in the group with no title of course) forever busy with their shopping agenda. Who doesn’t love shopping? But I can’t afford to shop at La Fayette! Poor me..So I choosed to appreciate the scenery of the city.

Eiffel Tower to my view. I felt my adrenaline rush and my heart best faster than ever! Orang lain dah biase kat Paris ni, so saya sorang aje yang teruja lebih2. Masa tu we all dalam bas..bole tak ramai yang tak nak turun, tapi pilih untuk tido..hello..boringnye! So, I must..by myself ke..tak kira..keluar dari sini! So, I walked alone. But I have no camera with me, and my phone battery pun kong. Noticed that the bus driver was a typical French man who doesn’t speak English.First thing first, how to converse in French - “ Can I have my handphone charger, in my luggage, inside the bus board? (I have french certificate..masa skola..mmg tak ingat la)

Hahaha..its hard for me to remember how I convey the message tho.

Then I began toward the tower. After wandering around sambil2 tanya orang kat mane bole charge phone..gile tak..Frankly speaking, the people are merely not friendly and helpful. At last I found a police room at side of the souvenir shop.. I plugged the charger and I waited for 15 mins. Hehe..tak penah di buat orang kan. Orang lain naik tower, saya pula duduk tunggu nak charge phone and the pic on top was the Eiffel tower from my view..pade masa tuh..hahaha. Well, brave little me.

P/s abg, u o me second level of Eiffel Tower.


I marched inside the Cathedrale Notredame..gila!
Enough said. I did. When we visited the church, I was the one yang beria2 nak masuk dalam. Saja. Nak tengok. Pernah juga masuk before ni, mungkin yang ni lain sket kan. Inside, we heard the church choir, saw the confession room..candle everywhere..why they made this hall shady and gloomy?erk..Spooky... mungkin masa tu ada acara tertentu kot.
Sebab amat sibuk tengok benda2 dalam tu, saya sebenarnya dah tertinggal dari group..bole tak? Dunno where hubby about..Relex la..Not. Until I notice that I now behind an assemblage of people in blue uniform, walking in line..holding something, I dunno ..its like a spear..nak kuar..tolong..for me to reach the exit door, I have to follow this people..
Sampai kat depan tu, muke hubby dah garang..isk..memang tak nak la buat benda mcm ni lagi!

P/s bole percaya? ..tak kot..because I repeat the same when we were in Summer Palace..Degil!



Seine River

Thursday, May 15, 2008

bandung lagi

We spent our last weekend in Bandung, and this time our visit were meant for Shopping, Dining and lepak2 je..ok, here are some photos..photo journal je la eh..

Shopping ..sampai malam..



stop thinking about taking pictures while shopping, ok! This is the only picture I took.I did the shopping session like a crazy women..:P..anyway, the place shown was Rumah Mode.. the most convinient and comfortable place for shoopers..It combined both shooping area and dining place..complete!

Eat..Eat..Eat..



bole RM 4? my fav meal


perhatikan nasi yang dibungkus dengan daun pisang tu..teringat zaman dulu..g bendang ngan nenek bawa nasi bentuk nih..nasi ni sedap! aroma die..hmmm..peh tuh setelah hampir 20 tahun tak jumpe ikan ni, selalu dulu mancing kat kawasan bendang, kami panggil ikan keruk (sebab byk tulang) org kat bandung panggil ikan mas..


ni pula makanan yang kitorang pesan kat hotel..angkat tepon je..tibe2 org hantar makanan ke bilik..this meal worth RM5 only (w/o tax) style tak nasi tuh pakai topi..

ouh ya, harus cuba teh botol..found everywhere here..popular than coca cola!


Lepak dan makan..

Paskal Makan, Kosmos was the most favourite place here..they have stalls sell choices of foods and also the live band. I like when they sang Stars are Blind..cool!


Tapi bukan sume halal ok, ade satu kedai tuh memang jual sume makanan berasas kan b*b!, goreng ke bakar ke sup ke..sume kite tak nak makan. aa kedai kat belakang saye tu..ok nk makan dulu..abg cepat amik gambar! hehe..


setiap kali nak makan la amik gambarnye..ngehehe




those things were fine, not until it comes to public trasportation. Since then they are still using angkutan kota as their main transportation. cheaper than taxi.

gini aja gayanya angkutan kota..konpius org tuh nape nak amik gambar dlm van ni..not that bad..adventurous la skit..


sempat

We saved the last day for massage session..waa..best! errkk..tapi kalo malu2 tuh takyah la amik full body massage ye..sebab kena naked, derang ni selambe je..hoho..I tried traditional full body massage..hmm..hmmm..(tapi kat bilik je, sebab ade org risau..sed..kurang feel) ok, gambar massage takde!

Wednesday, May 14, 2008

RG warded

macam hari2 biase, kami keluar rumah agak lewat..kot keje kt s alam, kuar rumah kul 8.15 tuh kire lewat la kan..sementara nk ke kete borak2 gelak2, pehtu saya pon masuk la dlm RG, while hubby g kete lagi satu yg parking agak jauh..

masuk kete dengan harapan nk pasang air cond, sekali..tak leh start la pulak. immediately dial #1 dan terus di transfer kan ke num hubby..in about seconds hubby pon muncul balik.."peace! kete tak leh start..cane ni?"


sementara hubby menguruskan semua2, call service centre / insurance la..ape2 yg berkaitan, weh mekanik pon dh masuk opis..tapi saya hanya duduk kt bahu jalan tu menengok org lain dlm kete memasing..ceh tak aci..peh tuh saya pon tgk2 la kete fizaroosli..uii fiza pon dh g opis..adeh., panasnye pagi nih..


at last truk kuning yg kite selalu nmpk kt highway tuh pon muncul..aku ke? kete aku ke kali ni? cam tak caye je RG nk kena on tow..


kaw rumah ni crowded tapi berbukit senang derang tarik


RG adelah Man U fan




selalunye truk on tow ni cam lembab kan, tapi tak pun..tibe2 je dah sampai dan org insurance tuh pon asik2 call tanya keadaan kete ni..isk caring sgt pun pelik juga..kena charge ke? tak pun, free je..






die ni mmg komited.. isi borang gaya komited

dan smpai kat service centre tu pun, keadaan adalah selesa..siap leh wifi lagik dlm tu, ade refreshment..pehtu kat bengkel tuh sume mekanik pakai smart2..rajin..


akhirnye dlm kul 3 ptg baru RG kuar spital..bateri rosak..dh 2 tahun pakai tak ganti..kete auto mmg leceh..WDU tuh lasak je, dah beberapa kali saya tukar sendiri je bateri die..


so kalo rase2 nk start kete susah tuh, gi la buat ape2 yg patut..yg RG ni dh lama camtu tapi saya wat taktau je..kan dh masuk opis lewat ..

p/s saya komited amik gambar

Tuesday, May 13, 2008

L.I.F.E

Problem is bad.
..ended with sadden.
Still,
not that very bad,
if the decision is in our hand,
by ourself.
We will choose the blissful ending, rite?

How about those..
That takes so much hope,
to come..
or the purest thing to vanished?

*Sigh..
Life..
it so happen.

anyway, lets just start the day..with smile..
Like another day..

Nice weather today huh..Beautiful clouds..

p/s I need an escapade..

abg, soon to Bali? shall we?