Thursday, January 22, 2009

yasin


Thursday is special..I become a bit sentimental, orang kata Malam Jumaat.. teringat banyak benda. We were taught to recite Yasin every Malam Jumaat , and maybe some recite Yasin everyday, I recite every Thursday.. and if I forgot to do so, minggu tu thumbdrive hilang ke.. “la ni mesti sebab lupa baca Yasin”..hehe hubby punya physiological tought or at least how we discipline ourselves. Some said it's Surah Kahfi instead of Surah Yasin for Malam Jumaat..but like I said, its depends on how we want to feel good and disciplined ourselves to godliness.

Long ago, I was having breakfast with someone (you know who you are) when a salesgirl approached us to buy her stuff; muslim reference books.. and I normally will ask the sales person questions like who’s the publisher? penceramah ustaz mana? or anything to examine if the person really aware of her stuff. But she didn’t explain it very much, I still liked the book, but due to insufficient fund in my wallet.. biasa la wallet lagi mahal dari duit kat dalam , tak beli la..


Months after, Kak Hani and I were having our lunch time, at different restaurant when a salesgirl approached us with the same book. At last, the book is mine..haha, thanks K Hani! dia memang suka belanja. I think each of you must have this book, or at least your parent does.



Tafsir Surah Yasin. But this book is so different. Maybe I like it because it was a book version from Oasis tv program; Ar Rayyan by Dr Fatma El Zahra.. it was Khairiah who introduced me with this program and one of the episode featuring Rosyam Nor, dia kata baca hari-hari pun tak guna kalau tak faham.. I was like..aku la tu, hmm.. nyesal la tak belajar bahasa arab betul2 zaman sekolah..Yes Dr Fatma’s accent a bit odd, yelah orang Mesir bercakap Melayu.. at least better than ‘ I sound stupid when I speak Malay- whatever her excuse is’ Jangan main2, Dr Fatma’s car plat number is MY 1.. She is mother to our King’s brother punya wifey.

Here I would like to share some knowledge from the book.. aku taip je nih staright dari buku tuh.. some points la..nak semua boleh beli.

******************************

Mengapa kita membaca Yasin di tempat orang mati?

Hikmah baca Yasin di tempat orang mati, yang betul-betul, kalau kita tafakur, ialah kerana yang tak mati bole insaf

Inna Nahnu Nuhyil Mauta Ayat 12

“Sesungguhnya Aku akan hidupkan orang yang mati”

Rasullullah kata Yasin jantung Al-Quran. Dan ayat ini jantung Yasin.

Mangapa Yasin jantung Al-Quran? Jantung ertinya tempat yang mustahak.Banyak ilmu dalam Al-Quran ada dalam Yasin; ilmu kenabian Muhamman SAW,

Yasin; dikatakan istimewa kerana lain dari yang lain, tak ada makna tetapi dikatakan salah satu daripada nama nabi Muhammad SAW.

Ilmu pertanian (Ayat 33) ; Bumi yang kemarau, yang mati, apabila hujan turun ia hidup balik

Ilmu Falak (Ayat 37)

Ilmu Laut (Ayat 41)

Perkara Mustahak dalam surah Yasin

1 ) Yakin adanya hidup selepas mati, dan ada balasan
2) Cerita paling masyur dalam Yasin iaitu cerita Ashabul Qaryah, heronya Habibun Najjar. Cerita ini bila kita tahu kita nangis. Balasan Allah kepada orang yang zalim, di dunia, belum akhirat lagi.
3)Tanda-tanda kuasa Allah, Allah boleh buat semua. Dan akhirnya, jangan kamu tak tafakur. Allah boleh buat semua. Kun fayakun

Fahilat Yasin

1)Quran itu zikrullah.
2)‘Barangsiapa baca Yasin sebelum tidur, sama banyak dengan khatam Quran sepuluh kali’.
3)Ayat perlindungan seperti Rasulullah amalkan Waja’alnaa min baini aidihin sadda, wamin khalfihin sadda, fa-aghsyainaahum fahum laa yubsiruun

..dan banyak lagi..

Dan Allah akhiri Yasin dengan very good ending..

Fala yahzunka qaulluhum inna nah na’lamu ma yusirruna wama yu’linum

Jangan sedih, dan kerana itu kalau sedih, baca Yasin, tak jadi sedih.

Salaamun qaulan min rabbir-rahim

Selamat dan rahmah daripada Tuhan yang maha rahmah.

******************************

End of the book. Sekian Kuliah Tujuh Minit, or KULTUM kalau orang Padang, Indonesia kata.. the abbreviation a real funny.

random pic : K Hani and our Tiramisu Chocolate with Gel..slurpp!

5 comments:

.:: khairieah ::. said...

kebetulan azan. :)
aku ke yg introduce rancangan Fatma? ngeeeeee. unfortunately i have no chance to watch Tv anymore

Ernie Khairina said...

oits miss chantek,
it was you, yes..tq!
XOXO

.:: khairieah ::. said...

aku ke miss chantek??
terharunye i..
infinite Xs and Os ~!!

Anonymous said...

Your ENG is terrible. WHAT THE HECK is "She is mother to our King’s brother punya wifey."

