Tuesday, May 27, 2008

East Coast Leisure!

Yap, I was having so much fun in east coast. Since my last visit to Kemaman Terengganu, I was starting to believe that Terengganu would be my next spot of traveling. Hubby was assigned for highway and signboard audit to east coast, and of course I was the one who very much excited during the journey. ngehehe..We began the trip at friday night and reach at hubby’s kampung Pasir Pekan, Kota Bharu at 6 am. Letih sangat tapi banyak undangan kenduri kahwin. After semua2 tuh, we all lepak kat Pantai Cahaya Bulan ( dulu called Cinta Berahi) hmm..main laying-layang melayan si kecil Alyssa..she’s cute tapi petang tuh die sombong dengan camera.. Scenic seashore! Layang layang melayang..soar to the blue sky

menarik kan layang layang yang bentuk ship tuh, RM 70

It was 4 in the morning that we arrived at Kuala Terengganu..kalau nak tengok kepelbagaian signboard, sini la tempatnya. Suke hati je letak macamana pun..anyway, still lead us to the hotel. Sunyi sepi je bandar ni waktu malam, wait until tomorrow..zzzz

The next day, I was intended to Hazlin’s wedding..kawan masa kat MMU..susah betul nak cari lorong surau, Jln Pasir Panjang ni..sejam juga nak cari..tapi, makanan kat sini memang sedap-sedap la..kat kenduri pun sedap! nyumm..

Lin, congratulations on your wedding!
Memang tak lengkap la siri lawatan saya kalau tidak ke Muzium kan. The building was attractive, memang terasa pergi zaman dulu2 la..last time people called Terengganu as Teng Ya Nu, hehe now you know..while Pahang was Pheheng and Kelantan was Cilatan.. adalah somewhere kat muzium tu mention
indah

posing la ape lagi

and of course I wanna witness the Batu Bersurat..
masuk2 je cari yang ni dulu

Previously the Batu Bersurat was used as alas kaki untuk mengambil wuduk di sebuah surau, until it was found by this one man and sent to the Sultan, dan pernah juga sampai ke Kota Singa..and now return to Terengganu. Batu Bersurat contain messages and some believe that it show the earliest Islam approached to the country..hmm, masa pegi melawat Cheng Ho Museum, Melaka..they claimed that it was the initial approach..mungkin ada beberapa versi.

So we continued to Taman Tamadun Islam, located next to the museum

Masjid Kristal
Toward inside the park, I found myself macam betul2 berada di era kegemilangan Islam. The fine architecture of the mosque around the globe impressed me, and waaahh speechless je tengok semua2 ni…hebatkan
the Great Mosque of Samara, Iraq

the Shrine Abu Nasr Parsa, Afganistan
The philosophical perception of art, translate thru the architecture.. it’s like a story!

Kul Sharif Mosque, Russia

Mohammed Ali Mosque, Egypt

Suleyman Moque, Turkey

Ini lah yang saya cari2..Taj Mahal

Last but not least, The Palace of Al Hambra, Granada, Spain..all this while memang rajin google kat internet.. I adore!

at the side of the great palace..once called Red Castle

Taman tema ni luas sangat..ada banyak lagi yang bole kita tengok, I will post to my Picasa later, really want to share with you guys..or, have yourself here la..Its worth it to explore things like this! oya, sebelum masuk taman ini, derang bagi passport main2..mean every building yang you all lawati akan kena chop..alaa, macam kite betul2 pegi tempat ni..brilliant!
Then, it was sundown when we lepak at Batu Burok Beach..hmm, makan lagi!


12 comments:

MommyAdam said...

bestnye pegi east coast =)

tak sangka ko ni minat museum2 dan bangunan2 lama ernie...

Ernie Khairina Mahtar said...

yap..thats me!

chun said...

hehe..ernie suke sejarah. anyway, gaya ko pegang alisa tu mcm ada bakatla..bile lagi? ;p

KzArtz said...

ernie, memang hebat tempat ni.. mungkin aku patut ikut jejak kau ni. hehehe.. nice pics.

Ernie Khairina Mahtar said...

chun;
ko je la yg kate aku ade bakat..hanya dlm gambar..

kizzy;
jom la dtg kl..kita g jalan2

BibiEr Karim said...

Damn...that place is astoundingly awesome. Even dpt view thru pics yet sy rasa mcm kena tarik suda mau p sana. Will definitely go there later. Mau click click. Hehehe

KzArtz said...

ernie, ujung bulan 7 aku pg kl.. :P

Ernie Khairina Mahtar said...

eryanti erdah karim;
mesti cantik tuh piccies ko nnt!hehe

norizah fauzi;
yay! jumpa nanti..aku balik this june

chup! apesal aku pakai nama penuh kamu?

BibiEr Karim said...

Chup...ko mmg sengaja kasi jiwa sy kan. Full name ahh except ko lupa my ending E in the 1st name & my dad's name ada Abdul. Hahaha.

So June ni kita jumpa la...click click ok.

Ernie Khairina Mahtar said...

er; oppssyy..

Nurul Khairunie said...

the pics taken guna DSC or SLR?
nice!
especially the layang-layang pics. outrageous.

Ernie Khairina Mahtar said...

pictures by Canon IXUS

Tuesday, May 27, 2008

East Coast Leisure!

