Sunday, February 7, 2010

fourth month check up and my weight issue


Last month I had an ultrasound scan and found the ovarian cyst. It's normal for pregnant women and impermanent, but will take up to 20 weeks for its natural cure. Miraculously, mine was disappeared in a week! I didn’t think about it too much, but sometimes .. biasalah suka fikir yang bukan2.. Till today I had the confirmation that it was gone, completely. Alhamdulillah!

However, what I have now is more than horrifying - my placenta is low lying, meaning that the placenta forms in the lower half, lies over the cervix, blocking the baby's way out of the womb. It may cause bleeding. Rasa nak nangis tak? Of course I’m curious about it, I asked why and how but the doctor was kind of unfriendly. When the anxiety rises to the roof, I goggled and found some information about it –

First half of your pregnancy shows that your placenta is low-lying, this isn't usually any cause for concern, as your womb gets bigger, the placenta will move up (it doesn’t actually ‘move’ as such, but as the womb grows, the area to which the placenta is attached stretches upwards, away from the cervix).

I asked my senior, (she’s a doctor) and she said so. Tenang! Doa banyak2. I don’t experience any bleeding, and hopefully not at all. This is my fourth check up at Annur (specialist centre) Tapi doctor kata if there’s bleeding kena refer government hospital. So, I think from now on I will make it double, specialist pun dan government juga. What do you say? Anyone want to share some info?


I took this picture last week..Very black and white, which is rare to me. According to him

And my weight issue pula..I’m not entertained with statements macam “ apesal ko kurus? Mana perut ko?” and even more tensing up kalo “Pregnant gemuk la skit” I ate all the carbs. Aku bukan sengaja nak kurus..aku memang kurus! (bukan statement bangga) Well, actually I believe in the quality of the food and not the quantity. I make sure I have all the nutrients needed. I'm now 43kg, last month was 42kg. Thanks hubby for monitoring and support =)

Desaru 2007. Nak kembali ke badan ini. Tangan dan peha besar sikit.


p/s Typing this entry while 'YMing' with Adam in london..alalala comel Adam kacau Mommynya nak borak dengan aunt Khairina.



17 comments:

MommyAdam said...

sibuk jer adam tau...since dah pandai type and enter ni..

Ernie Khairina said...

aida,
dah pandai enter..hihi

Nadya said...

hye..i pun check up kt annur..u doc sape ek?

and i wat kat gomen skali..bukak buku merah sane just in case kene refer sane, ur rekod dah ade kt sane..gomen more thorough..akan check HB, urine every check up.but no scan la..once/twice je drg scan..

better gi dua2..=)

Ernie Khairina said...

Nadya,
I think takde specific doc yg di assign kan.
yes, i'm thinking of serdang hosp la lepas ni..buat dua2 kan? itula gomen hosp takda scan, sebab tu i pegi annur.

Ernie Khairina said...

Nadya,
I think takde specific doc yg di assign kan.
yes, i'm thinking of serdang hosp la lepas ni..buat dua2 kan? itula gomen hosp takda scan, sebab tu i pegi annur.

Shikhin Ishak said...

ernie,
ko takyah kesah sgt pasal org kata ko kurus ke apa.nanti lg ko stress.lebih baik ko concentrate dgn menjaga ur pregnancy,sihat, alhamdulillah.kurus tak semestinya tak bagus.kot lah,aku pun tak pernah.hihi.

eis said...

sy dulu pun buat dua2. yg penting buku merah tu sbb mmg plan mau bersalin di gomen hosp (hosp rnu).
:D

Watie MMU said...

ernie..aku rase utk monthly checkup kene pegi klinik kesihatan yg berdekatan dgn umh/tmpt keje..and bout placenta kt bwh..its too early..so doa byk2..InsyaAllah akan ok..oh..beratku juge maintain..so yesterday my gynea gimme OBIMIN PLUZ..eh due ko bile??mane tau bleh berjiran kt annur nnt :)

keira said...

hi ernie..jeles nye pregger but still slim..anyway all the best..u look great in black in white :)

Nurhafizah Fauzi said...

aku tau perasaan tu sbb aku plak tak dikomen kurus, tetapi sebaliknya. haha. tak suke, sekali cakap tau la, tapi 4 kali cakap mcm dah menyampah. mesti nak cakap kt diorg2 ni 'aku tau la...bukannye tersengaja' kan

takpela kurus asalkan baby boleh keluar secara normal dengan selamatnya

p/s: gambar yg ko berisi tu muke plak tembam, susah kan nak gemuk yg rata?

chun said...

ernie, sorry tak dpt nak call ko blk semlm. muizz selsema, dok berkepit je ngan aku. tu yg bz sket tuh.

ernie, ape benda tu? tak bahaya kan? don't worry too much. aku dulu minor bleeding all the way through the first trimester. Alhamdulillah la selamat. anyway, good luck dear! call me today when u're free ok!

