Sunday, November 8, 2009

my sewing project - tiered skirt


I made it! and it took only 2 hours sewing this skirt. Far better than the difficulty of getting one that suits my taste, and of course the right color - I'm color-conscious!

What do you think? Ok la kan for a beginner =)

Semalam pegi Islamic Arts museum, I'll blog about it next.

how about this one, kathrina khairina?

the lace (or whatever the name is) made it so Somerset Bay!


P/S tengah berfikir antara BB or E71, but I think this pic has answered me!



20 comments:

Khairieah said...

aku pun mau letak riben la d hp nih.. tp riben warna merah la. baru matching. hehehe

berbanggalah atas hasil jahitan :D

benazirjb said...

pink berry! hehehe

Ernie Khairina said...

khairieah,
hehe berbangga walaupun simple skirt seja =8


ben,
yakan pink berry - PB la tu =D

zailamohamad said...

Kalo tak tahu you yang jahit skirt tu, harus ku ingat ianya dibeli di Somerset Bay..xpon British India;P

d i d a said...

bestnya pandai jahit...cantik lak tu..kalo aku wat msti senget2..

ko pakai mesin jahit ape ek? kak ipar ak nak adiah mesih jahit la pulak bday dia. tp adakah tahu mnjahit? hehe..

eis said...

salam. wah..skirt cantik. kain cotton ka tu?

Ernie Khairina said...

zaila,
wah british india lagi =)
pengaruh aida la ni

dida,
tak pandai pun sebenarnya, macam jahit gitu2 je..aku songlap singer mak aku =P

eis,
terima kasih..cotton la ni, beli di kamdar RM6.8 ka semeter hihi

d i d a said...

jahit gtu2 pun adalah mavles..huhu..

Ernie Khairina said...

dida,
thanks =) tapi jangan tengok bahagian dalam hihi

Bu' Siken said...

erni,beli BB lah.E71 is so out-dated already.btw,aku baru balik dr jakarta to my surprise kat sana BB macam goreng pisang panas.even budak jual bakso tepi jalan pun pakai BB.cis,tergugat ego aku yg pakai SE keypad susah nak tekan.stress!

Ernie Khairina said...

shikin,
ok la aku nak la BB tapi kaler pink =P

zuraleena said...

ernie..aku nk letak riben tu walaupon bukan bb..boleh? hehehe..kalau nk pink dh kena tukar nama..pb..

Along said...

cantiknya skirt!!

lagi cantik knowing that takde skirt yg sama mcm kamu punya!!

amiklaaaaaaaaaaaaah upah i wanna have long skirts too tapi tak reti jahit :(

im on my way to get a BB too insyaAllah and looking at the cute pink BB rasa cam lagi semangat juga hohoho.

Ernie Khairina said...

zura,
boleh zura, boleh2 =)

Along,
Terima kasih~ I belajar tutorial thru internet, step by step mesti bole =) try la

pink BB cute kan..haihh

MommyAdam said...

eh haritu dah komen tapi tak kuar lak..ernie! cayalah first project dah buat skirt! congrats!!lawa sgt!

Ernie Khairina said...

aida,
wah segan lak menerima pujian dari ko huhu
thanks! dah addicted ni menjahit, dah siap lagi satu blouse..thanks, u're worth admiration..bila nk jumpa ko ni

Aida The Pink Goddess said...

cantik sgt tau skirt tu,, mcm pro dah jahit! and its just a normal cotton clothe kan ernie? nampak mahal!

fathinz md nor said...

erni.. abis je viva nih kite pun nak start menjahit.. lucky balik kg harituh mak mentua sound encik suami suh belikan mesin jahit.. "org pompuan mmg kena ade mesin jahit satu.. nanti ko belikan lah utk fathin mie.." owww i likee.. sayang MIL!

nak jahit baju2 baby. i hope this time gegirl lah plak..

Ernie Khairina said...

aida,
thanks..haah beli kat kamdar RM 6.8 semeter katanya chinese cotton. nak buat satu skirt kena pakai 2 meter =) jom jahit!

kak fathin,
akak kan sume org tau mmg otak creative, tak sabar nk tengok hasilan akak pula =D mesti cantik2, bunga2, girly2 punya..

firahadifa said...

love love love love your skirt so much!!

u terima tempahan tak???

kalau ya , email me at

firahadifa@gmail.com ya..

