Friday, February 26, 2010

Khurafat

Dalam satu kisah yang berlaku pada zaman Rasulullah SAW, ada seorang sahabat yang bernama Khurafah didapati hilang secara tiba-tiba. Keluarganya bertemu dengan Nabi SAW menceritakan perihal kehilangan Khurafah.

Tidak berapa lama selepas itu, Khurafah muncul semula dan menceritakan pengalamannya membunuh seekor ular hitam, tiba-tiba beliau tidak sedarkan diri. Apabila tersedar, dia mendapati dirinya berada dalam masyarakat seperti manusia, tetapi penuh dengan keganjilan.

Dia dituduh membunuh salah seorang daripada orang penting dalam masyarakat itu dan mereka menuntut supaya dia dibalas bunuh. Dia dibicarakan dalam mahkamah yang telus, mempunyai sistem keadilan yang sama dengan manusia, dengan menggunakan peguam bela dan sebagainya.

Khurafah dibela oleh seorang peguam dan mengemukakan hujah dengan berkata, " Khurafah tidak boleh dipersalahkan kerana dia membunuh salah seorang anggota daripada masyarakat kita (bunian)yang menyerupai ular, sedangkan ular adalah musuh utama kepada manusia. Maka Khurafah membunuh ular, bukanlah berniat membunuh orang kita, tetapi membunuh musuh di alamnya." Maka dengan itu Khurafah dibebaskan dan dihantar balik ke alamnya.

Apabila berita ini disampaikan kepada Nabi SAW, ramai sahabat mempertikaikannya. Nabi SAW berkata (yang bermaksud)

"Khurafah bercakap benar"

Bagaimanapun dalam masyarakat kita, apabila dirujuk tentang cerita-cerita ganjil dan tidak masuk akal, kita menggelarnya Khurafat. Asal istilah Khurafat itu adalah cerita benar daripada individu bernama Khurafah.

Cerita dipetik daripada buku



Tidak rugi membaca buku ini. Carilah di toko-toko buku berhampiran. (Eryantie, I've mentioned this book)


Mengingati kisah-kisah Rasulullah SAW. Salam Maulidur Rasul.

9 comments:

Aida The Pink Goddess said...

menarik! thanks ernie for the info!

Ernie Khairina said...

aida,
menarik kan..lepas baca memang terus nak share kat blog..
beli la buku ni =)

lily said...

sgt menarik buku dr haron din ni.
and ada lagi satu buku dato' dr haron din tajuk ikhtiar pyembuhan penyakit dgn doa dan ayat2 yg mustajab.
buku tu pon ok,utk kita baca dan tmbah pgetahuan,
should try.

Ernie Khairina said...

lily,
ye i beli both =)

Err said...

Thanks darling. Agak2 sy xjmpa sni KK, ko tolong beli kio.

AYUKIRANA said...

i should hv read d same book also..:)..tq 4 d info..

Ernie Khairina said...

err,
boleh ba

hada,
you should =) untuk pengetahuan tambahan org kate

afif=shafie said...

wahh best2!nak beli!!

Ernie Khairina said...

afif,
sila2 =)

Friday, February 26, 2010

Khurafat

Dalam satu kisah yang berlaku pada zaman Rasulullah SAW, ada seorang sahabat yang bernama Khurafah didapati hilang secara tiba-tiba. Keluarganya bertemu dengan Nabi SAW menceritakan perihal kehilangan Khurafah.

Tidak berapa lama selepas itu, Khurafah muncul semula dan menceritakan pengalamannya membunuh seekor ular hitam, tiba-tiba beliau tidak sedarkan diri. Apabila tersedar, dia mendapati dirinya berada dalam masyarakat seperti manusia, tetapi penuh dengan keganjilan.

Dia dituduh membunuh salah seorang daripada orang penting dalam masyarakat itu dan mereka menuntut supaya dia dibalas bunuh. Dia dibicarakan dalam mahkamah yang telus, mempunyai sistem keadilan yang sama dengan manusia, dengan menggunakan peguam bela dan sebagainya.

Khurafah dibela oleh seorang peguam dan mengemukakan hujah dengan berkata, " Khurafah tidak boleh dipersalahkan kerana dia membunuh salah seorang anggota daripada masyarakat kita (bunian)yang menyerupai ular, sedangkan ular adalah musuh utama kepada manusia. Maka Khurafah membunuh ular, bukanlah berniat membunuh orang kita, tetapi membunuh musuh di alamnya." Maka dengan itu Khurafah dibebaskan dan dihantar balik ke alamnya.

Apabila berita ini disampaikan kepada Nabi SAW, ramai sahabat mempertikaikannya. Nabi SAW berkata (yang bermaksud)

"Khurafah bercakap benar"

Bagaimanapun dalam masyarakat kita, apabila dirujuk tentang cerita-cerita ganjil dan tidak masuk akal, kita menggelarnya Khurafat. Asal istilah Khurafat itu adalah cerita benar daripada individu bernama Khurafah.

Cerita dipetik daripada buku



Tidak rugi membaca buku ini. Carilah di toko-toko buku berhampiran. (Eryantie, I've mentioned this book)


Mengingati kisah-kisah Rasulullah SAW. Salam Maulidur Rasul.

9 comments:

Aida The Pink Goddess said...

menarik! thanks ernie for the info!

Ernie Khairina said...

aida,
menarik kan..lepas baca memang terus nak share kat blog..
beli la buku ni =)

lily said...

sgt menarik buku dr haron din ni.
and ada lagi satu buku dato' dr haron din tajuk ikhtiar pyembuhan penyakit dgn doa dan ayat2 yg mustajab.
buku tu pon ok,utk kita baca dan tmbah pgetahuan,
should try.

Ernie Khairina said...

lily,
ye i beli both =)

Err said...

Thanks darling. Agak2 sy xjmpa sni KK, ko tolong beli kio.

AYUKIRANA said...

i should hv read d same book also..:)..tq 4 d info..

Ernie Khairina said...

err,
boleh ba

hada,
you should =) untuk pengetahuan tambahan org kate

afif=shafie said...

wahh best2!nak beli!!

Ernie Khairina said...

afif,
sila2 =)