Thursday, March 8, 2012

kepada yang tidak senang dengan blog ini

Sorry title is so not me. I received a comment from an anonymous who obviously just happened to bump into my blog.


COMMENT;

Salam, Ada universiti kat mala*ysia ni dah kurangkan penghantaran pensyarah bercuti belajar ke UK (atau hanya top uni) sbb ramai buat PhD di UK sama ada balik dgn MPhil, balik dgn gagal, dan lanjut masa sampai 5 tahun. Pendapat saya salah satu punca adalah pasangan. Oleh kerana anda ke sana dgn tajaan malay*sia, berpada-padalah dalam menceritakan keterujaan anda bercuti ke sana sini.Kalau menggunakan duit peruntukan sendiri, alhamdlulah dan maafkan saya. Memang tak salah pun ke sana sini,student2 undergrad di sana pun berjalan. Tapi yang membezakan anda adalah anda mendapat elaun isteri yang mengikut suami ke luar negara dan ianya menggunakan peruntukan kera*jaan. Jadi bertanggungjawablah dalam perkara tersebut.ok terima kasih.

MY RESPOND;

Maaflah kalau tak suka blog ini. Tapi tujuan saya menulis adalah untuk catatan peribadi saya dan untuk dikongsikan bersama. Tiada sebab untuk menunjukkan keterujaan.

Ya betul suami saya belajar dengan tajaan. Alhamdulillah syukur. Janganlah dipersoalkan berapa dan kemana wang elaun di belanjakan. Seperti keluarga lain semua ada bajet yang dihitung. Elaun yang diterima untuk tinggal di perantauan tidaklah dapat untuk bermewah. Elaun adalah terhad, kalau habis ..habislah bukan boleh diminta minta. Oleh itu ramai antara kami bekerja part time dan berniaga untuk menambah duit. Saya berniaga.

Setiap orang ada keminatan sendiri. Makan, pakai, berbelanja dan sebagainya. Saya suka berjalan dan demi memenuhi impian saya sanggup menabung dan mencari duit lebih. Kalau bukan tinggal kat Europe pun saya memang gila berjalan. Jadi sementara setahun kami tinggal di sini adalah bonus. Saya pun bukannya traveler mewah ..ada caranya berjimat ketika melancong..Eh perlukah saya ceritakan secara terperinci tentang belanja saya berjalan semua disini? Please if you dont know me dont simply make judgement.

Dan kepada pembaca lain..teruskan membaca blog ini. I'm me and this blog won't change. And to Ano, I'm no angel..I can't accept your words..oh yes suami saya bukan pensyarah.

Published with Blogger-droid v2.0.4

18 comments:

BibiErr Karim said...

*mata kelip tangan di bahu*

Please jangan stop ni travelog ah. WikiErnie sy ni kama. xx

smoochyn said...

Ni org busuk hati ni. Tak kenal main buat komen membuta tuli. Sabar ye ernie. I suke baa blog u sbb bg info yg byk utk org yg suka berjalan mcm i jugak hehe.

Yani smoochyn othman

Sal said...

Kak ernie, lantak p dia nak kata apa... janji kami semua enjoy baca blog akak... update lagi banyak2 kak cerita percutian, ble kami tgk negara luar melalui blog akak... kepada si ano tu (mesti dia tgh bc blog akak skrg)jgn jeles tau sis ernie kami ni 'jalan2'.;p

ESTHER J.D. KODILI said...

Apalah tu anonymous....terang2 bah elaun biasiswa tu mmg nda cukup walaupun ditaja...sudahlah currency di sana tinggi nilai dia. Itulah ramai yg kerja part time sambil2 study. Lagipun, kalau study di sana tapi ndak ambik peluang travel bagus jgn p overseas wahai Anonymous oiii. Itu rezeki masing-masing. I believe that if you work hard in doing something, you must reward yourself in return. Bukan salah kalau hendak berjalan. Lagipun universities di UK memang encourage their international students to travel in and out of UK selagi tidak menganggu pelajaran. Well, nowadays people study smart. Kalau study 24 jam pun tapi focus tiada pun mmg tidak guna. Saya rasa apa yang Ernie kongsikan di blog ini memang sangat membantu kerana intipati blog yang amat memberikan informasi yang terkini. Saya suka dengan semua entri di blog ini sebab ia dapat memberikan motivasi untuk kaki2 traveller seperti saya untuk sampai ke tempat impian.

Ernie,
Ignore negative comments. Biasalah lumrah manusia penuh dengan Perasaan Hasad dengki. Don't stop blogging! I LOVE reading your entries. You go girl!!!!

amiechomel said...

That person doesn't know u at all, but we all do! Go ahead, keep on writing! Please... Kerana cerita2 mu menambah keterujaanku utk ke sana juga.

Ernie Khairina said...

Betul..betul..betul..

Terima kasih semua!

eis said...

pembaca baru patut baca blog seseorang at least setahun punya entry. "tak kenal maka tak cinta" ;)

Isis Lyana said...

Heheee.. Dia jeles la tu.. X dpt g jln2 Europe...