Sunday, November 8, 2009

my sewing project - tiered skirt


I made it! and it took only 2 hours sewing this skirt. Far better than the difficulty of getting one that suits my taste, and of course the right color - I'm color-conscious!

What do you think? Ok la kan for a beginner =)

Semalam pegi Islamic Arts museum, I'll blog about it next.

how about this one, kathrina khairina?

the lace (or whatever the name is) made it so Somerset Bay!


P/S tengah berfikir antara BB or E71, but I think this pic has answered me!



20 comments:

Khairieah said...

aku pun mau letak riben la d hp nih.. tp riben warna merah la. baru matching. hehehe

berbanggalah atas hasil jahitan :D

benazirjb said...

pink berry! hehehe

Ernie Khairina said...

khairieah,
hehe berbangga walaupun simple skirt seja =8


ben,
yakan pink berry - PB la tu =D

zailamohamad said...

Kalo tak tahu you yang jahit skirt tu, harus ku ingat ianya dibeli di Somerset Bay..xpon British India;P

d i d a said...

bestnya pandai jahit...cantik lak tu..kalo aku wat msti senget2..

ko pakai mesin jahit ape ek? kak ipar ak nak adiah mesih jahit la pulak bday dia. tp adakah tahu mnjahit? hehe..

eis said...

salam. wah..skirt cantik. kain cotton ka tu?

Ernie Khairina said...

zaila,
wah british india lagi =)
pengaruh aida la ni

dida,
tak pandai pun sebenarnya, macam jahit gitu2 je..aku songlap singer mak aku =P

eis,
terima kasih..cotton la ni, beli di kamdar RM6.8 ka semeter hihi

d i d a said...

jahit gtu2 pun adalah mavles..huhu..

Ernie Khairina said...

dida,
thanks =) tapi jangan tengok bahagian dalam hihi

Bu' Siken said...

erni,beli BB lah.E71 is so out-dated already.btw,aku baru balik dr jakarta to my surprise kat sana BB macam goreng pisang panas.even budak jual bakso tepi jalan pun pakai BB.cis,tergugat ego aku yg pakai SE keypad susah nak tekan.stress!

Ernie Khairina said...

shikin,
ok la aku nak la BB tapi kaler pink =P

zuraleena said...

ernie..aku nk letak riben tu walaupon bukan bb..boleh? hehehe..kalau nk pink dh kena tukar nama..pb..

Along said...

cantiknya skirt!!

lagi cantik knowing that takde skirt yg sama mcm kamu punya!!

amiklaaaaaaaaaaaaah upah i wanna have long skirts too tapi tak reti jahit :(

im on my way to get a BB too insyaAllah and looking at the cute pink BB rasa cam lagi semangat juga hohoho.

Ernie Khairina said...

zura,
boleh zura, boleh2 =)

Along,
Terima kasih~ I belajar tutorial thru internet, step by step mesti bole =) try la

pink BB cute kan..haihh

MommyAdam said...

eh haritu dah komen tapi tak kuar lak..ernie! cayalah first project dah buat skirt! congrats!!lawa sgt!

Ernie Khairina said...

aida,
wah segan lak menerima pujian dari ko huhu
thanks! dah addicted ni menjahit, dah siap lagi satu blouse..thanks, u're worth admiration..bila nk jumpa ko ni

Aida The Pink Goddess said...

cantik sgt tau skirt tu,, mcm pro dah jahit! and its just a normal cotton clothe kan ernie? nampak mahal!

fathinz md nor said...

erni.. abis je viva nih kite pun nak start menjahit.. lucky balik kg harituh mak mentua sound encik suami suh belikan mesin jahit.. "org pompuan mmg kena ade mesin jahit satu.. nanti ko belikan lah utk fathin mie.." owww i likee.. sayang MIL!

nak jahit baju2 baby. i hope this time gegirl lah plak..

Ernie Khairina said...

aida,
thanks..haah beli kat kamdar RM 6.8 semeter katanya chinese cotton. nak buat satu skirt kena pakai 2 meter =) jom jahit!

kak fathin,
akak kan sume org tau mmg otak creative, tak sabar nk tengok hasilan akak pula =D mesti cantik2, bunga2, girly2 punya..

firahadifa said...

love love love love your skirt so much!!

u terima tempahan tak???

kalau ya , email me at

firahadifa@gmail.com ya..