Thursday, May 31, 2012

A smile speaks a thousand words


They say never compare your baby's development. But I can't wait the time when my son is really speaks the right words. I heard he says 'tu' the other day, or sometimes 'baba', and then 'dada' to daddy but never 'mummy'. He called me 'mama', but he hardly says it now.
Nevertheless, he has the sweetest smile that speaks thousand words. I love you my son. Always until the time comes.
Mommies, care to share your experience?

7 comments:

BibiErr Karim said...

Finiey told me the other day, kalau cepat jln maybe lambat sikit berckp. Mcm Feeras, laju dia cakap tapi lambat skit berjln. Anak Ijal pun...he hardly called Lyn; Ammi. Tapi klu kena tnya where's Ammi, he points at Lyn jg.

Aint mommy yet ah, just share apa mommies kestau sy. LOL

LolaShawl&Skirt said...

Ernie..Aariz & Adra kan sebaya..Adra pun baru about sebulan "pandai" ckp..her first word dulu2 Ayah..semua org die panggil Ayah..hihi..but now in 1 month time..she cud say Armand..mama..nenek..atok and a few words lg..no worries..just bykkan berckp dgn die..pronounce slow2..then die akn follow..bila smp masenye x larat nk layan like yesterday.."mama..nak..suu..tak..moo..yiee"ulang2 10 kali.."mama..nak susu kotak dutch lady strawberry" :))

Ernie Khairina said...

Cutenya panggil Ayah semua orang hehe..yalah they will speak eventually kan...

fariniamoy said...

ernie just let aariz panggil ko mama dl...feeras mcm tu la...eventgh kami bahasakn mami & dadi...dia mcm lg senang sebut mama & baba..so kami bahasakn diri mcm yg dia sebut spy dia x confius...so bila dia slalu dgr kita bahasakn diri mama & baba, nti mmg xbehenti la dia panggil2 tu..so besar sikit bla dia mcm senang faham ko bole tukar la...mcm feeras dia tau mami tu mama..dadi tu baba..tp dia pggl 'miemie' & 'didi'..hehehe

ermm...jgn risau...sbb aku tgk dia mau begaul dgn budak2 ln klu ada kn..slalunya yg ada problem ni klu ada kwn dia xjoin & kdg2 bt keja sndri..lg pn masi awal jg mo kesan klu dia ada problem delay speech tu...aku pena tanya dok..dok ckp budak begaul br cpt beckp..ada tu ko search jak d internet test2 utk kenalpasti budak mmg lmbt ckp...tp aku rs aariz teda masalah sbb dia ada lg pggl baba & mama...lg pn byk kwn2 aku lbh kurang sebaya anak kita pn mcm aariz...feeras jak telebih becok kdg2 buat geram

Ernie Khairina said...

tdk sabar mo bole bercerita2 sama anak kan =)

jas imran said...

dulu ada ni anak, bapa sma mamanya lain bangsa. pakistan something mcm tu la... at home they speak english + malay + pakistan.

lepas lebih dr dua tahun si anak langsung nda pandai cakap ni.
skali sampai timing dia... terus pandai cakap multi languages... pandai ckp SEMUA bahasa yang parents dia ckp di rumah.

nah! apa mau risau lagi ernie... sometimes kids learn silently... sekali keluar... nah terus bombastik! haha... mungkin c aariz pun jenis macam tu kan... =)

Ernie Khairina said...

Jas

kira Aariz pun campuran la ni ; melayu + dusun..cheh..hehe.
Yalah dorang ckp babies development are at different pace kan..

Thursday, May 31, 2012

A smile speaks a thousand words


They say never compare your baby's development. But I can't wait the time when my son is really speaks the right words. I heard he says 'tu' the other day, or sometimes 'baba', and then 'dada' to daddy but never 'mummy'. He called me 'mama', but he hardly says it now.
Nevertheless, he has the sweetest smile that speaks thousand words. I love you my son. Always until the time comes.
Mommies, care to share your experience?

7 comments:

BibiErr Karim said...

Finiey told me the other day, kalau cepat jln maybe lambat sikit berckp. Mcm Feeras, laju dia cakap tapi lambat skit berjln. Anak Ijal pun...he hardly called Lyn; Ammi. Tapi klu kena tnya where's Ammi, he points at Lyn jg.

Aint mommy yet ah, just share apa mommies kestau sy. LOL

LolaShawl&Skirt said...

Ernie..Aariz & Adra kan sebaya..Adra pun baru about sebulan "pandai" ckp..her first word dulu2 Ayah..semua org die panggil Ayah..hihi..but now in 1 month time..she cud say Armand..mama..nenek..atok and a few words lg..no worries..just bykkan berckp dgn die..pronounce slow2..then die akn follow..bila smp masenye x larat nk layan like yesterday.."mama..nak..suu..tak..moo..yiee"ulang2 10 kali.."mama..nak susu kotak dutch lady strawberry" :))

Ernie Khairina said...

Cutenya panggil Ayah semua orang hehe..yalah they will speak eventually kan...

fariniamoy said...

ernie just let aariz panggil ko mama dl...feeras mcm tu la...eventgh kami bahasakn mami & dadi...dia mcm lg senang sebut mama & baba..so kami bahasakn diri mcm yg dia sebut spy dia x confius...so bila dia slalu dgr kita bahasakn diri mama & baba, nti mmg xbehenti la dia panggil2 tu..so besar sikit bla dia mcm senang faham ko bole tukar la...mcm feeras dia tau mami tu mama..dadi tu baba..tp dia pggl 'miemie' & 'didi'..hehehe

ermm...jgn risau...sbb aku tgk dia mau begaul dgn budak2 ln klu ada kn..slalunya yg ada problem ni klu ada kwn dia xjoin & kdg2 bt keja sndri..lg pn masi awal jg mo kesan klu dia ada problem delay speech tu...aku pena tanya dok..dok ckp budak begaul br cpt beckp..ada tu ko search jak d internet test2 utk kenalpasti budak mmg lmbt ckp...tp aku rs aariz teda masalah sbb dia ada lg pggl baba & mama...lg pn byk kwn2 aku lbh kurang sebaya anak kita pn mcm aariz...feeras jak telebih becok kdg2 buat geram

Ernie Khairina said...

tdk sabar mo bole bercerita2 sama anak kan =)

jas imran said...

dulu ada ni anak, bapa sma mamanya lain bangsa. pakistan something mcm tu la... at home they speak english + malay + pakistan.

lepas lebih dr dua tahun si anak langsung nda pandai cakap ni.
skali sampai timing dia... terus pandai cakap multi languages... pandai ckp SEMUA bahasa yang parents dia ckp di rumah.

nah! apa mau risau lagi ernie... sometimes kids learn silently... sekali keluar... nah terus bombastik! haha... mungkin c aariz pun jenis macam tu kan... =)

Ernie Khairina said...

Jas

kira Aariz pun campuran la ni ; melayu + dusun..cheh..hehe.
Yalah dorang ckp babies development are at different pace kan..