Monday, December 21, 2009

acting ungrateful

Hubby was busy playing carpentry, installing shelves in the cupboards. Well, I’m fine with the on-going noise, not until I smelt the syelek. OMG, in a second I was feeling a whirling sensation -- like riding a merry-go-round. OK, not good!

So, I asked hubby to stop whatever he was doing and gave his attention to me. He did and he was about to prepare the lunch. (It was already 2pm) Preparing lunch means ‘go out and buy the foods’. To be frank, malas gile masak sekarang.. and that had been going up for quite a while now!

As I started to eat my lunch I made a promise to myself its gonna be as minimum as 5 suapan pun jadilah. I’m lack of appetite, like really losing appetite. He did suggested me a few meals, tapi semua2 pun taknak la..serius mengada2

So, I took my time over the first suapan (macam biasa susah nak telan) and suddenly it has brought vomiting 4 or 5 times and stomach cramps =( Penat je makan kan..muntah pulak! So I decided no food but nestum je la. Bad sunday but it is weekend, so he's around (luckily!). I fell asleep.

When I woke up, I heard Dumbledore or Prof Snape's voices and I was like ‘did you really massage me until I fell asleep? Thanks hubby!

So, at last I had spaghetti with cream sauce as my dinner. I looked at the food, I started to bermuhasabah with myself. I really can’t imagine a woman who is pregnant without her husband around. Who will take care of her, relax her or massage her? And those who are less fortunate, they don’t have much choices- makan je apa2, tak boleh nak mengada2.

I think I’m acting ungrateful =(


14 comments:

kizzy tf said...

cuz~ its ok. ur hubby mesti sdh prepare utk 'apa saja tindakan luar biasa' kau utk 9 bulan mendatang ni.

then dont feel uneasy. aku rasa smua ppuan yg pregnant akan hadapi benda yg sama. and their husband will take a good care of them. and so do u. ;)

u'll be okey and okey. take care.

xoxo

MommyAdam said...

ernie...takpe, ko bukan mengada..first trimester mmg very hard..walaupun kita tak nampak lg kehadiran baby tu...tapi badan sgt penat..sakit..semua tak lalu mkn etc..and kat husbandla kita nak mintak tolong kan...like you said, aku pun takleh imagine mcmana org yg pregnant without their husbands..

nnt second trimester you will feel a little better, insyaAllah. masa nilah aku kurangkan mintak tolong hubby massage etc...start masak sendiri...sbb kesian kat dia.then bila masuk third trimester start balik dependent kat hubby..

Aida The Pink Goddess said...

all the best for ur MA ernie!! chaiyo2!! x lama tu.he

AYUKIRANA said...

akupn yg mcm 'mangada2 sgtkah aku??' dolu2..hehe..tapi everything already been taken care of..

anyway ernie, all d best dlm menghadapi saat2 'mengada2 sgtkah aku??' tu :)..kdng2 akan terasa sgt2 terharu dgn tindakan2 org sekeliling ko esp yr loved ones!! :)

Anonymous said...

salam ernie,

1st trimester mmg quite tough..tp insyaAllah msk 2nd trimester, its will be more better..like me, during pregnancy period, my hubby was not around..my hubby di Srwk & me di KL..1st trimester tu mmg rs down giler2 esp mental & emosi..every weekend jer blk umah parent.. dan plg sedey ms nak deliver baby pon my hubby xsempat nk blk..huhu..tp tu laa dugaan kan, nak xnak kene face it jgak..hehehe..

ps: neway, jgn x makan lgsg tau..then kuatkan hati & kuatkan semangat..

~ L ~

Shikhin Ishak said...

ernie,aku tak pregnent pun memang malas masak juga.macam mana tu?hihi

chun said...

ernie, amazing tak hanya disebabkan cinonet yg mcm "dot" je kat dlm perut ko tu boleh menyebabkan ko rase mcm2? ahaha..kalo fikirkan blk rase cam kelakar pon ade..hehe! takpela ernie.. tak lama,nanti ko tgk die tibe2 dah besar mcm muizz ;p (ape aku ckp ni?)