Yap, I was having so much fun in east coast. Since my last visit to Kemaman Terengganu, I was starting to believe that Terengganu would be my next spot of traveling. Hubby was assigned for highway and signboard audit to east coast, and of course I was the one who very much excited during the journey. ngehehe..We began the trip at friday night and reach at hubby’s kampung Pasir Pekan, Kota Bharu at 6 am. Letih sangat tapi banyak undangan kenduri kahwin. After semua2 tuh, we all lepak kat Pantai Cahaya Bulan ( dulu called Cinta Berahi) hmm..main laying-layang melayan si kecil Alyssa..she’s cute tapi petang tuh die sombong dengan camera.. Scenic seashore! Layang layang melayang..soar to the blue sky

menarik kan layang layang yang bentuk ship tuh, RM 70

It was 4 in the morning that we arrived at Kuala Terengganu..kalau nak tengok kepelbagaian signboard, sini la tempatnya. Suke hati je letak macamana pun..anyway, still lead us to the hotel. Sunyi sepi je bandar ni waktu malam, wait until tomorrow..zzzz

The next day, I was intended to Hazlin’s wedding..kawan masa kat MMU..susah betul nak cari lorong surau, Jln Pasir Panjang ni..sejam juga nak cari..tapi, makanan kat sini memang sedap-sedap la..kat kenduri pun sedap! nyumm..

Lin, congratulations on your wedding!
Memang tak lengkap la siri lawatan saya kalau tidak ke Muzium kan. The building was attractive, memang terasa pergi zaman dulu2 la..last time people called Terengganu as Teng Ya Nu, hehe now you know..while Pahang was Pheheng and Kelantan was Cilatan.. adalah somewhere kat muzium tu mention
indah

posing la ape lagi

and of course I wanna witness the Batu Bersurat..
masuk2 je cari yang ni dulu

Previously the Batu Bersurat was used as alas kaki untuk mengambil wuduk di sebuah surau, until it was found by this one man and sent to the Sultan, dan pernah juga sampai ke Kota Singa..and now return to Terengganu. Batu Bersurat contain messages and some believe that it show the earliest Islam approached to the country..hmm, masa pegi melawat Cheng Ho Museum, Melaka..they claimed that it was the initial approach..mungkin ada beberapa versi.

So we continued to Taman Tamadun Islam, located next to the museum

Masjid Kristal
Toward inside the park, I found myself macam betul2 berada di era kegemilangan Islam. The fine architecture of the mosque around the globe impressed me, and waaahh speechless je tengok semua2 ni…hebatkan
the Great Mosque of Samara, Iraq

the Shrine Abu Nasr Parsa, Afganistan
The philosophical perception of art, translate thru the architecture.. it’s like a story!

Kul Sharif Mosque, Russia

Mohammed Ali Mosque, Egypt

Suleyman Moque, Turkey

Ini lah yang saya cari2..Taj Mahal

Last but not least, The Palace of Al Hambra, Granada, Spain..all this while memang rajin google kat internet.. I adore!

at the side of the great palace..once called Red Castle

Taman tema ni luas sangat..ada banyak lagi yang bole kita tengok, I will post to my Picasa later, really want to share with you guys..or, have yourself here la..Its worth it to explore things like this! oya, sebelum masuk taman ini, derang bagi passport main2..mean every building yang you all lawati akan kena chop..alaa, macam kite betul2 pegi tempat ni..brilliant!
Then, it was sundown when we lepak at Batu Burok Beach..hmm, makan lagi!


12 comments:

MommyAdam said...

bestnye pegi east coast =)

tak sangka ko ni minat museum2 dan bangunan2 lama ernie...

Ernie Khairina Mahtar said...

yap..thats me!

chun said...

hehe..ernie suke sejarah. anyway, gaya ko pegang alisa tu mcm ada bakatla..bile lagi? ;p

KzArtz said...

ernie, memang hebat tempat ni.. mungkin aku patut ikut jejak kau ni. hehehe.. nice pics.

Ernie Khairina Mahtar said...

chun;
ko je la yg kate aku ade bakat..hanya dlm gambar..

kizzy;
jom la dtg kl..kita g jalan2

BibiEr Karim said...

Damn...that place is astoundingly awesome. Even dpt view thru pics yet sy rasa mcm kena tarik suda mau p sana. Will definitely go there later. Mau click click. Hehehe

KzArtz said...

ernie, ujung bulan 7 aku pg kl.. :P

Ernie Khairina Mahtar said...

eryanti erdah karim;
mesti cantik tuh piccies ko nnt!hehe

norizah fauzi;
yay! jumpa nanti..aku balik this june

chup! apesal aku pakai nama penuh kamu?

BibiEr Karim said...

Chup...ko mmg sengaja kasi jiwa sy kan. Full name ahh except ko lupa my ending E in the 1st name & my dad's name ada Abdul. Hahaha.

So June ni kita jumpa la...click click ok.

Ernie Khairina Mahtar said...

er; oppssyy..

Nurul Khairunie said...

the pics taken guna DSC or SLR?
nice!
especially the layang-layang pics. outrageous.

Ernie Khairina Mahtar said...

pictures by Canon IXUS