Nurul Khairunie said...

hey anon judgement yang kurang menarik di situ.

rezeki orang jangan kita persoalkan. if you know how much they work hard for this, i'm pretty sure you will keep your mouth tight shut.

keep on blogging sis! ini ja la bah cara family mau keep us posted pasal kehidupan bila sudah berjauhan.

Nazira said...

utterly foolish statement.. tiapa, jgn peduli dia, sy suka baca blog ko ni, sbb dapat baca pengalaman orang yg duduk di perantauan.. :)

Fina Roslan said...

To Ano,

don't simply say and assume things freely. we have ups and downs here living far away from our family.As Ernie said, eh,takkanlah nak cakap semuanya kat sini.

Please think carefully before you comment. My advice, Bersyukurlah dengan apa-apa yang kita miliki.Allah dah tetapkan rezeki untuk kita masing2.

Anonymous said...

Hi,

I'm your silent reader..saya kat uni yang sama masa awak buat master jg..tapi tak pernah terjumpa awak pun ;)..baca blog awak buat saya sangat2 teruja nak ke UK untuk buat post-doc...satu hari nanti (insyaalah)...dan catatan awak ni memudahkan org yg macam saya ni yg memang malas nak google pasal travel trip, cheapest hotel, transportation, halal food, etc...so baca blog ni pun ok...ikut je trip awak ni sebiji2...hehe...

Suhaila

Elle Kamarudin said...

ceh, jeles punya orang!

Khairieah said...

TO THE COWARD ANONYMOUS PERSON!
kalau berani letak nama lah!

DO YOU KNOW HOW MUCH I MISS MY SISTER AND MY NEPHEW!!

THIS IS THE ONLY WAY WE CAN KEEP OURSELVES UPDATED!!

KALAU TAK SUKA JANGAN BACA. JANGAN BUAT PERTIKAIAN KALAU BELUM PERNAH BACA BLOG NI DARI FIRST POST.

oh yes my caps lock is turned on

aidafiqs adamia said...

ololo sian khairieah miss my sister tu :)

ernie,
org yg komen tu kalau dia ada peluang belajar oversea dia pun mesti travel juga. sekian.

Ernie Khairina said...

terima kasih semua yg support saya! love you guys =D

Anonymous said...

ernie...orang tu jeles rasanya...abaikan je...

lily said...

abaikan semua comment negatif tu kak ernie!
i love ur blog n ur story pergi travel!!
sgt best.boleh jadikan rujukan utk masa depan!

dah lama follow blog kak ernie,baru skrng ada org yg mcm tak berapa sukakan dgn ur story.

Thursday, March 8, 2012

kepada yang tidak senang dengan blog ini

Sorry title is so not me. I received a comment from an anonymous who obviously just happened to bump into my blog.


COMMENT;

Salam, Ada universiti kat mala*ysia ni dah kurangkan penghantaran pensyarah bercuti belajar ke UK (atau hanya top uni) sbb ramai buat PhD di UK sama ada balik dgn MPhil, balik dgn gagal, dan lanjut masa sampai 5 tahun. Pendapat saya salah satu punca adalah pasangan. Oleh kerana anda ke sana dgn tajaan malay*sia, berpada-padalah dalam menceritakan keterujaan anda bercuti ke sana sini.Kalau menggunakan duit peruntukan sendiri, alhamdlulah dan maafkan saya. Memang tak salah pun ke sana sini,student2 undergrad di sana pun berjalan. Tapi yang membezakan anda adalah anda mendapat elaun isteri yang mengikut suami ke luar negara dan ianya menggunakan peruntukan kera*jaan. Jadi bertanggungjawablah dalam perkara tersebut.ok terima kasih.

MY RESPOND;

Maaflah kalau tak suka blog ini. Tapi tujuan saya menulis adalah untuk catatan peribadi saya dan untuk dikongsikan bersama. Tiada sebab untuk menunjukkan keterujaan.

Ya betul suami saya belajar dengan tajaan. Alhamdulillah syukur. Janganlah dipersoalkan berapa dan kemana wang elaun di belanjakan. Seperti keluarga lain semua ada bajet yang dihitung. Elaun yang diterima untuk tinggal di perantauan tidaklah dapat untuk bermewah. Elaun adalah terhad, kalau habis ..habislah bukan boleh diminta minta. Oleh itu ramai antara kami bekerja part time dan berniaga untuk menambah duit. Saya berniaga.

Setiap orang ada keminatan sendiri. Makan, pakai, berbelanja dan sebagainya. Saya suka berjalan dan demi memenuhi impian saya sanggup menabung dan mencari duit lebih. Kalau bukan tinggal kat Europe pun saya memang gila berjalan. Jadi sementara setahun kami tinggal di sini adalah bonus. Saya pun bukannya traveler mewah ..ada caranya berjimat ketika melancong..Eh perlukah saya ceritakan secara terperinci tentang belanja saya berjalan semua disini? Please if you dont know me dont simply make judgement.

Dan kepada pembaca lain..teruskan membaca blog ini. I'm me and this blog won't change. And to Ano, I'm no angel..I can't accept your words..oh yes suami saya bukan pensyarah.