MommaArmand said...

ernie..kite serupe..wpun this is my 2nd pregnancy..tp worse dr my first one..i lost 3 kgs in 2 10weeks..huhuhu..

selipa_oren said...

aku muntah2 sampai 5 bulan. tp each time aku muntah aku makan balik coz sian kat baby.tp aku jarang makan nasik, just makan biscuits jek

ala..xpe ngade2 time ni jela. mane tau 2nd baby ke 3rd baby ke die da malas nk lyn request2 nih so ni la masenye nk manje2 pon

pregnant is all about having mood swings

Ernie Khairina said...

salam semua..wah bestnya rasa disayangai =)

cuz,
ya bersedia sudah ni utk tindakan luar biasa hehe..pray for me ok? thanks =)

aida,
setiap masa aku rase mcm nk fast forward the time terus ke 8 bulan, boleh tak? hehe

aidaTPG,
thanks =) my class dah start pun, kena ambil 3 sem lama kan

hada,
ye terharu.. aku tak habis cakap lagi laki dah berdiri utk 'melaksanakan arahan' =P

Anonymous L,
wow..u're a very strong pregnant woman eh.yup pikir pasal baby makan juga..makan sambil nangis2 hehe kelakar kan. thanks =)

shikin,
ko tipu..ko kate selalu kemas dapur..haha selalu masak la tu =P

chun,
hehe tergelak aku perkataan 'dot' tuh.ye aku pun ade terfikir muizz gak 'bila la aku nk dapat mcm sebesar itu' lama lagi bole =P

watie,
taknak kurus dah =( tak suke org tanya 'kenapa kurus?'
good luck utk ko juga =)

finie,
tu la aku terfikir wajib ke makan nasi? omputih tak makan nasi pun betul tak? so aku pun makan juga la roti2 ke ape..alamak bulat mata aku kate ko bulan 5 pun muntah lagi..alamak..susah la aku ni huhu

nanin said...

preggie lady ernie,
indulge these moments while u can! bukan slalu kan.. nnt after the muntah2 period is gone, u'll be able 2 look back n share your moments dgn other first time mommies. lagi satu, ni lah mase nye utk mintak bende2 yg bukan2 from hubby. hehehe.. so, relax n enjoy ya!

Ernie Khairina said...

nanin,
thanks =) tak sabar nak lepas sume2 ni.haah nnt leh eksyen dengan org lak huhu. alamak aku ni tak preggy pun mcm selalu je minta yg bukan2 =P

zailamohamad said...

Ernie, first trimester ni memang macam tu, Zaila dulu masa mengandungkan Ameera, walaupon xder muntah2 tp everytime pas balik keje memang flat terus, selera makan xder, rase nak baring aje (tapi nape xkurus2?) bila masuk je 2nd trimester, hermm..badan naik tak terkawal lg..hahahahaaa..but every person memang xsame so i'm wishing u all the best, enjoy ur preggy moment ni..bila lagi nak rase ada sesuatu dalam perot kan;)

Ernie Khairina said...

thanks zaila =)

Monday, December 21, 2009

acting ungrateful

Hubby was busy playing carpentry, installing shelves in the cupboards. Well, I’m fine with the on-going noise, not until I smelt the syelek. OMG, in a second I was feeling a whirling sensation -- like riding a merry-go-round. OK, not good!

So, I asked hubby to stop whatever he was doing and gave his attention to me. He did and he was about to prepare the lunch. (It was already 2pm) Preparing lunch means ‘go out and buy the foods’. To be frank, malas gile masak sekarang.. and that had been going up for quite a while now!

As I started to eat my lunch I made a promise to myself its gonna be as minimum as 5 suapan pun jadilah. I’m lack of appetite, like really losing appetite. He did suggested me a few meals, tapi semua2 pun taknak la..serius mengada2

So, I took my time over the first suapan (macam biasa susah nak telan) and suddenly it has brought vomiting 4 or 5 times and stomach cramps =( Penat je makan kan..muntah pulak! So I decided no food but nestum je la. Bad sunday but it is weekend, so he's around (luckily!). I fell asleep.

When I woke up, I heard Dumbledore or Prof Snape's voices and I was like ‘did you really massage me until I fell asleep? Thanks hubby!

So, at last I had spaghetti with cream sauce as my dinner. I looked at the food, I started to bermuhasabah with myself. I really can’t imagine a woman who is pregnant without her husband around. Who will take care of her, relax her or massage her? And those who are less fortunate, they don’t have much choices- makan je apa2, tak boleh nak mengada2.

I think I’m acting ungrateful =(


14 comments:

kizzy tf said...

cuz~ its ok. ur hubby mesti sdh prepare utk 'apa saja tindakan luar biasa' kau utk 9 bulan mendatang ni.

then dont feel uneasy. aku rasa smua ppuan yg pregnant akan hadapi benda yg sama. and their husband will take a good care of them. and so do u. ;)

u'll be okey and okey. take care.

xoxo

MommyAdam said...

ernie...takpe, ko bukan mengada..first trimester mmg very hard..walaupun kita tak nampak lg kehadiran baby tu...tapi badan sgt penat..sakit..semua tak lalu mkn etc..and kat husbandla kita nak mintak tolong kan...like you said, aku pun takleh imagine mcmana org yg pregnant without their husbands..

nnt second trimester you will feel a little better, insyaAllah. masa nilah aku kurangkan mintak tolong hubby massage etc...start masak sendiri...sbb kesian kat dia.then bila masuk third trimester start balik dependent kat hubby..

