Sunday, May 20, 2012

UK sambal belacan



We're hosting majlis ilmu tonight at our house. On every weekend majlis akan rotate from house to house, lelaki dan wanita at different time. Masa mula-mula dulu buat serentak but haish you can imagine how chaotic it could be dengan kids yang memang creative kan hihi.

I like the community spirit in here.. It even amazed me! Bayangkan ibu yg on confinement, we all sama-sama masakkan for 2 weeks period untuk meringankan beban si ibu. And we have what we call as 'pesta kontena', gotong royong masukkan barang kontena for family yang nak balik Malaysia.

Such a bliss. Alhamdulillah. If you're a new comer in Birmingham, please do not hesitate to contact us. One of these generous families will invite you to stay at our house should you need time to find yours. That was a good deed behind my imagination when we first arrived here. Terkenang family kak S yang sangat baik hati.

So yeah back to my UK sambal belacan recipe ;

1 sudu Belacan & 1/2 Bawang besar ( bakar 2 min)

Blend bersama sebiji tomato, segenggam cili padi, cili merah, garam gula, perahan lemon.

Done!

Published with Blogger-droid v2.0.4

4 comments:

rostina76 said...

perghhh!!!sambal belacan UK. patut le terbau2 je dr brunei. hehe, walau d mana kita berada rasanya ukhwah mmg kena jaga especially sesama islam, baru kita selamat&tak leka (ingat smp bila2 kata2 ustaz masa kami mula2 join tadabbur dgn geng2 msia @brueni ni).

Ernie Khairina said...

Betul tu =)

d i d a said...

mcm best je resepi ni..biasa buat x bubuh bwg and tomato pun..esuk nak try la =)

Ernie Khairina said...

Kelantan style recipe hehe

Sunday, May 20, 2012

UK sambal belacan



We're hosting majlis ilmu tonight at our house. On every weekend majlis akan rotate from house to house, lelaki dan wanita at different time. Masa mula-mula dulu buat serentak but haish you can imagine how chaotic it could be dengan kids yang memang creative kan hihi.

I like the community spirit in here.. It even amazed me! Bayangkan ibu yg on confinement, we all sama-sama masakkan for 2 weeks period untuk meringankan beban si ibu. And we have what we call as 'pesta kontena', gotong royong masukkan barang kontena for family yang nak balik Malaysia.

Such a bliss. Alhamdulillah. If you're a new comer in Birmingham, please do not hesitate to contact us. One of these generous families will invite you to stay at our house should you need time to find yours. That was a good deed behind my imagination when we first arrived here. Terkenang family kak S yang sangat baik hati.

So yeah back to my UK sambal belacan recipe ;

1 sudu Belacan & 1/2 Bawang besar ( bakar 2 min)

Blend bersama sebiji tomato, segenggam cili padi, cili merah, garam gula, perahan lemon.

Done!

Published with Blogger-droid v2.0.4

4 comments:

rostina76 said...

perghhh!!!sambal belacan UK. patut le terbau2 je dr brunei. hehe, walau d mana kita berada rasanya ukhwah mmg kena jaga especially sesama islam, baru kita selamat&tak leka (ingat smp bila2 kata2 ustaz masa kami mula2 join tadabbur dgn geng2 msia @brueni ni).

Ernie Khairina said...

Betul tu =)

d i d a said...

mcm best je resepi ni..biasa buat x bubuh bwg and tomato pun..esuk nak try la =)

Ernie Khairina said...

Kelantan style recipe hehe