Monday, November 9, 2009

en route to Makkah

As promised, here're some pictures from the 'en route to Makkah' exhibition at the Islamic Arts museum, Taman Tasik Perdana.

Mengapakah muzium kita ni, kurang usaha untuk mewujudkan keadaan yang orang rasa muzium tu best. I'm a fan of museums, but seriously a museum should have more than just reading materials..come on, be creative!

The RM24 tix for two, I didn't think it was worth it (Hong Kong Historical museum punya tix adalah RM5 dan best rasa tak nak keluar) OK, this is my second visit after last year btw. Pegi juga walaupun, see..I'm truly a fan of museum!

My previous comment from last year visit..hehe

'Tapi boring sikit la pameran ni because they expect us to read all the stuff. I wish that diorang ni rajin sikit. My suggestion, kurangkan karangan..banyak kan benda untuk di lihat. Sangat tidak berpuas hati kerana kita di larang mengambil gambar..hey, tak sempat la nak baca semua..Sedih tak dapat ambil gambar contoh kotak make up zaman dulu..its very nice, you know!'

But we should give credit for this exhibition.



"Memegang kalam memancarkan dakwat, Mulut membaca tangan menyurat,
Pada suatu malam faqir berfikir, Ingatkan untung nasib dan takdir.....

Dua malam tuan sudah di Jeddah, Hendak berjalan pula ke Makkah
Disewalah unta mana yang mudah, Kecil sedikit daripada gajah"


Pameran adalah untuk menyoroti perjalanan ke kota suci Makkah sekitar tahun 60'an,

and among the famous faces who have traveled to Makkah ;

Lady Evelyn of Scotland

Lady Evelyn in Jeddah

Malcom X - antara yang bertanggungjawab menyebarkan agama Islam di US- di tembak mati

what would happen if we could read each other's minds?

the other side of tirai Kaabah

the grand Ottaman living room, at second floor of the museum

my fav Ottoman wall design

haa, benda2 macam ni la yang kita nak kan..something that we can touch, feel, experience..

masjid negara

ok chop, berangan pegi umrah dulu =P


Orang kata kalau masuk syurga, semua pun boleh. If I have one granted wish - I want my family.

3 comments:

zailamohamad said...

serious, Zaila ingat u dah g Mekah dah..tertipu ngan tajuk entry;P

Bu' Siken said...

wow menarik..fyi,office aku skang kat bangunan putih yg tinggi yg paling obvious sebelah kiri bangunan maybank tu..hihi..

Ernie Khairina said...

zaila,
hehe sekali pegi pameran je kan..insyAllah, memasang impian gak ni

Shikin,
wah KL gile tempat keje ko..kena keluar awal pagi ni

Monday, November 9, 2009

en route to Makkah

As promised, here're some pictures from the 'en route to Makkah' exhibition at the Islamic Arts museum, Taman Tasik Perdana.

Mengapakah muzium kita ni, kurang usaha untuk mewujudkan keadaan yang orang rasa muzium tu best. I'm a fan of museums, but seriously a museum should have more than just reading materials..come on, be creative!

The RM24 tix for two, I didn't think it was worth it (Hong Kong Historical museum punya tix adalah RM5 dan best rasa tak nak keluar) OK, this is my second visit after last year btw. Pegi juga walaupun, see..I'm truly a fan of museum!

My previous comment from last year visit..hehe

'Tapi boring sikit la pameran ni because they expect us to read all the stuff. I wish that diorang ni rajin sikit. My suggestion, kurangkan karangan..banyak kan benda untuk di lihat. Sangat tidak berpuas hati kerana kita di larang mengambil gambar..hey, tak sempat la nak baca semua..Sedih tak dapat ambil gambar contoh kotak make up zaman dulu..its very nice, you know!'

But we should give credit for this exhibition.



"Memegang kalam memancarkan dakwat, Mulut membaca tangan menyurat,
Pada suatu malam faqir berfikir, Ingatkan untung nasib dan takdir.....

Dua malam tuan sudah di Jeddah, Hendak berjalan pula ke Makkah
Disewalah unta mana yang mudah, Kecil sedikit daripada gajah"


Pameran adalah untuk menyoroti perjalanan ke kota suci Makkah sekitar tahun 60'an,

and among the famous faces who have traveled to Makkah ;

Lady Evelyn of Scotland

Lady Evelyn in Jeddah

Malcom X - antara yang bertanggungjawab menyebarkan agama Islam di US- di tembak mati

what would happen if we could read each other's minds?

the other side of tirai Kaabah

the grand Ottaman living room, at second floor of the museum

my fav Ottoman wall design

haa, benda2 macam ni la yang kita nak kan..something that we can touch, feel, experience..

masjid negara

ok chop, berangan pegi umrah dulu =P


Orang kata kalau masuk syurga, semua pun boleh. If I have one granted wish - I want my family.

3 comments:

zailamohamad said...

serious, Zaila ingat u dah g Mekah dah..tertipu ngan tajuk entry;P

Bu' Siken said...

wow menarik..fyi,office aku skang kat bangunan putih yg tinggi yg paling obvious sebelah kiri bangunan maybank tu..hihi..

Ernie Khairina said...

zaila,
hehe sekali pegi pameran je kan..insyAllah, memasang impian gak ni

Shikin,
wah KL gile tempat keje ko..kena keluar awal pagi ni