Aida The Pink Goddess said...

all the best for ur MA ernie!! chaiyo2!! x lama tu.he

AYUKIRANA said...

akupn yg mcm 'mangada2 sgtkah aku??' dolu2..hehe..tapi everything already been taken care of..

anyway ernie, all d best dlm menghadapi saat2 'mengada2 sgtkah aku??' tu :)..kdng2 akan terasa sgt2 terharu dgn tindakan2 org sekeliling ko esp yr loved ones!! :)

Anonymous said...

salam ernie,

1st trimester mmg quite tough..tp insyaAllah msk 2nd trimester, its will be more better..like me, during pregnancy period, my hubby was not around..my hubby di Srwk & me di KL..1st trimester tu mmg rs down giler2 esp mental & emosi..every weekend jer blk umah parent.. dan plg sedey ms nak deliver baby pon my hubby xsempat nk blk..huhu..tp tu laa dugaan kan, nak xnak kene face it jgak..hehehe..

ps: neway, jgn x makan lgsg tau..then kuatkan hati & kuatkan semangat..

~ L ~

Shikhin Ishak said...

ernie,aku tak pregnent pun memang malas masak juga.macam mana tu?hihi

chun said...

ernie, amazing tak hanya disebabkan cinonet yg mcm "dot" je kat dlm perut ko tu boleh menyebabkan ko rase mcm2? ahaha..kalo fikirkan blk rase cam kelakar pon ade..hehe! takpela ernie.. tak lama,nanti ko tgk die tibe2 dah besar mcm muizz ;p (ape aku ckp ni?)

MommaArmand said...

ernie..kite serupe..wpun this is my 2nd pregnancy..tp worse dr my first one..i lost 3 kgs in 2 10weeks..huhuhu..

selipa_oren said...

aku muntah2 sampai 5 bulan. tp each time aku muntah aku makan balik coz sian kat baby.tp aku jarang makan nasik, just makan biscuits jek

ala..xpe ngade2 time ni jela. mane tau 2nd baby ke 3rd baby ke die da malas nk lyn request2 nih so ni la masenye nk manje2 pon

pregnant is all about having mood swings

Ernie Khairina said...

salam semua..wah bestnya rasa disayangai =)

cuz,
ya bersedia sudah ni utk tindakan luar biasa hehe..pray for me ok? thanks =)

aida,
setiap masa aku rase mcm nk fast forward the time terus ke 8 bulan, boleh tak? hehe

aidaTPG,
thanks =) my class dah start pun, kena ambil 3 sem lama kan

hada,
ye terharu.. aku tak habis cakap lagi laki dah berdiri utk 'melaksanakan arahan' =P

Anonymous L,
wow..u're a very strong pregnant woman eh.yup pikir pasal baby makan juga..makan sambil nangis2 hehe kelakar kan. thanks =)

shikin,
ko tipu..ko kate selalu kemas dapur..haha selalu masak la tu =P

chun,
hehe tergelak aku perkataan 'dot' tuh.ye aku pun ade terfikir muizz gak 'bila la aku nk dapat mcm sebesar itu' lama lagi bole =P

watie,
taknak kurus dah =( tak suke org tanya 'kenapa kurus?'
good luck utk ko juga =)

finie,
tu la aku terfikir wajib ke makan nasi? omputih tak makan nasi pun betul tak? so aku pun makan juga la roti2 ke ape..alamak bulat mata aku kate ko bulan 5 pun muntah lagi..alamak..susah la aku ni huhu

nanin said...

preggie lady ernie,
indulge these moments while u can! bukan slalu kan.. nnt after the muntah2 period is gone, u'll be able 2 look back n share your moments dgn other first time mommies. lagi satu, ni lah mase nye utk mintak bende2 yg bukan2 from hubby. hehehe.. so, relax n enjoy ya!

Ernie Khairina said...

nanin,
thanks =) tak sabar nak lepas sume2 ni.haah nnt leh eksyen dengan org lak huhu. alamak aku ni tak preggy pun mcm selalu je minta yg bukan2 =P

zailamohamad said...

Ernie, first trimester ni memang macam tu, Zaila dulu masa mengandungkan Ameera, walaupon xder muntah2 tp everytime pas balik keje memang flat terus, selera makan xder, rase nak baring aje (tapi nape xkurus2?) bila masuk je 2nd trimester, hermm..badan naik tak terkawal lg..hahahahaaa..but every person memang xsame so i'm wishing u all the best, enjoy ur preggy moment ni..bila lagi nak rase ada sesuatu dalam perot kan;)

Ernie Khairina said...

thanks zaila =)