Wednesday, May 26, 2010

karma itu pasti

sorilah agak lama tak hapdet. tak da cerita..tapi suddenly, teringat this story..about karma..jeng2.

masa sekolah rendah, mungkin darjah dua, tengah rajin-rajin bantu nenek jual kuih kat skola (bukan siti nurhaliza saja eh jual kuih kat skola). so, antara kuih yang laku adalah kuih onde2 kaler hijau ada santan. kuih2 selamba masuk dalam beg galas.

nak buka cerita karma ku, satu hari adalah sorang kawan skola tanya boleh tak dia nak makan dulu kuih tuh esoknya bayar.

dengan ntah rasukan apa, oh please don't hate me.. aku jawab tak boleh, tak bagi gile! jahatnya ya Allah. pastu sampai rumah dengan bangga cerita kat nenek..sekali nenek marah, nenek cakap , lebih kurang macam ni maksudnya - ko bagi semua pun lagi bagus, untung 20 sen saja tapi perangai macam tu dapat apa? sedih!

ini pula cerita beberapa belas tahun kemudian..cheh drama gila. ok la hari tuh pegi pasar malam..pasar malam tuh pun dah nak tutup, so ternampak kedai jual kuih ni...

sambil pilih2 kuih serba jenis seringgit tuh..goreng pisang ni macam sedap, minta la makcik tu bagi seringgit. bayangkan pisang goreng tuh bertimbun lagi..boleh je sebenarnya nak bagi extra 2-3 ketul. aku pun buat2 la tanya makcik tu..'eh seringgit berapa?' makcik tu kata 4. memang 4 la dia bagi weh..ya Allah..hahaha..makcik ni pun...

terus teringat perangai aku masa kecik2 jual kuih. sungguh berkira!

8 comments:

BibiEr Karim said...

Karma akan bubut suma orang...tapi sekarang kan Ernie, Allah selalu bayar cash. Huhuhu.

Ernie Khairina said...

ya cash! hehe

Bapak said...

nice lesson..heheh...

Ernie Khairina said...

bapak,
ya..but darjah 2, bukan pandai pikir lagi hehe

eis said...

bagus jgn tanya berapa ketul utk seringgit kan? :)

Ernie Khairina said...

eis,
macam tu la tuh harga kuih sekarang hehe

cHeRyNa PiReS said...

babe...babe, can't imagien macam manalah agaknya u masa darjah 2 tuh ek...cuz masa form 1 pun anda sangat kecik (in fact sekarang pun kecik rite?)

hmmmm...karma. memang ada pembalasan apa atas apa yang jadi pada hari2 semalam. i agree.

Ernie Khairina said...

cheryna,
hehe..yee kecik dan comel, tapi lincah! =)

Wednesday, May 26, 2010

karma itu pasti

sorilah agak lama tak hapdet. tak da cerita..tapi suddenly, teringat this story..about karma..jeng2.

masa sekolah rendah, mungkin darjah dua, tengah rajin-rajin bantu nenek jual kuih kat skola (bukan siti nurhaliza saja eh jual kuih kat skola). so, antara kuih yang laku adalah kuih onde2 kaler hijau ada santan. kuih2 selamba masuk dalam beg galas.

nak buka cerita karma ku, satu hari adalah sorang kawan skola tanya boleh tak dia nak makan dulu kuih tuh esoknya bayar.

dengan ntah rasukan apa, oh please don't hate me.. aku jawab tak boleh, tak bagi gile! jahatnya ya Allah. pastu sampai rumah dengan bangga cerita kat nenek..sekali nenek marah, nenek cakap , lebih kurang macam ni maksudnya - ko bagi semua pun lagi bagus, untung 20 sen saja tapi perangai macam tu dapat apa? sedih!

ini pula cerita beberapa belas tahun kemudian..cheh drama gila. ok la hari tuh pegi pasar malam..pasar malam tuh pun dah nak tutup, so ternampak kedai jual kuih ni...

sambil pilih2 kuih serba jenis seringgit tuh..goreng pisang ni macam sedap, minta la makcik tu bagi seringgit. bayangkan pisang goreng tuh bertimbun lagi..boleh je sebenarnya nak bagi extra 2-3 ketul. aku pun buat2 la tanya makcik tu..'eh seringgit berapa?' makcik tu kata 4. memang 4 la dia bagi weh..ya Allah..hahaha..makcik ni pun...

terus teringat perangai aku masa kecik2 jual kuih. sungguh berkira!

8 comments:

BibiEr Karim said...

Karma akan bubut suma orang...tapi sekarang kan Ernie, Allah selalu bayar cash. Huhuhu.

Ernie Khairina said...

ya cash! hehe

Bapak said...

nice lesson..heheh...

Ernie Khairina said...

bapak,
ya..but darjah 2, bukan pandai pikir lagi hehe

eis said...

bagus jgn tanya berapa ketul utk seringgit kan? :)

Ernie Khairina said...

eis,
macam tu la tuh harga kuih sekarang hehe

cHeRyNa PiReS said...

babe...babe, can't imagien macam manalah agaknya u masa darjah 2 tuh ek...cuz masa form 1 pun anda sangat kecik (in fact sekarang pun kecik rite?)

hmmmm...karma. memang ada pembalasan apa atas apa yang jadi pada hari2 semalam. i agree.

Ernie Khairina said...

cheryna,
hehe..yee kecik dan comel, tapi lincah! =)