Ernie Khairina said...

shikin,
ko tipu..ko kurus je aku tgk..hehe, aku ok je.kadang2 je emo kot ni

eis,
ya mau buat buku merah la ni lepas ni =)

watie,
ko check up kat annur gak ke? aku nk g serdang la plak pasni.wat dua2..doa2 la eh semua pun sihat selamat. aku due end of july =)

keira,
thanks dear =)

fizah,
'gemuk rata' hihi..ahh kalo boleh mmg nk bersalin normal..aku ni sgt penakut.

chun,
thanks for calling me! sekang ni takde bleeding takde lagi, hopefully not at all

zailamohamad said...

betul tu Ernie, zaila rasa you better buat dua buku (private & gomen), usually kalau first pregnant kita bermasalah, private akan tolak ke hospital government, tapi jangan lewat2 sangat buat buku merah, nanti nurse gomen marah!! usually ntok first pregnancy, 2 bulan sudah boleh buat buku merah tapi kenalah sabar dengan layanan nurse2 yang 'baik hati' & waktu menunggu yang cukup membuatkan bontot kita panas;)
all the best Ernie, insya ALLAH takde apa2

Ernie Khairina said...

zaila,
hehe thanks..layanan nurse gomen tu yg taknak tu, anyway nak pegi buat buku merah esok =)

Anonymous said...

dont worry ernie, i dl pon uri kat bawah..mula2 mmg risau, takut kene ceaser.. tp ms 7th month check up, uri dah naik..so far mmg xde bleeding thru pregnancy..ade jgak yg suggestkan pg berurut tp i xnak amik risiko laa..plus doc pon kate xpayah berurut ke hape..doa2 byk2 ok..

~L~

Ernie Khairina said...

L,
ye..hope everything will be ok =) thanks

Anonymous said...

Genial brief and this post helped me alot in my college assignement. Thank you as your information.

Sunday, February 7, 2010

fourth month check up and my weight issue


Last month I had an ultrasound scan and found the ovarian cyst. It's normal for pregnant women and impermanent, but will take up to 20 weeks for its natural cure. Miraculously, mine was disappeared in a week! I didn’t think about it too much, but sometimes .. biasalah suka fikir yang bukan2.. Till today I had the confirmation that it was gone, completely. Alhamdulillah!

However, what I have now is more than horrifying - my placenta is low lying, meaning that the placenta forms in the lower half, lies over the cervix, blocking the baby's way out of the womb. It may cause bleeding. Rasa nak nangis tak? Of course I’m curious about it, I asked why and how but the doctor was kind of unfriendly. When the anxiety rises to the roof, I goggled and found some information about it –

First half of your pregnancy shows that your placenta is low-lying, this isn't usually any cause for concern, as your womb gets bigger, the placenta will move up (it doesn’t actually ‘move’ as such, but as the womb grows, the area to which the placenta is attached stretches upwards, away from the cervix).

I asked my senior, (she’s a doctor) and she said so. Tenang! Doa banyak2. I don’t experience any bleeding, and hopefully not at all. This is my fourth check up at Annur (specialist centre) Tapi doctor kata if there’s bleeding kena refer government hospital. So, I think from now on I will make it double, specialist pun dan government juga. What do you say? Anyone want to share some info?


I took this picture last week..Very black and white, which is rare to me. According to him

And my weight issue pula..I’m not entertained with statements macam “ apesal ko kurus? Mana perut ko?” and even more tensing up kalo “Pregnant gemuk la skit” I ate all the carbs. Aku bukan sengaja nak kurus..aku memang kurus! (bukan statement bangga) Well, actually I believe in the quality of the food and not the quantity. I make sure I have all the nutrients needed. I'm now 43kg, last month was 42kg. Thanks hubby for monitoring and support =)

Desaru 2007. Nak kembali ke badan ini. Tangan dan peha besar sikit.


p/s Typing this entry while 'YMing' with Adam in london..alalala comel Adam kacau Mommynya nak borak dengan aunt Khairina.



17 comments:

MommyAdam said...

sibuk jer adam tau...since dah pandai type and enter ni..

