Friday, March 26, 2010

ziarah-menziarahi di Syurga

Ziarah-menziarahi adalah satu kesenangan dan kebahagian di Syurga nanti. Sekalipun penduduk syurga itu adalah raja diraja (yang memiliki semuanya), namun masing-masing tetap ingin berkunjung-kunjungan.

Firman Allah dalam surah at-Tur : 21-28 " Orang-orang yang beriman dan diikuti olehh anak cucu mereka dengan iman pula, Kami pertemukan anak cucu mereka itu dengan mereka ( di dalam Syurga).." didalam ayat tersebut diterangkan sekalipun anak cucu itu semasa hidupnya tidak sebaik ibu bapanya. Inilah yang dinamakan syafaat ibu bapa terhadap anak-anak.

Diriwayatkan oleh at-Tabrani dari Abu Umamah : Pernah seorang bertanya kepada Rasullullah s.a.w : " Apakah penduduk Syurga dapat ziarah menziarahi? " Menjawab Rasulullah : " Orang-orang yang berada di tempat tinggi dapat menziarahi orang dari tingkat rendah, tetapi tidak sebaliknya, kecuali orang-orang yang bercinta-cintaan semasa hidupnya semata-mata kerana Allah."

Diriwayatkan oleh Ibnu Abid Dun-ya dari Anas: Berkata Rasulullah s.aw : " Bila penghuni Syurga telah masuk Syurga, maka antara orang-orang yang bersaudara (bersahabat) timbul kerinduan. Maka berjalanlah mereka mendekati antara satu sama lain sehingga berjumpa. Bukan saja mereka bertemu sesama mereka, malah mereka juga bertemu kepada Allah.



This is my mum's collection sebenarnya..Mak2 kan suka beli buku2 macam ni =) Buku yang aku baca bila sedih dan rindu kat orang-orang dah tak ada. Baca lah, harap buku ni membantu kamu dan kamu juga.

8 comments:

Anonymous said...

hi Kak Ernie. Mak raz pon ade buku nie and after bace buku ni terus takut nk tgl sembhyang. i shud read it too. :) -raz

Ernie Khairina said...

Raz,
yeke..buku ni jarang2 boleh jumpa..bestnya. Baca la =)

keira said...

best ernie if kita kena loaded with this kind of info..now i am on a documentary title "the arrivals"..insaf :)

Ernie Khairina said...

keira,
yup saw ur status FB last day.. i should watch that too..or read? documentary kan?

keira said...

kat youtube ada ada 51 episode ..best tgk dgn malay subtitle..easy to understand :)

Ernie Khairina said...

ooohh..thanks! nak tengok ni

BibiEr Karim said...

Ernie...tu buku ko ckp tu ari, mcm mo minta tlg beli if dptla. Buku ni sy rasa sure xda suda d kedai kan.

Diah Febrina said...

Erni,,, boleh DIah pinjam buku ini? atau boleh tolong carikan Diah satu.... ingin membacanya :)

Friday, March 26, 2010

ziarah-menziarahi di Syurga

Ziarah-menziarahi adalah satu kesenangan dan kebahagian di Syurga nanti. Sekalipun penduduk syurga itu adalah raja diraja (yang memiliki semuanya), namun masing-masing tetap ingin berkunjung-kunjungan.

Firman Allah dalam surah at-Tur : 21-28 " Orang-orang yang beriman dan diikuti olehh anak cucu mereka dengan iman pula, Kami pertemukan anak cucu mereka itu dengan mereka ( di dalam Syurga).." didalam ayat tersebut diterangkan sekalipun anak cucu itu semasa hidupnya tidak sebaik ibu bapanya. Inilah yang dinamakan syafaat ibu bapa terhadap anak-anak.

Diriwayatkan oleh at-Tabrani dari Abu Umamah : Pernah seorang bertanya kepada Rasullullah s.a.w : " Apakah penduduk Syurga dapat ziarah menziarahi? " Menjawab Rasulullah : " Orang-orang yang berada di tempat tinggi dapat menziarahi orang dari tingkat rendah, tetapi tidak sebaliknya, kecuali orang-orang yang bercinta-cintaan semasa hidupnya semata-mata kerana Allah."

Diriwayatkan oleh Ibnu Abid Dun-ya dari Anas: Berkata Rasulullah s.aw : " Bila penghuni Syurga telah masuk Syurga, maka antara orang-orang yang bersaudara (bersahabat) timbul kerinduan. Maka berjalanlah mereka mendekati antara satu sama lain sehingga berjumpa. Bukan saja mereka bertemu sesama mereka, malah mereka juga bertemu kepada Allah.



This is my mum's collection sebenarnya..Mak2 kan suka beli buku2 macam ni =) Buku yang aku baca bila sedih dan rindu kat orang-orang dah tak ada. Baca lah, harap buku ni membantu kamu dan kamu juga.

8 comments:

Anonymous said...

hi Kak Ernie. Mak raz pon ade buku nie and after bace buku ni terus takut nk tgl sembhyang. i shud read it too. :) -raz

Ernie Khairina said...

Raz,
yeke..buku ni jarang2 boleh jumpa..bestnya. Baca la =)

keira said...

best ernie if kita kena loaded with this kind of info..now i am on a documentary title "the arrivals"..insaf :)

Ernie Khairina said...

keira,
yup saw ur status FB last day.. i should watch that too..or read? documentary kan?

keira said...

kat youtube ada ada 51 episode ..best tgk dgn malay subtitle..easy to understand :)

Ernie Khairina said...

ooohh..thanks! nak tengok ni

BibiEr Karim said...

Ernie...tu buku ko ckp tu ari, mcm mo minta tlg beli if dptla. Buku ni sy rasa sure xda suda d kedai kan.

Diah Febrina said...

Erni,,, boleh DIah pinjam buku ini? atau boleh tolong carikan Diah satu.... ingin membacanya :)