Thursday, September 3, 2009

jauh kah perjalanan kita?

When my gama (nenek) left us, I lost in misery. In deep despair I cried so strongly. Pedihnya hati Allah saja yang tahu.. Even talked about how much I missed her made me in teary..semua orang tahu kot masa tu..kesian semua orang kena dengar benda sama hari2 =( . The least thing I did was, lay in bed and hands held high as if I can reach her..macam tu sekali!

My gama's young sister- nenek saudara la kan, maybe she'd seen me in such melancholy and lends me a book, tajuknya 'alam kubur'. Frankly, Oh my Lord I'm going to embarrass myself this time, I never bother to read buku tauhid or buku agama unless those books yang cikgu2 suruh baca sebab nak exam! I finished it and I found the pain relief. Alhamdulillah. Ingat lagi buku tu dah usang sangat, buku kesayangan nenek ni.. I wrapped it. No words can adequately express, I feel like I owe her something..more than 'thank you'.

Since that I began to read such books.

Today I just know that her husband left her forever. Al fatihah.

I'm musing my mind, about this for some time now that, .. beranikah aku untuk 'perjalanan' itu?


Anyway, it's almost 3! I'm writing this and watching solat isyak live from Madinah..selalu live dari Mekah kan..ni Oasis tayang dari Madinah best juga..translation dia macam spanish je ni. Three places yang aku sangat nak pegi adalah Mekah dan sekitarnya, Jurusalem dan Granada untuk Alhambra! haih bestnya..

Kalau cakap Palestine je mesti terbayang yang takut2 kan..No! Hotel-hotel hebat juga..senang kata, the old city with gate to primeval and timeless treasure, with modern facilities. Best! haah berangan memang best.

siapa taktahu bangunan ni..no komen la.. Dome of Rock, btw

the muslim market, nampak tak Dome of Rock belakang sana tu

Masjid Al Aqsa


7 comments:

aMa said...

babe, aku pun dah start baca buku2 mcm tu balik.. the one basic essential need i think is Asas Fardhu Ain by Arwah Ustaz Hj Sulaiman Endut.. it touches the basic things i never learned masa sekolah dulu.. it's good that i stumbled upon this book masa ramadhan ni.. :)

Ernie Khairina said...

ama,
yeke..boleh pinjam? =)

Pn. Siken said...

erni,entry ko sungguh meng-insapkan aku..aku pun ada buku asas fardhu ain yg aku beli masa belajar.tapi skang elok je simpan kat rak buku..ish..ish..

weh opis aku buat trip ujung tahun di pi spain..macam best eh..last year gi egypt..aku gak yg melepas..

Ernie Khairina said...

Pn Siken,

hehe..yeke alhamdulillah..jom membaca!
wow best gile pegi Spain, selalu orang gi spain mesti singgah Granada tau..mesti pegi ALhambra punye..bestnye..pegi la kira honeymoon ko la ni =D

MommyAdam said...

ernie,
nak bacala buku alam kubur tu ernie...mana nak dpt ek...

Ernie Khairina said...

aida,
i'll sure be more than glad to give you a copy =)
minta alamat?

MommyAdam said...

wow yeke ernie?? nnt aku emailkat ko alamat eh....

Thursday, September 3, 2009

jauh kah perjalanan kita?

When my gama (nenek) left us, I lost in misery. In deep despair I cried so strongly. Pedihnya hati Allah saja yang tahu.. Even talked about how much I missed her made me in teary..semua orang tahu kot masa tu..kesian semua orang kena dengar benda sama hari2 =( . The least thing I did was, lay in bed and hands held high as if I can reach her..macam tu sekali!

My gama's young sister- nenek saudara la kan, maybe she'd seen me in such melancholy and lends me a book, tajuknya 'alam kubur'. Frankly, Oh my Lord I'm going to embarrass myself this time, I never bother to read buku tauhid or buku agama unless those books yang cikgu2 suruh baca sebab nak exam! I finished it and I found the pain relief. Alhamdulillah. Ingat lagi buku tu dah usang sangat, buku kesayangan nenek ni.. I wrapped it. No words can adequately express, I feel like I owe her something..more than 'thank you'.

Since that I began to read such books.

Today I just know that her husband left her forever. Al fatihah.

I'm musing my mind, about this for some time now that, .. beranikah aku untuk 'perjalanan' itu?


Anyway, it's almost 3! I'm writing this and watching solat isyak live from Madinah..selalu live dari Mekah kan..ni Oasis tayang dari Madinah best juga..translation dia macam spanish je ni. Three places yang aku sangat nak pegi adalah Mekah dan sekitarnya, Jurusalem dan Granada untuk Alhambra! haih bestnya..

Kalau cakap Palestine je mesti terbayang yang takut2 kan..No! Hotel-hotel hebat juga..senang kata, the old city with gate to primeval and timeless treasure, with modern facilities. Best! haah berangan memang best.

siapa taktahu bangunan ni..no komen la.. Dome of Rock, btw

the muslim market, nampak tak Dome of Rock belakang sana tu

Masjid Al Aqsa


7 comments:

aMa said...

babe, aku pun dah start baca buku2 mcm tu balik.. the one basic essential need i think is Asas Fardhu Ain by Arwah Ustaz Hj Sulaiman Endut.. it touches the basic things i never learned masa sekolah dulu.. it's good that i stumbled upon this book masa ramadhan ni.. :)

Ernie Khairina said...

ama,
yeke..boleh pinjam? =)

Pn. Siken said...

erni,entry ko sungguh meng-insapkan aku..aku pun ada buku asas fardhu ain yg aku beli masa belajar.tapi skang elok je simpan kat rak buku..ish..ish..

weh opis aku buat trip ujung tahun di pi spain..macam best eh..last year gi egypt..aku gak yg melepas..

Ernie Khairina said...

Pn Siken,

hehe..yeke alhamdulillah..jom membaca!
wow best gile pegi Spain, selalu orang gi spain mesti singgah Granada tau..mesti pegi ALhambra punye..bestnye..pegi la kira honeymoon ko la ni =D

MommyAdam said...

ernie,
nak bacala buku alam kubur tu ernie...mana nak dpt ek...

Ernie Khairina said...

aida,
i'll sure be more than glad to give you a copy =)
minta alamat?

MommyAdam said...

wow yeke ernie?? nnt aku emailkat ko alamat eh....