Ernie Khairina said...

aida,
dah pandai enter..hihi

Nadya said...

hye..i pun check up kt annur..u doc sape ek?

and i wat kat gomen skali..bukak buku merah sane just in case kene refer sane, ur rekod dah ade kt sane..gomen more thorough..akan check HB, urine every check up.but no scan la..once/twice je drg scan..

better gi dua2..=)

Ernie Khairina said...

Nadya,
I think takde specific doc yg di assign kan.
yes, i'm thinking of serdang hosp la lepas ni..buat dua2 kan? itula gomen hosp takda scan, sebab tu i pegi annur.

Ernie Khairina said...

Nadya,
I think takde specific doc yg di assign kan.
yes, i'm thinking of serdang hosp la lepas ni..buat dua2 kan? itula gomen hosp takda scan, sebab tu i pegi annur.

Shikhin Ishak said...

ernie,
ko takyah kesah sgt pasal org kata ko kurus ke apa.nanti lg ko stress.lebih baik ko concentrate dgn menjaga ur pregnancy,sihat, alhamdulillah.kurus tak semestinya tak bagus.kot lah,aku pun tak pernah.hihi.

eis said...

sy dulu pun buat dua2. yg penting buku merah tu sbb mmg plan mau bersalin di gomen hosp (hosp rnu).
:D

Watie MMU said...

ernie..aku rase utk monthly checkup kene pegi klinik kesihatan yg berdekatan dgn umh/tmpt keje..and bout placenta kt bwh..its too early..so doa byk2..InsyaAllah akan ok..oh..beratku juge maintain..so yesterday my gynea gimme OBIMIN PLUZ..eh due ko bile??mane tau bleh berjiran kt annur nnt :)

keira said...

hi ernie..jeles nye pregger but still slim..anyway all the best..u look great in black in white :)

Nurhafizah Fauzi said...

aku tau perasaan tu sbb aku plak tak dikomen kurus, tetapi sebaliknya. haha. tak suke, sekali cakap tau la, tapi 4 kali cakap mcm dah menyampah. mesti nak cakap kt diorg2 ni 'aku tau la...bukannye tersengaja' kan

takpela kurus asalkan baby boleh keluar secara normal dengan selamatnya

p/s: gambar yg ko berisi tu muke plak tembam, susah kan nak gemuk yg rata?

chun said...

ernie, sorry tak dpt nak call ko blk semlm. muizz selsema, dok berkepit je ngan aku. tu yg bz sket tuh.

ernie, ape benda tu? tak bahaya kan? don't worry too much. aku dulu minor bleeding all the way through the first trimester. Alhamdulillah la selamat. anyway, good luck dear! call me today when u're free ok!

Ernie Khairina said...

shikin,
ko tipu..ko kurus je aku tgk..hehe, aku ok je.kadang2 je emo kot ni

eis,
ya mau buat buku merah la ni lepas ni =)

watie,
ko check up kat annur gak ke? aku nk g serdang la plak pasni.wat dua2..doa2 la eh semua pun sihat selamat. aku due end of july =)

keira,
thanks dear =)

fizah,
'gemuk rata' hihi..ahh kalo boleh mmg nk bersalin normal..aku ni sgt penakut.

chun,
thanks for calling me! sekang ni takde bleeding takde lagi, hopefully not at all

zailamohamad said...

betul tu Ernie, zaila rasa you better buat dua buku (private & gomen), usually kalau first pregnant kita bermasalah, private akan tolak ke hospital government, tapi jangan lewat2 sangat buat buku merah, nanti nurse gomen marah!! usually ntok first pregnancy, 2 bulan sudah boleh buat buku merah tapi kenalah sabar dengan layanan nurse2 yang 'baik hati' & waktu menunggu yang cukup membuatkan bontot kita panas;)
all the best Ernie, insya ALLAH takde apa2

Ernie Khairina said...

zaila,
hehe thanks..layanan nurse gomen tu yg taknak tu, anyway nak pegi buat buku merah esok =)

Anonymous said...

dont worry ernie, i dl pon uri kat bawah..mula2 mmg risau, takut kene ceaser.. tp ms 7th month check up, uri dah naik..so far mmg xde bleeding thru pregnancy..ade jgak yg suggestkan pg berurut tp i xnak amik risiko laa..plus doc pon kate xpayah berurut ke hape..doa2 byk2 ok..

~L~

Ernie Khairina said...

L,
ye..hope everything will be ok =) thanks

Anonymous said...

Genial brief and this post helped me alot in my college assignement. Thank you as your information.