Published with Blogger-droid v2.0.4

18 comments:

BibiErr Karim said...

*mata kelip tangan di bahu*

Please jangan stop ni travelog ah. WikiErnie sy ni kama. xx

smoochyn said...

Ni org busuk hati ni. Tak kenal main buat komen membuta tuli. Sabar ye ernie. I suke baa blog u sbb bg info yg byk utk org yg suka berjalan mcm i jugak hehe.

Yani smoochyn othman

Sal said...

Kak ernie, lantak p dia nak kata apa... janji kami semua enjoy baca blog akak... update lagi banyak2 kak cerita percutian, ble kami tgk negara luar melalui blog akak... kepada si ano tu (mesti dia tgh bc blog akak skrg)jgn jeles tau sis ernie kami ni 'jalan2'.;p

ESTHER J.D. KODILI said...

Apalah tu anonymous....terang2 bah elaun biasiswa tu mmg nda cukup walaupun ditaja...sudahlah currency di sana tinggi nilai dia. Itulah ramai yg kerja part time sambil2 study. Lagipun, kalau study di sana tapi ndak ambik peluang travel bagus jgn p overseas wahai Anonymous oiii. Itu rezeki masing-masing. I believe that if you work hard in doing something, you must reward yourself in return. Bukan salah kalau hendak berjalan. Lagipun universities di UK memang encourage their international students to travel in and out of UK selagi tidak menganggu pelajaran. Well, nowadays people study smart. Kalau study 24 jam pun tapi focus tiada pun mmg tidak guna. Saya rasa apa yang Ernie kongsikan di blog ini memang sangat membantu kerana intipati blog yang amat memberikan informasi yang terkini. Saya suka dengan semua entri di blog ini sebab ia dapat memberikan motivasi untuk kaki2 traveller seperti saya untuk sampai ke tempat impian.

Ernie,
Ignore negative comments. Biasalah lumrah manusia penuh dengan Perasaan Hasad dengki. Don't stop blogging! I LOVE reading your entries. You go girl!!!!

amiechomel said...

That person doesn't know u at all, but we all do! Go ahead, keep on writing! Please... Kerana cerita2 mu menambah keterujaanku utk ke sana juga.

Ernie Khairina said...

Betul..betul..betul..

Terima kasih semua!

eis said...

pembaca baru patut baca blog seseorang at least setahun punya entry. "tak kenal maka tak cinta" ;)

Isis Lyana said...

Heheee.. Dia jeles la tu.. X dpt g jln2 Europe...

Nurul Khairunie said...

hey anon judgement yang kurang menarik di situ.

rezeki orang jangan kita persoalkan. if you know how much they work hard for this, i'm pretty sure you will keep your mouth tight shut.

keep on blogging sis! ini ja la bah cara family mau keep us posted pasal kehidupan bila sudah berjauhan.

Nazira said...

utterly foolish statement.. tiapa, jgn peduli dia, sy suka baca blog ko ni, sbb dapat baca pengalaman orang yg duduk di perantauan.. :)

Fina Roslan said...

To Ano,

don't simply say and assume things freely. we have ups and downs here living far away from our family.As Ernie said, eh,takkanlah nak cakap semuanya kat sini.

Please think carefully before you comment. My advice, Bersyukurlah dengan apa-apa yang kita miliki.Allah dah tetapkan rezeki untuk kita masing2.

Anonymous said...

Hi,

I'm your silent reader..saya kat uni yang sama masa awak buat master jg..tapi tak pernah terjumpa awak pun ;)..baca blog awak buat saya sangat2 teruja nak ke UK untuk buat post-doc...satu hari nanti (insyaalah)...dan catatan awak ni memudahkan org yg macam saya ni yg memang malas nak google pasal travel trip, cheapest hotel, transportation, halal food, etc...so baca blog ni pun ok...ikut je trip awak ni sebiji2...hehe...

Suhaila

Elle Kamarudin said...

ceh, jeles punya orang!

Khairieah said...

TO THE COWARD ANONYMOUS PERSON!
kalau berani letak nama lah!

DO YOU KNOW HOW MUCH I MISS MY SISTER AND MY NEPHEW!!

THIS IS THE ONLY WAY WE CAN KEEP OURSELVES UPDATED!!

KALAU TAK SUKA JANGAN BACA. JANGAN BUAT PERTIKAIAN KALAU BELUM PERNAH BACA BLOG NI DARI FIRST POST.

oh yes my caps lock is turned on

aidafiqs adamia said...

ololo sian khairieah miss my sister tu :)

ernie,
org yg komen tu kalau dia ada peluang belajar oversea dia pun mesti travel juga. sekian.

Ernie Khairina said...

terima kasih semua yg support saya! love you guys =D

Anonymous said...

ernie...orang tu jeles rasanya...abaikan je...

lily said...

abaikan semua comment negatif tu kak ernie!
i love ur blog n ur story pergi travel!!
sgt best.boleh jadikan rujukan utk masa depan!

dah lama follow blog kak ernie,baru skrng ada org yg mcm tak berapa sukakan dgn ur story.