Ernie Khairina said...

ano,

biasa la ayat 'gurau2' macam tu. relexla beb

aku tak claim eng aku superb pun.
aku bukan nk highlight eng grammar ke ape, just amik pengajaran dari entry yg aku tulis ni

Thursday, January 22, 2009

yasin


Thursday is special..I become a bit sentimental, orang kata Malam Jumaat.. teringat banyak benda. We were taught to recite Yasin every Malam Jumaat , and maybe some recite Yasin everyday, I recite every Thursday.. and if I forgot to do so, minggu tu thumbdrive hilang ke.. “la ni mesti sebab lupa baca Yasin”..hehe hubby punya physiological tought or at least how we discipline ourselves. Some said it's Surah Kahfi instead of Surah Yasin for Malam Jumaat..but like I said, its depends on how we want to feel good and disciplined ourselves to godliness.

Long ago, I was having breakfast with someone (you know who you are) when a salesgirl approached us to buy her stuff; muslim reference books.. and I normally will ask the sales person questions like who’s the publisher? penceramah ustaz mana? or anything to examine if the person really aware of her stuff. But she didn’t explain it very much, I still liked the book, but due to insufficient fund in my wallet.. biasa la wallet lagi mahal dari duit kat dalam , tak beli la..


Months after, Kak Hani and I were having our lunch time, at different restaurant when a salesgirl approached us with the same book. At last, the book is mine..haha, thanks K Hani! dia memang suka belanja. I think each of you must have this book, or at least your parent does.



Tafsir Surah Yasin. But this book is so different. Maybe I like it because it was a book version from Oasis tv program; Ar Rayyan by Dr Fatma El Zahra.. it was Khairiah who introduced me with this program and one of the episode featuring Rosyam Nor, dia kata baca hari-hari pun tak guna kalau tak faham.. I was like..aku la tu, hmm.. nyesal la tak belajar bahasa arab betul2 zaman sekolah..Yes Dr Fatma’s accent a bit odd, yelah orang Mesir bercakap Melayu.. at least better than ‘ I sound stupid when I speak Malay- whatever her excuse is’ Jangan main2, Dr Fatma’s car plat number is MY 1.. She is mother to our King’s brother punya wifey.

Here I would like to share some knowledge from the book.. aku taip je nih staright dari buku tuh.. some points la..nak semua boleh beli.

******************************

Mengapa kita membaca Yasin di tempat orang mati?

Hikmah baca Yasin di tempat orang mati, yang betul-betul, kalau kita tafakur, ialah kerana yang tak mati bole insaf

Inna Nahnu Nuhyil Mauta Ayat 12

“Sesungguhnya Aku akan hidupkan orang yang mati”

Rasullullah kata Yasin jantung Al-Quran. Dan ayat ini jantung Yasin.

Mangapa Yasin jantung Al-Quran? Jantung ertinya tempat yang mustahak.Banyak ilmu dalam Al-Quran ada dalam Yasin; ilmu kenabian Muhamman SAW,

Yasin; dikatakan istimewa kerana lain dari yang lain, tak ada makna tetapi dikatakan salah satu daripada nama nabi Muhammad SAW.

Ilmu pertanian (Ayat 33) ; Bumi yang kemarau, yang mati, apabila hujan turun ia hidup balik

Ilmu Falak (Ayat 37)

Ilmu Laut (Ayat 41)

Perkara Mustahak dalam surah Yasin

1 ) Yakin adanya hidup selepas mati, dan ada balasan
2) Cerita paling masyur dalam Yasin iaitu cerita Ashabul Qaryah, heronya Habibun Najjar. Cerita ini bila kita tahu kita nangis. Balasan Allah kepada orang yang zalim, di dunia, belum akhirat lagi.
3)Tanda-tanda kuasa Allah, Allah boleh buat semua. Dan akhirnya, jangan kamu tak tafakur. Allah boleh buat semua. Kun fayakun

Fahilat Yasin

1)Quran itu zikrullah.
2)‘Barangsiapa baca Yasin sebelum tidur, sama banyak dengan khatam Quran sepuluh kali’.
3)Ayat perlindungan seperti Rasulullah amalkan Waja’alnaa min baini aidihin sadda, wamin khalfihin sadda, fa-aghsyainaahum fahum laa yubsiruun

..dan banyak lagi..

Dan Allah akhiri Yasin dengan very good ending..

Fala yahzunka qaulluhum inna nah na’lamu ma yusirruna wama yu’linum

Jangan sedih, dan kerana itu kalau sedih, baca Yasin, tak jadi sedih.

Salaamun qaulan min rabbir-rahim

Selamat dan rahmah daripada Tuhan yang maha rahmah.

******************************

End of the book. Sekian Kuliah Tujuh Minit, or KULTUM kalau orang Padang, Indonesia kata.. the abbreviation a real funny.

random pic : K Hani and our Tiramisu Chocolate with Gel..slurpp!

5 comments:

.:: khairieah ::. said...

kebetulan azan. :)
aku ke yg introduce rancangan Fatma? ngeeeeee. unfortunately i have no chance to watch Tv anymore

Ernie Khairina said...

oits miss chantek,
it was you, yes..tq!
XOXO

.:: khairieah ::. said...

aku ke miss chantek??
terharunye i..
infinite Xs and Os ~!!

Anonymous said...

Your ENG is terrible. WHAT THE HECK is "She is mother to our King’s brother punya wifey."

Ernie Khairina said...

ano,

biasa la ayat 'gurau2' macam tu. relexla beb

aku tak claim eng aku superb pun.
aku bukan nk highlight eng grammar ke ape, just amik pengajaran dari entry yg aku tulis ni